V ponedeljek bomo na Portalu PLUS objavili ekskluzivni prispevek o posledicah odstopa v.d. direktorja UKCL Simona Vrhunca, glede katerega je veliko špekulacij, ključno pa ostaja vprašanje: ali je njegov umik res začetek konca socialističnega zdravstvenega sistema v Sloveniji in organizirane kraje davkoplačevalskega denarja? Kaj umik pomeni za omrežje Janeza Zemljariča?

4. maja 1980 ob 15:05, je prenehalo biti pogumno srce predsednika socialistične republike Jugoslavije, predsednika Predsedstva Jugoslavije, predsednika Komunistične partije Jugoslavije, jugoslovanskega maršala in poveljnika jugoslovanske armade, sina slovenske matere Josipa Broza Tita. Na pogreb, kakršnega oko slehernika še ni videlo, so se zgrnile vse pomembne in "pomembne" glave tega sveta, kraljeve, demokratične, nacionalistične, fašistične, diktatorji ter takšni in drugačni ritolizniki, da bi le bili videni.

 

Kaj so tiste usodne dni počeli Titov tajnik in visoki oficir Službe državne varnosti Marko Vrhunec, stric strojnega inženirja Simona Vrhunca, ki je pravkar odstopil z mesta večletnega v. d. direktorja t. im. univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana, ustanove, kjer je bil zadan poslednji rez v maršalovo tkivo in tkivo SFRJ, njegov šef in direktor Službe državne varnosti Janez Zemljarič, sicer v zgodnjih 70-ih letih prejšnjega stoletja generalni direktor UKC Ljubljana in Simonov mentor ter na koncu koncev tudi sam strojni inženir in kmalu bivši v. d. direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec, lahko le ugibamo.

 

Prva dva sta bila gotovo polno zasedena s pripravami na pogreb svojega vrhovnega poglavarja, po glavah pa so jima verjetno tudi že rojile misli o tem, kako čim bolj optimalno legalizirati krajo davkoplačevalskega denarja (tudi v zdravstvu) z uporabo t. im. Zemljaričevih črpalk (firma na oni strani meje, navadno v lasti zamejskih Slovencev in firma na tej strani meje za interne operacije), ki jih je UDBA sicer uporabljala za molzenje še zadnjih kapelj znoja delovnega ljudstva za polnjenje udbaških skritih fondov v tujini (črpalke delujejo še dandanes). Najverjetneje.

 

Zagotovo pa je takrat gulil srednješolske klopi najstnik in nečak Titovega tajnika, ki se je kasneje odločil za študij strojnega inženirstva in bil po spletu naključij dodeljen brez pravih referenc s strani stričeve parainstitucije za direktorja t. im. UKC Ljubljana. In Simon je imel vsaj enega za naše prihodnje zgodbe zanimivega sošolca. Zanimivo bi bilo vedeti, ali sta se takrat razumela ali ne. Sta plonkala drug od drugega ? Sta skupaj preganjala dekleta ali bila rivala ? Sta o lopovščinah razmišljala že takrat ali sta se pokvarila kasneje ? Sta bila pobalina, ki ju je vzgojila cesta ali pridna učenca in ponos svojih mater ?

 

Nadaljevanje sledi v ponedeljek...

 

Kaj je Janez Zemljarič počel 4. maja 1980 ob 15:05?

V ponedeljek bomo na Portalu PLUS objavili ekskluzivni prispevek o posledicah odstopa v.d. direktorja UKCL Simona Vrhunca, glede katerega je veliko špekulacij, ključno pa ostaja vprašanje: ali je njegov umik res začetek konca socialističnega zdravstv...