Trobentica ali navadni jeglič (Primula vulgaris)

OddajAna Kos, dne 2014-02-23 ob 21:08:39

Danes sem jedla trobentice! Prvič letos! Tako zdaj vem, da je pomlad res prišla!

Navadna trobentica je najbolj razširjena predstavnica rodu jegličev v Sloveniji, najdemo jo na travnikih in v svetlih gozdovih, včasih že konec januarja, zagotovo pa v začetku pomladi.

Zakaj je dobila tako ime, si prav lahko predstavljamo, sploh če z njo zatrobimo!

Ponekod je trobentica zaradi preveč obsežnega nabiranja postala ogrožena vrsta, pri nas k sreči ne.

Veliko ljudi ne ve, da vse trobentice niso rumene, rastejo tudi bele (Balearski otoki) in roza, rdeče in vijoličaste (Turčija, Balkan), poleg tega imamo trobentice, ki nas v poznih zimskih dneh razveseljujejo tudi po domovih (te jaz kasneje prenesem v naravo, včasih me potem razveselijo še naslednje leto ...).

Te so nastale s pomočjo križanja pod rokami spretnih vrtnarjev.
Tudi okrasne primule so užitne, seveda pa je odvisno od načina gojenja.


Uporaba

V naravi je najbolj preprosto, če cvet trobentice odtrgamo in ga pojemo. Vmes seveda lahko še zatrobimo, pred tem lahko še okusimo sladek nektar, ki se skriva v cvetu.

Trobentica je pa vsestransko uporabna tudi v kuhinji. Mlade liste (ne preveč listov - zaradi saponinov) in cvetove pripravljamo v svežih solatah. Nekoliko starejše liste kuhamo kot zelenjavo v juhah in prikuhah. Ker vsebujejo dosti vitamina C, jih dajemo v vitaminske čaje.

Pri trobentici so predvsem uporabni cvetni lističi in korenine. Od januarja do maja nabiramo rumene cvetne liste brez zelenih čaš, dvo do triletne korenine pa izkopljemo jeseni ali preden rastlina cveti. Korenine temeljito očistimo s krtačko v hladni vodi, vendar jih ne namakamo. Nabrane dele rastlin posušimo v senci. Če je korenina debela, jo lahko po dolgem prerežemo na pol. Cvetove na hitro posušimo, spraviti jih ne smemo v preveč tesno zaprto posodo.

Pater Simon Ašič o trobenticah pravi, da čaj iz svežih, poparjenih cvetov zdravi vse vrste katarjev in spravlja iz telesa zimsko navlako, ki se je nabrala ob neprimerni, enostranski hrani. Čaj lajša kašelj in bronhitis, nadomešča vitamin C (no, tukaj imam tudi pomisleke, saj je C-vitamin termolabilen), čisti dihala, posebno pri starejših ljudeh, zlasti če mu dodamo mlade brezove liste in mlade koprive. Preprečuje ali vsaj blaži pljučnico, čisti kri, ledvice, sečila in odvaja seč. Trobentica zdravi protin in revmo, daljše pitje čaja ju prežene. Ta čaj tudi krepi živce in srce, blaži migreno, živčni glavobol, zmanjšuje drgetanje udov in se obnese pri nespečnosti.
Vino, v katerem smo namakali cvetje trobentice, je čudovito krepčilo za srce.
Za čaj proti nespečnosti navaja naslednji recept: 10 delov trobentice, 5 delov sivke, 3 deli hmeljevih storžkov, 2 dela šentjanževke in 1 del baldrijanovih korenin. Čaj pijemo pred spanjem.
Čajna mešanica zoper kašelj naj vsebuje: 3 dele trobentic in po 1 del janeža, koprca in lapuha.

Zdravilne lastnosti

Rastlina vsebuje glikozide, saponine, flavonoide, eterično olje, vitamina A in C (v listih) in mineralne soli. Deluje kot pomirjevalo, spazmolitik (lajša trebušne krče) in ekspektorant (lajša izkašljevanje).

Čaj pijemo pri prehladu, kašlju, gripi, bronhitisu, pljučnici, visoki temperaturi.

V kombinaciji z brezovimi listi, koprivnimi listi, koprivnimi cvetovi, listi vijolice ter regratovimi koreninami se uporablja za čiščenje krvi in izločanje strupenih snovi iz telesa (ki so se nabrale čez zimo).

Pomirja živčno napetost in pomaga pri glavobolu ter nespečnosti.

Deluje tudi kot antihelmintik (proti glistam).

Mazilo, narejeno iz listov, so včasih uporabljali za hitrejše celjenje ran.

Spomladanska solata iz trobentic, vijolic, čemaža in regrata

Listi in cvetovi trobentice (s čašnimi listi vred), regrat, čemažovi listi in cvetovi mladih vijolic (samo mlade rastlinice, stari deli so lahko celo nekoliko strupeni). Vse operemo, nasekljamo in začinimo z bučnim oljem in limono (ali domači jabolčni kis).

Vse omenjene rastline delujejo razstrupljevalno, čistijo kri in krepijo imunski sistem. Vijolica in trobentica lajšata težave s kašljanjem, prehladnimi obolenji in krepita živce. Čemaž ureja prebavo, jača odpornost, čisti ledvice in zdravi zasluzena jetra, žolčnik in pljuča. Regrat krepi in čisti organizem, kri in je bogat z vitaminom C.

Viri:

Simon Ašič, Domača lekarna, priročnik za babiranje zdravilnih rastlin
Trobentica ...
Trobentice ... in še kaj

Nekaj sem vedela, prebrala sem več virov in podatki o zdravilnosti trobentic se ujemajo.

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
5
Ana Kos
1
Feb 25, 2016
Tudi trobentice že rastejo, ja, pa regrat in čemaž in še kaj :)
#5
Ana Kos
1
Feb 24, 2014
Biserka, ja, vedno se najde kaj novega! In sploh je užitnega in koristnega toooolikoo! :)
#4
Ana Kos
1
Feb 24, 2014
Anka,
toliko dobrega je v takihle drobnih stvarcah, da po eni strani niti ni potrebno veliko vedeti, malo poješ tukaj, malo tam, malo danes, malo jutri! :-)
Pa je!
Objem
#3
Biserka Kapo Kukman
0
Feb 24, 2014
Zanimivo, vedno se najde kaj novega...
#2
Anka Klemenčič
0
Feb 24, 2014
Sicer vem veliko o zeliščih, a nikoli se ne ve dovolj, zato, hvala Ana za podatke, pa dober tek, ko spet kakšno trobentico poješ :)
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-02-23 21:08:39 (Feb 23, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Sarah Crossan: Eno
Ali dober pes laja?
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
maj 2021
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj