V sredo so potekale kriminalistične hišne preiskave na domu Matjaža Zupana, sedežu SAZAS in v družbi Stroka v Radljah. Njen direktor Sandi Markon je za četrtkovo oddajo 24ur na Pop TV priznal, da iz Stroke nakazuje denar predsedniku združenja SAZAS Matjažu Zupanu.

Piše: Uredništvo

Foto: Boštjan Tacol

Kljub obupnim poskusom združenja, da bi javnost zavedlo z nelogično izjavo, da "hišna preiskava ni našla nobenih nepravilnosti" (kriminalisti med preiskavo iščejo morebitne materialne dokaze kaznivih dejanj, nepravilnosti pa se potem ugotavljajo šele v kazenskem postopku), vse manj avtorjev verjame v to, da je poslovanje SAZAS zakonito. Ta organizacija, ki bi morala biti neprofitna, je v svoji izjavi za javnost po hišnih preiskavah, ki jo je naslovilo tudi na vse avtorje, sicer samozavestno zapisala, da je poslovanje SAZAS transparentno. Toda še isti dan je direktor družbe Stroka Sandi Markon to postavil na laž; za oddajo 24urje namreč izjavil, da Stroka plačuje Zupanu. In ne samo Zupanu. Tudi Barbari Predin, soprogi Zorana Predina.

Ali je gospodarno, da združenje, ki je brez zaposlenih, kupi za milijon evrov vredne pisarniške prostore? Ali je gospodarno porabiti toliko denarja slovenskih avtorjev in glasbenikov za nakup pisarn, ki jih SAZAS ne potrebuje?

 

Iz tega lahko takoj zaključimo, da poslovanje SAZAS pač ne more biti transparentno, če se denar avtorjev najprej nakazuje na firmo Stroka za administrativne storitve, od koder pa se denar nato prek pogodb, v katere avtorji kot člani SAZAS nimajo vpogleda, nakazuje vodilnim možem SAZAS. Posebej gre izpostaviti Tomaža Grubarja in Matjaža Zupana. Da ne moremo govoriti o transparentnem poslovanju, kaže tudi Markonova izpoved, da se je denar nakazoval tudi ženi Zorana Predina. In morda še komu, kdo ve.

 

Takšno nakazovanje denarja je sporno in bi ga lahko prej označili za prikrito izplačevanje provizije ali celo korupcijo. Nikakor pa to ni transparentno poslovanje. Toda SAZAS kljub temu zatrjuje, da poslujejo transparetno. V svoji izjavi pa je šlo združenje še dlje, saj pravi, da poslujejo gospodarno, pri čemer se velja spomniti, da je taisti SAZAS letos kupil pisarne v Trzinu za več kot milijon evrov. Na prvi pogled je to mogoče povsem običajna poteza. Toda če pogledamo letno poročilo SAZAS za leto 2014 (stran 17), potem ugotovimo, da znašajo stroški dela NIČ (0) evrov. Z drugimi besedami: SAZAS v letu 2013 in 2014 sploh ni imel zaposlenih.

 

Zdaj si lahko vsi zastavimo že na prvi pogled preprosto in tudi logično vprašanje: zakaj neki rabi SAZAS nove pisarne, če sploh nima nikogar zaposlenega?! Komu so potemtakem namenjene? Duhovom pokojnih slovenskih glasbenih velikanov?! Črni humor na stran, bistveno vprašanje se glasi: ali je gospodarno, da ustanova, ki je brez zaposlenih, kupi za milijon evrov vredne prostore? In še: ali je gospodarno porabiti več kot milijon evrov denarja avtorjev za nakup pisarn, ki jih ne rabiš? Tudi osnovnošolec bi znal povedati, da ne. Toda SAZAS vseeno trdi, da posluje gospodarno.

 

In če v rubriko "Gospodarno poslovanje SAZAS" dodamo še dejstvo, da združenje že od leta 2008 razpolaga s prazno vilo na Tržaški cesti v Ljubljani, hkrati pa plačuje najem prostorov v Trzinu, potem dejansko ostanemo brez besed. Samo ekstremni razsipnež si lahko privošči, da ima ob prazni vili v Ljubljani še drage poslovne prostore v Trzinu.

 

Izsek iz letnega poročila 2014, ki dokazuje, da SAZAS nima zaposlenih in zato tudi ne rabi pisarn:

 

Beri dalje...

Markon iz Stroke priznava: Matjažu Zupanu smo nakazovali denar!

V sredo so potekale kriminalistične hišne preiskave na domu Matjaža Zupana, sedežu SAZAS in v družbi Stroka v Radljah. Njen direktor Sandi Markon je za četrtkovo oddajo 24ur na Pop TV priznal, da iz Stroke nakazuje denar predsedniku združenja SAZAS M...