Kontracepcijske tablete - kako delujejo in stranski učinki

OddajAna Kos, dne 2014-02-12 ob 08:49:47

Tukaj o vplivu na okolje, zdaj pa malo več o kontracepcijskih tabletah sploh:Prve kontracepcijske tablete so "izumili" pred dobrimi 50 leti (1960). Uporabnicam so poleg tega, za kar so bile narejene: zaščita pred nosečnostjo, delale precej nevšečnosti in tudi zares težkih stvari: marsikatera se je zelo zredila, imela so težave z ožiljem (nevarnost tromboze, embolije) in srcem ...

Zaradi ugotovljenih stranskih učinkov so spreminjali razmerja med hormoni, ki so v tableti.
Tako se pa tudi spreminja način delovanja posameznih tablet, cilj pa ostaja seveda isti: naj ne bi bilo otroka.


No, tableta - tako so mene učili v šoli, pri ginekologiji in porodništvu - je imela trojno delovanje, da bi za nobeno ceno ne prišlo do nosečnosti:
1. vpliv na jajčnike - niti slučajno naj ne dozori jajčece - in če ne dozori, do nosečnosti vendar na bo prišlo!
2. vpliv na sluznico maternice - a če le pride do ovulacije (do sprostitve zrelega jajčeca), potem mora biti sluznica maternice čim manj "prijazna" do morebitnega "prišleka" in ga pač ne sme sprejeti, ne sme dovoliti usidranja, ne sme dovoliti, da se nosečnost kljub vsemu začne - ko se spočetje že je zgodilo ...
3. vpliv na vrat maternice - na cervikalno sluz - sluz naj bo tako gosta, da naredi neprepustno pot v maternico, torej spermiji papa! Ne bo vam uspelo priti noter!
Danes učijo o še enem vplivu:
4. vpliv na jacevod - ovira potovanje zarodka po jacevodu  - zaradi sprememb delovanja jajcevodov
Vsekakor je vse usmerjeno v to, da bi ne prišlo do nosečnosti. Štiri varovalke so za to.
Sprva so bile tablete res predvsem kontracepcijske, skušale so preprečiti ovulacijo - dozorenje in sprostitev jajčeca (vsebovale so gestagen in estrogen) - bile so visoko odmerne, današnje nizko odmerne kombinirane tablete in "mini tablete" z gestagenom pa dosti manj preprečujejo ovulacijo, zato do nje večkrat vendarle pride in potem seveda lahko tudi do spočetja ...


No, kakorkoli že, dejstvo je, da so posameznice zanosile tudi ob taki kontracepciji, menda tudi ob natančnem jemanju po navodilih.
Tvegala je pa vsaka ženska, ki je morda pozabila kdaj vzeti tableto. (Potrebno jih je pač jemati 3 tedne in za en teden prekiniti.)
No, statistika vsekakor kaže, da tudi tablete ne zagotavljajo, da njih jemalka 100 % ne bo zanosila.

"Zanesljivost naravne metode načrtovanja družine merimo s tako imenovanim Pearlovim indeksom (PI), s katerim merimo tudi zanesljivost drugih oblik kontracepcije. Ta indeks pokaže, koliko žensk od stotih pri enoletni uporabi neke metode nenačrtovano zanosi. (Ob rednih spolnih odnosih, včasih so rekli, da so redni spolni odnosi dvakrat na teden ali več - moj dodatek.) V uglednem strokovnem glasilu Human Reproduction (1-10, 2007) so objavili izsledke znanstvene raziskave, kjer so ugotovili, da je PI simptotermalne metode 0,4, kar pomeni, da ob doslednem upoštevanju pravil v enem letu nenačrtno zanosi le ena od 250 uporabnic te metode. Za primerjavo lahko navedemo, da je PI pri kontracepcijskih tabletah 0, 5. Če je par v plodnem obdobju uporabljal diafragmo ali kondom, je PI 0, 6. Ker pa se mnogi pari ne držijo pravil ali naredijo napako pri določanju plodnih in neplodnih dni, merijo strokovnjaki tudi t. i. uporabno zanesljivost, ki je za to metodo PI od 1, 8 do 2 ..." (prepisano iz Naše družine, junij 09)

Vsekakor pa so tablete med najbolj zanesljivimi metodami, da nosečnosti ne bo.
Delujejo na "lažen" način: pretentajo telo, da je že noseče (vpliv "misli"!) in zato ne dela tako, kot bi moralo.
Tudi menstruacija, ki se pojavlja, ni prava, je "psevdo", lažna, "odtegnitvena". Prava menstruacija je pač le, če je pravi ciklus - če je ovulacija bila.
Ponavadi je menda krajša, "blažja". Nekatere ženske si s kontracepcijskimi tabletami "urejajo ciklus" ali lajšajo težave s kožo (akne). Tak primer s tabletami Diane 35 je opisan tukaj - te tablete so sedaj prepovedane, po nekaj dokazanih smrtih zaradi njih. Tudi danes velja, da lahko povzročajo tablete razne težave - pljučno embolijo, trombozo ... - kljub temu, da spreminjajo razmerja med hormoni v tableti - več estrogena, več progesterona.
In še postkoitalne tablete, tiste za "potem" oz. "po tem" - po nezaščitenem spolnem odnosu - o teh bom pisala posebej.

Vse v telesu je povezano! In praviloma deluje skladno in dobro. In večina stvari se uredi samo od sebe - brez zunajih posegov. Tako naj bi se recimo menstruacijski cikel dokončno uredil v nekaj letih, dveh do petih.
Se mlado dekle zaveda, v kaj posega, kako ruši skladnost delovanja v svojem telesu, ko mirno sprejme tablete? Tudi če ne gledamo na okolje, da bi ga ohranjali zdravega (hormonska kontracepcija mu namreč dela škodo), ko bi gledali vsaj nase!

Vse, kar je povezano z menstrualnim ciklusom, kontrolira hipofiza, žleza v možganih. Ena od njenih nalog je, da sprošča hormona FSH (folikel stimulirajoči hormon) in LH (luteinizirajoči hormon). Ta hormona nato vplivata na jajčnike, da začnejo sproščati estrogene in gestagene (progesteron).

Ženska s hormonsko kontracepcijo umetno vnaša v svoje telo kombinacijo estrogena in gestagena ali pa samo gestagen. Hipofiza potem dobiva lažno informacijo o vrednosti lastnega hormona progesterona, češ da ga je veliko, oziroma lažno informacijo o tem, da je v telesu zarodek. Zaradi te lažne informacije hipofiza preko hormonov FSH in LH ne da več signala za proizvodnjo novih, zrelih jajčnih celic v jajčnikih in tako praviloma ne prihaja več do ovulacij.

V nosečnosti pa ciklusov ni, prav tako ni ovulacije, jajčniki so v mirovanju. Krvavitev, ki se pojavi ob jemanju tabletk, je le odtegnitvena krvavitev, ni prava menstruacija, je le "psevdo" menstruacija.Težave ob jemanju kontracepcijskih tablet: Na začetku jemanja tabletk se lahko pojavi napenjanje, prebavne težave, utrujenost, glivična vnetja, depresija, mrzle roke in noge.
Sledijo slabosti, glavoboli, vnetja nožnice, urinarni infekti, težave s kožo, lasmi in nohti, vnetja dlesni, nastajanje celulita in debelost.

Katere stranske učinke še povzročajo kontracepcijske tablete?

* Povečana nevarnost arterijskih in venskih trombotičnih ali tromboemboličnih* dogodkov (globoka venska tromboza, pljučna embolija, srčni infarkt, možganska kap)

* Tromboza v žilah jeter, ledvic, možganov

* Tromboza žilja očesne mrežnice, ki lahko povzroči delno ali popolno slepoto

* Rakasti in nerakasti jetrni tumorji (lahko povzročijo smrtno nevarne krvavitve v trebušno votlino)

* Akutne ali kronične motnje v delovanju jeter

* Povečano tveganje za vnetje trebušne slinavke pri ženskah, ki imajo povišane maščobe v krvi ali pri ženskah, kjer se povišane maščobe v krvi (hipertrigliceridemija) pojavljajo v družini

* Poslabšanje nekaterih bolezni (na primer depresije)

* Povišanje krvnega pritiska

* Možna je povezava med uporabo hormonske kontracepcije in nastopom Crohnove bolezni ali ulcerativnega kolitisa oziroma njunim poslabšanjem

* Kontracepcijske tablete uničujejo dobre bakterije (uničuje zdravo črevesno floro, v kateri prevladujejo dobre in zdravju koristne mlečnokislinske bakterije), zakisa naše telo in tako poskrbi za ugodno okolje slabim bakterijam in glivam, med njimi tudi vsem zelo znani kandidi.
* Glive in bakterije izločajo strupe, ki nas zastrupljajo. Telo zaradi tega pospešeno črpa svoje zaloge vitaminov in mineralov (kalcij, kalij, železo, C vitamin…). Potreba po vitaminih in mineralih se poveča.
* Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tabletke, ne bi smele kaditi. Kajenje pomembno dviguje tveganje za nevarne neželene učinke na srce in ožilje.
* Kontracepcijske tablete vplivajo tudi na proces strjevanja krvi in višajo tveganje za nastanek krvnih strdkov.
* Plini, ki jih glive izločajo, še dodatno zmešajo hormonsko ravnovesje.
* Stranski učinek kontracepcije je tudi povečano tveganje za razvoj raka na dojkah in na materničnem vratu. Veliko žensk z rakom prvi reče, da so bile dolgo na hormonski kontracepciji. Vir.
Iz istega vira tudi:
Prav tako se na vseh izobraževanjih, seminarjih in učenjih alternativnega zdravljenja po tujini redno srečujem s priznanimi strokovnjaki, zdravniki in raziskovalci, ki kontracepcijo močno odsvetujejo.
Znanstveniki iz bolnišnice Altoona v Pennsylvaniji so objavili rezultate 34 študij med mladimi ženskami po vsem svetu, ki so jemale oralno kontracepcijo, preden so prvič zanosile. Raziskovalci so odkrili, da se je pri ženskah, ki so jemale tablete več kot štiri leta pred prvo nosečnostjo, za 52 odstotkov povečalo tveganje za obolevnostjo za rakom na dojkah.
Številni neodvisni laboratoriji dokazujejo, da kontracepcijske tabletke lahko povečajo možnost za raka dojke, še posebno, če ženska jemlje kontracepcijo v obdobju pred rojstvom prvega otroka.
In med uporabnicami kontracepcije je vedno več mladih žensk oz. najstnic.
Kot zanimivost, svojim hčerkam kar 75% žensk ne bi priporočilo hormonske terapije.Še s forumov:
*http://www.mama.si/forum/index.php?topic=46671.0
- Odločila sem se,da že po enem mesecu preneham jemati Yarino-pa ne zaradi vsega medijskega pompa, ampak za to, ker mi je v enem mesecu pridelala toliko celulita, da se niti v ogledalo ne upam več pogledat! /.../
- Sama je nimam,kombiniranih KT pa ne jemljem,ker sem potem napihnjena,trebuh me boli....

*http://www.iskreni.net/forumi/naravno-nacrtovanje-druzine-in-kontracepcija/maternicni-vlozek-mirena-4477.html
Ravno proučujem etičnost kontracepcije, pa sem povsod (v francoski in slovenski literaturi) zasledila, da je večina tabletk, sploh pa maternični vložek abortivni. Poglej, maternični vložek je tujek v maternici, sicer vsebuje depoje kemičnih snovi (ki naj bi se izločali pet let!!), vendar ta tujek v glavnem povzroča nenehno vnetje v maternici in s tem onemogoča vgnezditev in posledično splav. Baje je hormonski depo zanemarljiv v primerjavi s tem vnetjem.

Viri:
znanje iz šole
http://farmacevti.si/resnica-o-zdravilih/kontracepcija/kako-deluje-ter-nezeleni-ucinki/
http://www.delo.si/novice/svet/francija-kontracepcijske-tablete-diane-35-povzrocile-smrt.html
http://www.kontracepcija.si/si/kontracepcija-po-meri/vrste-kontracepcije/druge-hormonske-metode
http://holistic.si/index.php/kontracepcija.html?tmpl=component&print=1
http://medicina.finance.si/8332363/Francija-je-prepovedala-uporabo-kontracepcijskih-tablet-Diane-35

http://iskreni.net/druzina/kultura-zivljenja/53-kontracepcija/164973-zdravstvene-prednosti-hormonske-kontracepcije.html


Povezano:
O zdravilih - proti holesterolu - verižnost
Mirena, maternični vložek
Kontracepcijske tablete zastrupljajo (okolje)
Simptotermalna metoda urejanja rojstev
O zanesljivosti simptotermalne metode

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
7
Ana Kos
0
Jul 28, 2014
789154, končno:
http://www.publishwall.si/solzemlje/post/107402/simptotermalna-metoda-urejanja-rojstev-ena-od-najboljsih-metod
#7
Ana Kos
0
Feb 13, 2014
789154,
hvala ti, bom napisala, prav rada.
Res je pa, da ni tako lahko ... oz. morda gre predvsem za neko spremembo, ki naj bi s ezgodila v srcu - potem človek na vse skupaj gleda drugače.
Recimo da ne služi spolnosti, temveč spolnost njemu.

Naj bo mir v tvojem srcu!
#6
789154
1
Feb 13, 2014
Jaz tudi tebi! Komaj čakam tvoj prispevek. Lep dan želim
#5
Ana Kos
0
Feb 12, 2014
789154,
hvala za komentar, bom pisala na to temo, zelo rada - ker mislim, da je to tisto, kar prinaša človeku največ lepega ... sicer je morda težje kot vzeti vsak dan eno tabletko in za nič drugega ne skrbeti, ampak ... Gre vendar za to, da bi človek imel kar največ od življenja!

Želim ti vse dobro!
#4
Ana Kos
0
Feb 12, 2014
VinKos, so kot antibiotiki - proti življenju ... proti življenju otroka, ženske, okolja ...
#3
789154
0
Feb 12, 2014
Saj se strinjam, ampak....
Kakšno metodo kontracepcije naj potem uporabljamo? Če si za kakšno naravno varianto, prosim opiši, bom zelo hvaležna.
#2
VinKos
1
Feb 12, 2014
Te tablete, vidimo, niso samo anti-bejbi, ampak tudi anti-mama!
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-02-12 08:49:47 (Feb 12, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj