Malo po vesolju: Uran s 27 lunami!

OddajAna Kos, dne 2016-02-24 ob 23:36:41

Rada hodim in tudi obstanem pod nočnim nebom, zazrta v temno nebo, zrem vanj in razmišljam o tem, kako majhna sem v vsem tem prostranstvu, manjša kot najmanjša pikica. V končnem ali neskončnem prostranstvu?

Nekatere planete, zvezde in ozvezdja poznam, počasi spoznam, prepoznavam še kakšno novo.

Kot mlado dekle sem si želela potovati v vesolje, odkrivati, spoznavati neznani svet.

Je še kje izven območja Zemlje življenje? Je še kje življenje, podobno življenju na Zemlji?

...

Naši planeti!

Uran! Pred dobrimi 30 leti ga je prvič in doslej edinkrat obletelo vesoljsko plovilo Voyager 2 (24. januarja 1986). Obkrožilo je Uran, si ga "ogledalo", našlo je tudi 10 njegovih lun; zdaj vemo, da jih ima 27!

Tri leta zatem (1989) je vesoljsko plovilo potovalo mimo Neptuna in še naprej, zdaj potuje skozi sam rob Osončja in čez nekaj mesecev bo vstopilo v medzvezdni prostor.

Nasa ocenjuje, da je Voyager 2 danes od Zemlje oddaljen 110 astronomskih enot oz. 16,6 milijarde kilometrov. Verjetno bo to plovilo Zemlji pošiljalo podatke iz vesolja še vsaj 5 let, morda tja do l. 2025.

Pa še malo več o Uranu!

Primerjava velikosti Zemlje in Urana, fotografija od tu.

 

Uran je edini planet našega osončja - poleg Zemlje -, ki ima ime po grškem božanstvu in ne rimskem, kot ga imajo ostali planeti. Odkril ga je William Herschel (1738 - 1822)

Marca 1781 je pri svojih sistematičnih opazovanjih prišel do ozvezdja Dvojčkov. 13. marca je v zornem polju daljnogleda v bližini zvezde ζ Bika opazil telo, ki je za razliko od točkastih okoliških zvezd imelo razločno viden majhen disk. Telo se je navidezno premikalo med zvezdami in naslednjo noč je izmeril, da je spremenilo svojo lego za ločno minuto, kar je bilo dovolj za sklep, da je to član našega Osončja. Njegovo prvo mnenje je bilo, da je odkril nov komet in o svojem odkritju je napisal pismo tedanjemu angleškemu kraljevemu astronomu Maskelaynu in Hornsbyju, ki je bil profesor astronomije v Oxfordu. 26. aprila je na Kraljevo družbo naslovil poročilo Poročilo o kometu (Account of a comet). Kmalu se je pokazalo, kako odlično optiko ima Herschlov daljnogled. Hornsby novoodkritega telesa sploh ni videl s svojim daljnogledom, Maskelayne pa ga je opazil, ni pa mogel izmeriti njegovega navideznega gibanja med zvezdami. Zvezde v njegovem daljnogledu na Kraljevem observatoriju Greenwich so bile namreč tako šibke in razmazane, da jih je lahko opazoval le v popolnoma zatemnjenem okularju. Takoj ko je osvetlil nitni križ, da bi lahko meril premik telesa, zvezd ni bilo več videti. Nadaljnje meritve so pokazale, da ne gre za komet, temveč za nov planet, ki je skoraj dvakrat bolj oddaljen od Sonca kot Saturn in potrebuje kar 84 let za en obhod okoli Sonca. Takoj ko sta bila znana obhodna doba in razdalja od Sonca, so lahko izračunali, da je 5 ločnih sekund velik planet v resnici velikan, tretji po velikosti v našem Osončju. Tako je odkril v ozvezdju Dvojčkov Uran, ki je dobil ime po Saturnovem očetu.

Tako je bil odkrit Uran, ki niti slučajno ni majhen, po velikosti je 3. največji planet našega osončja (pred njim sta Jupiter in Neptun)! Uran potuje okrog Sonca 84 let, dan in noč na severnem in južnem polu pa trajata 42 let, saj je planet nagnjen za več kot 90 stopinj.

Trije planeti našega osončja imajo obroče, in to so Jupiter, Saturn in Uran.

Uran je zelo zelo hladen, najnižja izmerjena temperatura je - 225 stopinj Celzija, medtem ko je najnižja izmerjena temperatura na Plutonu le malo nižja (- 229 stopinj Celzija), čeprav je veliko bolj oddaljen od Sonca.

Kot sem rekla, ima Uran 27 lun. Titania, največja luna, ima premer 800 kilometrov. Miranda ima ekstremeno razgiban relief.

Več o Uranu, o atmosferi, vetrovih ... tukaj in še kje:

http://www.siol.net/novice/znanost_in_okolje/2016/01/planet_uran_voyager_2_nedeljska_znanost.aspx

Voyager 2 je poletel v vesolje l. 1977, do Urana je priletel l. 1986! Je dino plovilo (vsaj doslej), ki je obiskalo vse 4 naše največje planete: Jupiter, Saturn, Uran in Neptun. To je bilo možno zaradi geometrijske postavitve teh štirih planetov, ki se zgodi samo enkrat na 176 let! (Voyager 1 še tudi potuje, je pa naše osončje zapustil že l. 2013.)

Al' bi bilo zanimivo odpotovati malo dlje! :) (Ampak te poti po vesolju so neskončno dolgotrajne! :)

Fotozgodba: Uran, skrivnostna sinjemodra vesoljska frnikola | Znanost in okolje - Planet Siol.net

Pred enim tednom je minilo 30 let od prvega in za zdaj edinega človeškega obiska Urana, sedmega planeta od Sonca. Vesoljsko plovilo Voyager 2 ga je obletelo 24. januarja 1986. Kaj vemo o Uranu?

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
Ana Kos
0
Feb 25, 2016
hehe, Urankar, ti si malo za Mirando :))))) Ali pa pred njo? ;)
#2
urankar
1
Feb 25, 2016
Na uranu ne moreš reči nekomu samo
"Ti si malo za luno", ampak tudi povedati za katero luno!
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2016-02-24 23:36:41 (Feb 24, 2016)
Starejša objava Novejša objava
Fotozgodba: Uran, skrivnostna sinjemodra vesoljska frnikola | Znanost in okolje - Planet Siol.net

Pred enim tednom je minilo 30 let od prvega in za zdaj edinega človeškega obiska Urana, sedmega planeta od Sonca. Vesoljsko plovilo Voyager 2 ga je obletelo 24. januarja 1986. Kaj vemo o Uranu?

William Herschel - Wikipedija, prosta enciklopedija

Sir Frederick William Herschel, nemško-angleški glasbenik, skladatelj in astronom, * 15. november 1738, Hannover, Hanover, † 25. avgust 1822, Slough pri Windsorju, grofija Berkshire, Anglija.

Voyager 2 - Wikipedija, prosta enciklopedija

Voyager 2 je vesoljska sonda, ki je bila izstreljena leta 1977. To vesoljsko plovilo je identično svojemu sestrskemu plovilu Voyager 1, vendar je Voyager 2 potoval po nekoliko drugačni tirnici med svojim srečanjem s planetom Saturnom in je tako izpustil bližnji mimolet lune Titan, da bi tako izkoristil gravitacijski manever za potovanje proti Uranu in Neptunu. Tako je postal Voyager 2 prvo in doslej edino vesoljsko plovilo, ki je obiskalo vse štiri velike planete (Jupiter, Saturn, Uran in Neptun). To je bilo možno zaradi redke geometrijske postavitve teh štirih planetov, ki se zgodi samo enkrat na 176 let[1]. Voyager 2 je verjetno najbolj plodno vesoljsko vozilo doslej, saj je obiskalo štiri planete in njihove mnoge lune z zmogljivimi kamerami in mnogimi znanstvenimi programi.

Voyager 1 - Wikipedija, prosta enciklopedija

Voyager 1 [vójedžr uàn] (Potnik 1) je 815 kg težka ameriška vesoljska sonda brez posadke. Izstrelili so jo 5. septembra 1977 in še vedno deluje. Je trenutno od nas najbolj oddaljen objekt, ki je delo človeških rok.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Zaveza
(89)
Tanka
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
februar 2020
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj