Angleški ljubimec

OddajAna Kos, dne 2016-07-15 ob 09:16:17

Tako. Omislila sem si ljubimca! In to angleškega! Krasen je, okusen, v ustih se kar raztopi, in - premalo ga je, prehitro ga zmanjka :) :)

Govorim o stročjem grahu! Ja, tudi stročji obstaja - in zelo je okusen.

Grah velja za zelo zdravo hrano, izvor ima tudi na našem področju in je med prvo hrano, ki so jo naši predniki udomačili in začeli gojiti.

Dodajam slikco "mojega ljubimca" (2. 8. 2016):

----
Od tu o vrednosti graha:
Spomin na sladek okus mladega graha sega v rano otroštvo. S kakšno zagnanostjo smo iskali rahlo odebeljene stroke! Ni boljše zelenjavne sladkarije od mladega graha. Nasploh je najbolj zdravo jesti presen, svež grah. Le tako ostane hranljiv, z vsem bogastvom, ki mu ga je mati narava podarila. Po grahu bodo z veseljem segli vsi, ki se fižolu zaradi prebavnih posledic v velikem krogu izogibajo. Grah naj redno uživajo vsi, ki ne uživajo mesa, saj je bogat z beljakovinami. Zanimivo je, da pri grahu lahko jemo mlade liste, stroke in seme. A vse ob svojem času. Zdaj je za vse nas čas za grah!

Mlad grah je hranljiva zelenjava, bogata z rudninami in vitamini, klorofilom, flavonoidi, karotenoidi in drugimi bioaktivnimi snovmi. Vsebuje 6 % beljakovin in približno 12 % sladkorjev. Čim bolj je strok debel in zrel, tem več škroba in manj sladkorja vsebuje.

Prav nobena druga zelenjava, razen soje, ne vsebuje tako enkratne kombinacije beljakovin in nukleinskih kislin. Telesna in duševna svežina je vedno pogojena z vzajemnim delovanjem teh dveh vrst bioloških snovi. Zeleni grah vsebuje nadpovprečno veliko vitamina A, železa, vitaminov B skupine; tiamina B1 in riboflavina B2 in niacina B3. Tiamin je snov, ki jo naši možgani za delovanje nujno potrebujejo. Riboflavin nas oskrbi s celično energijo, ki pospešuje rast las in krepi našo kožo. Niacin krepi srce, obtočila in izboljšuje razpoloženje.

Grah je odličen za prebavo, učinkovitejšo presnovo in za graditev bolj zdravega telesa. Velja pravilo: čim pogosteje uživamo stročnice, tem boljša je njihova presnova. Poleg tega jih ni priporočljivo uživati skupaj z mesom, ampak raje z drugo zelenjavo.
Od tu o izvoru:

Zelena zrna, polna beljakovin

Grah je nezahtevna vrtnina, ki spominja na skromno in pridno Pepelko. Podobno kot pravljično princesko, ga pogosto neupravičeno prezremo. Spoznamo njegove koristne lastnosti in mu namenimo zasluženo vlogo v vrtu. Grah izvira iz Evrope in Azije. Strokovnjaki menijo, da ima štiri rojstne pokrajine. Prva je Srednja Azija z Indijo, Pakistanom, Kašmirjem in Afganistanom. Drugi center njegovega izvora je Bližnji vzhod z Malo Azijo, Iranom in Transkavkazijo, tretji naše Sredozemlje in zadnji Abesinija. Zanimivo je, da so vsi ti kraji topli, grah pa je ljubitelj hladne zemlje in hladnih dni. Čeprav je danes široko razširjen v prehrani mnogih narodov, ga v divji obliki v naravi ne najdemo več.Mnogi znanstveniki so prepričani, da je ravno grah prva rastlina, ki so jo naši predniki udomačili in namerno gojili. Njegova zrna so našli v izkopaninah kamene dobe v Švici in Španiji, med ostanki v starogrških grobovih, omenjen je kot hrana sužnjev, delavcev in gladiatorjev v starem Rimu in tako n...
Naprej lahko bere pa samo naročnik :) Jaz nisem.

Grah visoki Angleški ljubimec 100g - agronet.si

Grah visoki Angleški ljubimec

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
8
Ana Kos
1
Jul 16, 2016
engrd, dej slikca, de vidma, kašn si in sami ucinma :D

Sicer je pa lepota tudi v rodovitnosti ... tako scelega itd :)
#8
engrd
0
Jul 15, 2016
babica - bolj kot lepota so pomembni okus, krepilnost, rodovitnost . . .
#7
Ana Kos
0
Jul 15, 2016
Babica, no, meni se zdi zelo zelo dober ... ti mladi stroki ... Boš povedala menje, ko boš poskusila, kajne! :)
Pozdrav tudi tebi!
#6
babica
0
Jul 15, 2016
Tudi jaz imam takega letos prvič. Snaha, ki seme prinesla k hiši pravi, da je manj dober kot ostali. Bom videla, zraste pa zelo visoko in je pravi lepotec.
Pozdrav.
#5
Ana Kos
0
Jul 15, 2016
Anka,
a maš francoskega ljubimca? ;)

Prvič vidim tak grah!

Blauwschokker - Iskanje Google

Napredno iskanjeGoogle Slike – domača stran Pomoč Pošlji povratne informacije
#4
Anka Klemenčič
1
Jul 15, 2016
Jaz pa provansalca, ki sem ga že pobrala, zdaj pa mi cveti Blauwshokner - z vijoličnimi stroki, menda sorta še iz starih časov, imam ga prvič letos
#3
Ana Kos
0
Jul 15, 2016
hehe, kot kitajsko ime :) če-seng recimo ;)

ja, kakor razumem, se je "srov" :)
#2
tudi če sen
0
Jul 15, 2016
po vsem zgoraj napisanem -
če kdo redno uživa grah
bo šel kasneje v prah!
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-07-15 09:16:17 (Jul 15, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Grah visoki Angleški ljubimec 100g - agronet.si

Grah visoki Angleški ljubimec

Grah angleški ljubimec za ozimnico - OblizniPrste.si

Grah lahko tudi zamrznemo, če nam bogato obrodi in ne moremo svežega vsega porabiti. Domači pridelki so veliko boljši kakor zelenjava pripeljana od daleč.

GRAH – najboljši ob svojem času

Komentarje obiskovalcev pred objavo pregledamo. Za vsebino odgovarjajo avtorji komentarjev. Komentarjev, ki razširjajo nestrpnost, spodbujajo nasilje ali so žaljivi, ne bomo objavili.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj