Trije vršilci dolžnosti generalnega direktorja Kliničnega centra v manj kot pol leta. Vedno večje nezadovoljstvo zaposlenih. Neaktivna ustanoviteljica tega javnega zavoda. Zmaga upokojenskega lobija. Kriminalistične preiskave. Afere brez epiloga. Vse to se je nakopičilo v naši največji bolnišnici.

Foto: arhiv Portala PLUS

Na Portalu PLUS se tako kot mnogi drugi normalni državljani sprašujemo, kaj za vraga je tako vabljivega na stolčku generalnega direktorja UKC Ljubljana, da se kljub neslavni zapuščini Simona Vrhunca in njegovega blejskega soseda Andreja Baričiča sploh še najde nekdo, ki je pripravljen zasesti trenutno najbolj nehvaležno delovno mesto v Sloveniji. Kajti imen kar ne zmanjka; in eno je bolj vprašljivo od drugega.

Nova strategija upravljanja s človeškimi viri? Bodo UKC Ljubljana po novem vodili upokojenci in ne mladi in sposobni menedžerji? S tem je politika pokazala, koliko ji je v resnici vsebinsko do zdravstva. In koliko v resnici želi končati rabote v tej univerzitetni pralnici denarja. Tudi Milojka Kolar Celarc nam je v kamere skrajno arogantno zabrusila, da bomo njen častitljivi obraz gledali še naslednji mandat. Malo morgen, bi rekli južnjaki.

 

Ker se bliža konec leta, smo se na hitro ozrli nazaj in pogledali tragikomedijo UKCL še enkrat. Kronološko in kadrovsko. Začenjamo s Simonom Vrhuncem, ki je bil generalni direktor in nato v.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana skupno 6 let. Opomba: niti Statut UKC nitiZakon o javnih zavodih ne poznata sintagme "vršilec dolžnosti" generalnega direktorja. Toda ob to se doslej še nihče ni obregnil, še najmanj ustanoviteljica, se pravi Vlada Republike Slovenije. Zakaj ne, najbolj vedo na Gregorčičevi.

 

 

Simon Vrhunec

 

Gospod Vrhunec, strojni inženir in magister znanosti (naslov njegovega magisterija se glasi Organizacija vzdrževanja v manjšem letalskem podjetju) je brez predhodnih vodstvenih izkušenj v večjem podjetju v skladu s statutom UKC Ljubljana izpolnjeval pogoje za mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana, kasneje pa tudi za delovno mesto vršilca dolžnosti, ki po statutu niti ne obstaja. Danes pa nas omenjeni gospod toži, češ da je ob našem pisanju utrpel duševne bolečine. Pravi, da smo ga hoteli prikazati kot nesposobnega. Pa smo zgolj prikazali znana dejstva.

 

Ključno je vprašanje, kako je s sposobnostjo človeka, ki po izobrazbi in ob pomanjkanju ustreznih vodstvenih izkušenj vodi največjo in univerzitetno bolnišnico v državi, ob tem pa ima vsako leto minus na računu; kako je s sposobnostjo direktorja in vršilca dolžnosti, ki se mu zgodijo afere, kot soZormanRadanotroška srčna kirurgija; kaj naj si mislimo o javnem funkcionarju, ki se mu zaradi suma korupcije zgodi celo hišna preiskava na domu in v pisarni; kakšno mnenje naj imamo o direktorju, ki se mu med vodenjem ustanove dogaja korupcija in odtekanje davkoplačevalskega denarja prek prirejenih razpisov in preplačanega medicinskega materiala; kako naj opredelimo njegove vodstvene sposobnosti? Na srečo bomo lahko o vsem tem javno spregovorili tudi na sodišču, naše bralce pa sproti obveščali o dogajanju. Kot smo doslej že večkrat zapisali, se bomo strogo držali načel javnosti in transparentnosti. Vse, kar bomo slišali ali izjavili, bomo tudi objavili. To nam omogoča načelo javnosti sojenja.

 

Pripravljenih imamo kar nekaj vprašanj, na katera doslej ni bilo odgovora. Recimo: kako je bilo nastopiti v komercialnem spotu zasebnega podjetja Medicoengineering in kolikšen je bil zaslužek? Naj spomnimo, to je tista firma, ki je UKCL prodala razvpite operacijske mize, za katere smo državljani plačali za vsaj 50% več kot v Avstriji, bile pa so celo dražje, kot so bile na slovenskem ceniku podjetja. Imamo pa še dodatna vprašanja, ki se neposredno tičejo sposobnosti generalnega direktorja. Ali se je morda v tem času dokončala gradnja ljubljanske urgence? So se začele nujne investicije v centralno stavbo UKC Ljubljana, kjer so oguljene klopi, odstopajoči linolej in odpadajoči strop že kar neka nacionalna simbolika?

 

Kateri so torej uspehi, po katerih bi nekoga lahko sodili kot uspešnega generalnega direktorja UKC Ljubljana? Če bi bil UKC Ljubljana resnično vrhunska ustanova, potem bi bila vsa zgoraj našteta klavrna dejstva izmišljena, se enostavno ne bi zgodila, pisanje Portala PLUS pa bi bilo neresnično. Pa ni. Že hiter pogled na seznam vseh afer, rabot in škandalov pove, da je tisto, o čemer smo pisali s pomočjo zdravnikov insiderjev še kako res.

 

 

Andrej Baričič

 

Po lastnem prepričanju očitno izjemno sposobni v.d. Vrhunec je imel sredi poletja dovolj vsega in je povedal, da se umika. Pojavil se je zajec iz čarovniškega klobuka: Andrej Baričič. Poslovnež, podjetnik, profesor, turni smučar, pridelovalec vrtne zelenjave in predvsem izjemen provokator, ga je opisal eden naših virov.

Beri dalje...

Bitka za UKC: saga se nadaljuje

Trije vršilci dolžnosti generalnega direktorja Kliničnega centra v manj kot pol leta. Vedno večje nezadovoljstvo zaposlenih. Neaktivna ustanoviteljica tega javnega zavoda. Zmaga upokojenskega lobija. Kriminalistične preiskave. Afere brez epiloga. Vse...