Oči

OddajAna Kos, dne 2016-07-08 ob 09:08:44

Prelepo nedeljsko popoldne v maju. Otroci so šli do Bače, bilo je vroče in oni so bili kar v kopalkah.
Potem sem šla ponje, da se odpravimo v Ljubljano.
Nad Bačo sem zagledala galeba! Bila sem tako navdušena, da sem ju seveda skušala ujeti s fotoaparatom. Toda nikjer ju nisem videla! Sprožila sem na slepo srečo. Na slikci ni bilo videti nič podobnega pticama. Povečala sem in ju iskala in - našla!
Fotoaparat mi je pomagal videti, pomagal najti!
Tako mi včasih nekdo drug, ki jasno vidi, pomaga videti, ko smem gledati z njegovimi očmi, ko mi posodi svoj "vid", svoje oči!Na koprivinih listih sem opazila eno drobceno žuželko. Tako drobceno, da je nisem dobro videla, sploh jaz s svojimi "starimi" očmi. Fotografirala sem jo in povečala fotko. Ojej, kakšen lep hrošček! Bila sem prav pretresena.
Mislim, da sem prvič v življenju dobro videla takegale hroščka!
Resnično, včasih kdo drug pomaga videti ... Pa naj bo ta drug nek aparat ali pa živo bitje, npr. človek, ki več vidi, ki več sliši, ki več ve ... ki ima več izkušenj, ki ima širše srce ...
Kolikokrat ne vidimo, ker ne vidimo dovolj globoko! Ker naš vid ni dovolj oster, da bi prodrl - z milino - v srce.
Oster vid lahko dušo rani ... če v pogledu ni ljubezni.
Kaj mi pomaga, če nekdo natančno pozna mojo majhnost, mojo nebogljenost, moje stiske, moje napake, moje grehe ... ljubezni pa nima ... Njegov vid ni dober ...
 Tudi zeleno minico sem skušala videti bolj od blizu! 
Oči srca so tiste, ki nas približajo drugim. In druge približajo nam.
Z notranjimi očmi morejo tudi slepi ljudje veliko videti!

Nehote mi spomin pohiti v neke daljne čase.
Bila sem sestra, na oddelku smo imeli slepega fantka. Bil je zelo ljubezniv deček (ime si bom izmislila, naj bo David!), star kakšni dve leti, morda tri. Na obeh očkih je imel raka. Zato je izgubil obe očesi. Dobil je protezici, da je bil bolj "lep". Na vsake toliko je vtaknil droben prstek v oko in vrgel "oko" ven in potem smo sestre lezle po štirih in iskale njegove "oči"!
Bil je ljubek deček, mislim, da smo vsi čutili posebna čustva ob njem.
Enkrat je stal sredi hodnika.
"David, kje so dojenčki?" je vprašala ena od sester. Zavrtela ga je, da je izgubil občutek za njegov položaj na hodniku. V sobi, kjer so bili dojenčki, je bila popolna tišina, dojenčki so spali.
David je prisluhnil ... ne, nič ni slišal ... in potem se je obrnil in počasi odšel v popolnoma pravo smer ...
Imel je močan notranji vid ... videl je, čutil je.

Želim si, da bi mi znali uporabljati svoje oči ... in to v svoje dobro in dobro drugih.
Škoda je uporabljati oči za gledanje slabega ... Tistega, kar nas pusti prazne in žalostne ...
In naj bodo odprte tudi oči naših duš. In naj ne izkoristimo tega, kar vidimo, slutimo, vemo ... v slabo kogarkoli.
Če nam je bilo veliko dano, smo dolžni tudi več dati ...
Več ... v osebni občutljivosti do konkretnih ljudi.
Kdor hoče videti, mora gledati (tudi) s srcem!

Največja pa je ljubezen!

Danes sem pri večerni maši sedela pred jaslicami in bilo mi je nenavadno lepo. Milo, spokojno. Ne da bi bila posebno raznežena ob jaslicah in sploh v božičnem času (zdaj s svečnico, 2. 2., se bo zaključil širši božični čas), enostavno lepo mi je bilo. Ob meni sta bila moja najmlajša sinova, patrove besede so jasne poletale med nas. Zbor na koru je pel božične pesmi ... pa res, še zdaj, potem je pa do naslednjega božiča konec s temi pesmimi ... razen! No ja, pri nas doma je mogoče Sveto noč slišati tudi poleti :)

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
9
Ana Kos
0
Jul 12, 2016
Anka!
"... ne želim biti hudobna in napadalna, saj nasilje porodi nasilje, pa čeprav se mi krivica dnevno dogaja, še posebno v službi.......moj pokojni mož je bil zelo bolan od otroštva, pa je bil vedno prijazen do drugih, vedno je imel nasmeh na obrazu in je raje zapel, kot da bi koga prizadel!"
To je to! <3
#9
Anka Klemenčič
0
Jul 11, 2016
Ne poznam te GORAZD a kot je Ana napisala, si v svojih komentarjih agresiven, skoraj nasilen v besedah in niti malo ne poznaš pravopisa. Žal vse to odbija ljudi in jih ne privlači. Očitaš sočloveku nečlovečnost, a sam prav prostaško pljuješ z besedami po njem...nikar!! Želim ti vse dobro in da najdeš mir v svoji duši, ker vidim, da ga zelo potrebuješ! Jaz sem v svojem življenju prestala že velike preizkušnje, a zato ne želim biti hudobna in napadalna, saj nasilje porodi nasilje, pa čeprav se mi krivica dnevno dogaja, še posebno v službi.......moj pokojni mož je bil zelo bolan od otroštva, pa je bil vedno prijazen do drugih, vedno je imel nasmeh na obrazu in je raje zapel, kot da bi koga prizadel! Samo to sem želela napisati. BVB vse tu na PWju in lep dan!
#8
Ana Kos
0
Jul 11, 2016
Gorazd, bila sem na tvojem blogu in večino tvojega prispevka prebrala.
Bi ti tam napisala, ampak po tem, kakor se večkrat obnašaš do mene (me grobo žališ), sem se odločila, da ti napišem tukaj:

Tvoj zapis se me je dotaknil. Predvsem zato, ker sem prvič videla tebe človeškega. Celo človeka v stiski. Ko nisi napadalec, kar največkrat na mojem blogu in tudi kje drugje do mene si, pač pa enostavno samo človek. Kar je največ! Zame.

Ob tem, kakor si se večkrat izražal do mene, pomislim, da če se tako obnašaš tudi v svojem okolju, potem ni čudno, če ljudje ne vedo, kaj in kako s teboj.
Glej, si odkrit, vendar verjetno kaj dosti ne pomisliš na to, da so tudi ljudje v tvoji okolici prav tako ljudje - kot si človek ti.
Če kontaktiraš z njimi tako kot z menoj, se ti mogoče raje umikajo, kot navezujejo stike s teboj ... kajti nihče ni rad ozmerjan ipd.
Cenim tvojo odkritost, ne maram pa agresivnosti.

Cenim, da si v svojem zapisu napisal tudi o svoji bolezni in sploh več o sebi. Tako te morem videti - človeka.

Kakor razumem, nimaš veljavnega vozniškega dovoljenja (mogoče nisem pravilno razumela). Ene stvari so pač nekaj, kar zahtevajo pri nas, verjetno v vseh državah sveta. Čeprav vozniško dovoljenje še ne pomeni, da nekdo dobro vozi, itak.

Žal mi je, Gorazd, da se ti je to z avtom in pred leti z motorjem zgodilo. Upam, da boš uspel živeti v svoji okolici tako, da se boš dobro počutil. Ljudje vse vedo o tebi? Res vedo? Kaj pa, če se te bojijo? Ker znaš grobo napadati, biti preoster, strupen?
Vem, vse to od nekje izhaja, a vendar si vsak človek želi, da so tudi drugi do njega dobri ... in potem je sam lažje dober do drugih.

Želim ti, da premagaš raka. Da ti zdravje potem še dolgo služi! Res: narava zdravi. Zdravila pomagajo, žal pa imajo tudi stranske učinke. Želim ti zdravja iz narave. In da bi ti bilo v Sloveniji lepo!
#7
GORAZD Gogo VELNER - DJoʞko
0
Jul 10, 2016
NE S Srcem in NE Z Očmi SE men Zdi
SLEPI KER STE VSI

PA me Znaima

KAKO TO..

NIKO NIŠTA REKO NIJE
al
NIHČE pač NIč POvedal NI

Pa sem dejal, da so me oropali....

SamO PITAM..IMA LI U VAS ŽIVOTA?!?..PAMTI..NEKOG DOSTOJANSTVA::DO SEBE MAKAR ČE ŽE DO DRUGEGA NE

KER JA SAM IPAK PROŠO BEZ VAS::
KAKO ČETE VI NIJE ME BRIGA
KO ŠTO VAS NIJE BRIGAhttp://www.publishwall.si/Animos/post/214088/oropali-so-me

OROPALI SO ME

NAMENJENO::NE VEM KOMU...TISTIM, KI ŠE IMAJO KANČEK RAZUMA IN TISTIM KI SO ŽIVI TER PRIPRAVLJENI TO ŽIVLJENJE OBDRŽATI..
#6
Ana Kos
0
Jul 10, 2016
Lara :) Hvala!

Anka, kajne! <3
#5
Ana Kos
0
Jul 10, 2016
Rak, o kako lepo!! Saj boš pokazal slikco, slikce?
#4
Anka Klemenčič
0
Jul 08, 2016
Kdor hoče videti....mora gledati s srcem....res je.....včasih slepi bolj vidijo, kot mi, ki imamo zdrave oči....
#3
Lara Arh
0
Jul 08, 2016
Lepo, Ana.
#2
Rak stari
1
Jul 08, 2016
Ana,meni pa je uspelo včeraj na gladini Ljubljanice nasproti Roga ujeti v fotofon rečnega galeba, ki se je trudil dvigniti s precej zajetno ribo, a je na koncu obupal ....
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-07-08 09:08:44 (Jul 08, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Največja pa je ljubezen!

Danes sem pri večerni maši sedela pred jaslicami in bilo mi je nenavadno lepo. Milo, spokojno. Ne da bi bila posebno raznežena ob jaslicah in sploh v božičnem času (zdaj s svečnico, 2. 2., se bo zaključil širši božični čas), enostavno lepo mi je bilo. Ob meni sta bila moja najmlajša sinova, patrove besede so jasne poletale med nas. Zbor na koru je pel božične pesmi ... pa res, še zdaj, potem je pa do naslednjega božiča konec s temi pesmimi ... razen! No ja, pri nas doma je mogoče Sveto noč slišati tudi poleti :)

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
december 2019
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj