Resnica o mireni - materničnem vložku

OddajAna Kos, dne 2014-02-13 ob 21:48:25
Za mireno (nekateri jo imenujejo mirela) sem prvič slišala pred kakšnimi petimi leti, morda šestimi. No, seveda sem vedela marsikaj o intrauterinih vložkih (IUV), materničnih vložkih, verjetno več kot večina povprečno izobraženih žensk, izraza mirena pa nisem poznala.
Mirena je maternični vložek, maternične vložke pa uvrščajo med kontracepcijska sredstva, vendar "klasični" IUV ni kontracepcijsko sredstvo v pravem pomenu besede - ker ne prepreči samega spočetja in torej ni proti spočetju ... pač pa prepreči ugnezditev oplojene jajčne celice v maternično sluznico, kamor le-to pripotuje kakšen teden po spočetju, ki se ponavadi zgodi v jajcevodu.
Torej: zarodek je, a ne more se usidrati, ugnezditi, ker mu to intrauterini vložek prepreči ... IUV vpliva namreč na maternično sluznico, da ni dovolj močno prekrvavljena in zadebeljena, da ni pripravljena na (za) nosečnost, tudi če pride do zanositve, ima zarodek zaradi vpliva IUV slabše pogoje, kot bi jih imel sicer (ker so slabi pogoji za nastajanje placente, posteljice). Zaradi tega embrio odmre, pride do krvavitve, ki je v primeru, da je do spočetja prišlo (teoretično lahko pride praktično v vsakem ciklusu) - splav (abortus) in ne (zakasnela) menstruacija, kot ponavadi rečejo. (Poznam pa primer, ko je ženska rodila otroka skupaj z IUV.)
Ob uporabi "klasičnih" IUV so uporabnice lahko imele veliko močnejše menstruacije, kot bi jih imele običajno. To je bil vpliv draženja "vložka", le-ta je povzročal nekakšno stalno vnetje, da bi pač ne prišlo do ugnezdenja zarodka. Pojavljala so se tudi prava vnetja in po nekaterih mnenjih lahko tudi rak (po mnenju neke zdravnice naj sicer IUV ne povzroča raka, vnetja pa. A ista zdravnica je "na nekem drugem mestu" rekla, da vsako vnetje lahko napreduje v raka.). Posebno huda možna posledica uporabe IUV je predrtje, perforacija maternične stene (ruptura).


IUV je bilo veliko vrst (včasih tudi po obliki in sestavi različnih, recimo eden od njih je imel ime špirala, spirala), sodobni najpogostejši se pa imenuje mirena.
Marsikatera uporabnica ga rada pohvali kot preprosto in enostavno sredstvo, sploh prijetno za uporabo tudi s stališča, da so praviloma menstruacije milejše (vendar imajo posamezne ženske čisto nasprotne oz. drugačne izkušnje). Seveda "švoh" menstruacije niso nič nenavadnega - zaradi hormonov, ki jih vsebuje mirena. Mirena je fizično sredstvo (kolikor vem, plastično) z dodatkom 
levonorgestrela (to je sintetični hormon, ki deluje tako, da skuša preprečiti ovulacijo), če pa ovulacije ni, je menstruacija, ki se pojavi, le psevdomenstruacija - namišljena, neprava.
Mirena torej naj bi preprečila spočetje, vendar ga vedno ne - in če ga ne, lahko potem mirena povzroči splav zarodek.
Jemanje hormonskih sredstev je močan poseg v žensko telo, v hormonski sistem. Mirena deluje tudi na cervix, maternični vrat, le-ta naj bi bil zaradi goste sluzi neprepusten za spermije. Vkolikor pa levonorgestrel ne prepreči ovulacije in pridejo semenčice kljub vsemu v maternico, pride do izraza vloga
hormona progestina, ta je, da prepreči ugnezditev že spočetega zarodka. Zato pride do t.i. zgodnjega splava.
Kolikor vem (po mnenju farmcevtk), večina žensk, ki pride v lekarno po mireno, ne ve, kako deluje (prospekt o njej pa dobi šele potem, ko mireno že ima v svoji maternici - po posegu ji ginekolog izroči tisti papir). Večina žensk, ki/ko v lekarno pride ponjo, da jim jo potem ginekolog vstavi, ne ve, da bodo morda splavljale, če bodo imele to sredstvo v sebi. Seveda za splave mogoče ne bodo nič vedele.

"
Uradno poročilo proizvajalca o deležu neučinkovitosti te kontracepcije: Delež odpovedi (Pearlov indeks) je bil po enem letu približno 0,2 %, skupni delež odpovedi po petih letih pa približno 0,7 %. Se pravi da do zanositve vseeno lahko pride in v teh primerih večinoma potem pride do splava. Seveda je namen mirene preprečitev oploditve, vendar če zaščita ne deluje popolno, dejansko lahko pride do oploditve in potem do splava. Maternični vložek v primeru zanositve poveča verjetnost splava ali prezgodnjega poroda ter verjetnost izvenmaternične nosečnosti."

Povečana možnost izvenmaternične nosečnosti je zato, ker homoni v mireni delujejo tudi na jajcevode - tam ponavadi pride do spočetja in oplojeno jajčece v normalnih razmerah v kakšnem tednu pripotuje do maternice, kjer se usidra v maternično sluznico. A zaradi vpliva hormonskih protispočetnih sredstev se lahko zgodi, da oplojeno jajčece ne pripotuje pravočasno iz "ožine" jajcevoda in tam preveč zraste.

Poleg registriranih nosečnosti so tudi te, za katere ponavadi sploh ne vemo, ker pride do splava zelo hitro - zaradi pogojev v maternici, ki niso dobri.

Uporabnice mirene tudi marsikdaj ne vedo, da maternični vložek (ki je seveda tujek v telesu)
poveča možnosti za infekcije in da žal ogroža kasnejšo ženino plodnost (nekateri trdijo nasprotno, češ da popolnoma nič ne ogroža; no, jaz tega ne verjamem - prebrala pa sem tudi mnenje ene zdravnice, ki trdi, da je lahko zaradi mirene plodnost ogrožena). Če je v maternici več let tujek (ena mirena naj bi bila za do približno pet let) in če to izrazito vpliva na žensko telo, spreminja cikel, povzroča enim krvavitve, drugim lahko popolnoma izostane menstruacija, enim povzroča bolečine, vnetja ... ni logike - po mojem mnenju - da bi ne bilo popolnoma nobenega minusa za uporabo te "kontracepcije" ob tem in (ali) po tem, posledično.
Torej: mirena lahko povzroči več nezaženih stranskih učinkov: amenorejo (menstruacije ni), krvavitve med menstruacijami (vmesne), bolečine v trebuhu in v medenici, ciste v ovarijih, glavobole, hude migrene, akne, depresijo, nihanje razpoloženja.
Huda komplikacija je, če se mirena vgradi v steno maternice ali jo celo preluknja (glej slike). Posledice vsega tega so brazgotine, okužbe, poškodbe drugih organov.

Pravzaprav je žalostno, da zdrava ženska namerno s tujki, ki niso nenevarni, in s hormoni vpliva na svoje telo.
Po mojem mnenju jemanje hormonov nikakor ne bi smela biti lahkotna in enostavna stvar.


Vir:

- iz moje šole (ginekologija in porodništvo) - o materničnih vložkih na splošno, ne pa o mireni, te tedaj še ni bilo
- predavanja v zadnjem času
- www.LifeSiteNews.com

Na spletu sem poiskala še mnenja in izkušnje uporabnic:
- http://www.iskreni.net/forumi/naravno-nacrtovanje-druzine-in-kontracepcija/maternicni-vlozek-mirena-4477.html
- http://vizita.si/forum/?topic_id=35522&page=
(ženske pišejo o težavah ob mireni, nonstopizcedkih, bolečinah, neprijetnem vonju, moti celo ob spolnem odnosu, ena omenja trakce, ki moža "motijo" in jih je zato ginekologinja skrajšala, pravi, da čisto ... če trakcev ni, kako bodo potem spravili "ven" to zadevo, za trakec namreč naj bi potegnili ...? v resnici se kdaj zgodi, da trakca ne najdejo ...)
- http://www.mama.si/forum/index.php?topic=46671.0
- Mireno sem imela 6 mesecev ... ... sem 2 meseca krvavela, imela glavobole in enkrat tedensko migreno, poleg tega sem se v 2 mesecih zredila za 6 kg, bila napihnjena (ampak res trebuh kot v petem mesecu nosečnosti). V glavnem, bolje mi je bilo brez nje, kot z njo. Zato sem jo dala ven.
- Jaz je nimam in jo tudi nikoli ne bom imela. Pozna pa moj dobro eno sodelovko, ki jo je imela in je kljub temu zanosila, potem je mogla pa splav delat.
- Jaz jo imam vstavljeno približno pol leta...malček manj...meni je super!!! icon_biggrin nadaljnih 5 mesecev je blo malček zoprno,zaradi nenehnih rjavih izcedkov(kot pri koncu M),sm že skoraj obupala in jo dala vn,ampak sm pol počakala in zdej je super....Menstruacije so resda še malček dolge-10dni-ampak verjamem da se bo to še poštimalo....
- Jaz sem razmišljala o mireni - samo mi jo je ginekologinja odsvetovala, ker iz njenih izkušenj povzroča ciste na maternici in lahko tudi posledično neplodnost. Zdaj sem noseča in razmišljam, da bi si jo dala vstaviti po porodu, ker bo ta drugi otrok tudi najverjetneje zadnji. Me pa moti,  da ni menstruacije - meni se to zdi nenaravno - telo je non stop prepričano da je noseče - jaz mislim, da so ti sintetični hormoni bolj škodljivi kot jih prikazuje farmacevtska industrija. Ekologi že poročajo o ribah, ki so samo ženskega spola - kajti hormone iz tabletk ženske polulamo in gredo v okolje, kjer povzročijo, da ni več organizmov moškega spola.


In še nekaj, o ozadju mirene: Kakorkoli, dejstvo je, da za mireno stoji podjetje Bayer. Kot kaže, ima oglaševanje velik vpliv. V Mehiki in na Kitajskem (tukaj ima mireno 41 % žensk, ki so že rodile) sili "vlada" ženske k uporabi mirene - zahteva ali sterilizacijo ali mireno!
Bayerjevo oglaševalska kampanja za mireno se je torej kljub visokim stroškom izplačala. Več kot milijon Američank so prepričali, da porabijo blizu 800 dolarjev za en maternični vložek. To nemškemu farmacevtskemu gigantu prinaša ogromno denarja.
Kaže, da je veliko tožb proti Bayerju, toda tega ni v javnosti.
Bayer in drugi izdelovalci kontraceptivov verjetno že izdelujejo novega naslednika mirene, ki bo v nekaj letih prišel na tržišče z velikim pompom. Najbrž bo zelo podoben obstoječi mireni, imel pa bo novo ime, malo drugačno kemijsko sestavo in malo spremenjen videz, vse za to, da bo veljal za nov in strokovno dovršen izdelek.
Bomo lahko (še vedno) verjeli, da je neko "zdravilo" res edina in najboljša možnost in da uporabniki nis(m)o prav nič poskusni zajčki?

Sorodno:Kontracepcijske tablete - kako delujejo + stranski učinki
Dodajam:

Postkoitalna kontracepcija - tabletka za potem

Naravna metoda urejanja rojstev - simptotermalna

O zanesljivosti simptotermalne metode urejanja rojstev

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
10
Ana Kos
0
Dec 07, 2016
ZimZelen, hmmmm?

Mislim, da vse, kar ni iz resnične ljubezni, človeka prizadene in obuboža ...
#10
Ana Kos
0
Dec 07, 2016
En človek, mislim, da miren sploh ni primerna za dopustovanje. Če ženska želi odložiti mentruacijo, naj bi pomagale kakšne hormonske tabletke in ne mirena. Mirena je nekaj, kar vstavijozdravniki v maternico in ni tako enostavno jo dati noter in ven.
#9
Zim Zelen
0
Dec 05, 2016
Športno ljubljenje je pa res komplicirano.
Vrhunska znanost :(
#8
En Človek
0
Dec 05, 2016
Meni je znano o mireni samo to, da naj bi preprečevala menstruacijo (tj. da naj bi bila npr. primerna takrat, ko gre ženska na dopust na morje in bi ravno takrat imela menstruacijo)... Nisem pa vedel, da ima lahko potem še močnejšo menstruacijo kot sicer....
#7
Ana Kos
0
Aug 01, 2014
Lupo v roke ... in poglejmo predvsem v srce!
#6
VinKos
0
Jul 31, 2014
Kako nadvse pomemben je "droben tisk"!
Tudi pri tebi. Naporno za starejše.
Vzemimo lupo v roke!
#5
Ana Kos
1
Feb 14, 2014
Anka,
ja, prav za to gre, mnoge ženske sploh ne vejo, kaj imajo!
Pred časom je ena pravila, kako je mirela strašno fejst ... kako ni nobenih težav z njo ... kako je blaga menstruacija itd ... a ko je želela kasneje zanositi, ni bilo lahko ...
Najprej je kazalo celo, da je padla kar v meno ...
Skratka: kasneje ni več hvalila mirele, pač pa govorila zelo stvarno tudi o drugi plati ...
#4
Ana Kos
0
Feb 14, 2014
VinKos, ja:
"Dati, vrniti besedam pravi pomen in težo ...
V začetku je bila Beseda - in samo po njej smo Bogupodobna bitja."
Varujmo besede!
#3
Anka Klemenčič
1
Feb 14, 2014
Ana, mislim, da se mnogo žensk sploh ne zaveda kaj nosijo v sebi, če imajo maternični vložek.
,oji sodelavki se je vrastel v maternico, je imela velike probleme ob odstranitvi.
#2
VinKos
1
Feb 14, 2014
Naj bo t.i. ljubljenje res ljubljenje, ne pa "sproščanje napetosti" . . .
Če pa so tehtni razlogi za odlog morebitne (ob)roditve,
se pač njivo v prahi (za nekmete - enoletnem
nesejanju) - pusti, da bi se spočila, da bi
potem spet lahko obilno obrodila in
se bližnjost in pozornost na
druge načine izkazuje . . .
Čemu vsemu se reče in kaj
vse se pojmuje kot - ljubezen!
Dati, vrniti besedam pravi pomen
in težo je najosnovnejše, kar nam
manjka. V začetku je bila Beseda
- in samo po njej smo Bogupodobna
bitja. Vsi vemo, kaj je pristno
in kaj je "fejk"!
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2014-02-13 21:48:25 (Feb 13, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Sarah Crossan: Eno
Ali dober pes laja?
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
maj 2021
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj