Na avstrijskem Tirolskem bodo do nedelje zasebno in za močno zastraženimi vrati parlamentirali člani razvpite skupine Bilderberg.

Foto: wikipedia

Tudi letošnja konferenca Bilderbergov je kot naročena za antiglobaliste, protiimperialiste in ostale ljubitelje teorij zarote. Če imajo prav, naš planet v resnici vodi tajna svetovna vlada, katere predstavniki se udejstvujejo v Trilateralni komisiji, Svetovnem ekonomskem forumu v Davosu ter še posebej v kultni skupini Bilderberg, ki je zlo vsega zla. Formalno je bila sicer ustanovljena konec maja 1954 v hotelu De Bilderberg v mestu Oosterbeek na Holandskem – in tako tudi dobila svoje ime.

 

Letošnje srečanje se bo končalo v nedeljo. Od četrtka poteka v tirolskem mestecu Telfs, ki leži 27 kilometrov zahodno od Innsbrucka. Okoli 140 udeležencev iz 22 držav se je zbralo v nadpovprečno zastraženem hotelu Interalpen Tyrol, kjer so imeli podobno seanso sicer že leta 1988. V skopem sporočilu za javnost so tokrat zapisali, da bo pestra skupina političnih voditeljev, strokovnjakov, finančnikov, akademikov in medijskih lastnikov razpravljala o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, grožnjah s kemičnim orožjem, aktualnih gospodarskih vprašanjih in globalizaciji, pa tudi o Grčiji, Iranu, Bližnjem vzhodu, zvezi NATO, Rusiji, terorizmu, Veliki Britaniji ter – last but not least – o Združenih državah in ameriških volitvah.

Bilderbergi bodo letos razpravljali o umetni inteligenci, kibernetski varnosti, grožnjah s kemičnim orožjem, aktualnih gospodarskih vprašanjih in globalizaciji, pa tudi o Grčiji, Iranu, Bližnjem vzhodu, zvezi NATO, Rusiji, terorizmu, Veliki Britaniji ter ameriških volitvah prihodnje leto.

 

 

Bo Hillary beli Obama?

 

Prav zaradi zadnje teme so se že začela ugibanja, če Bilderbergi morda niso že 'določili' Hillary Clinton za prihodnjo ameriško predsednico (tako kot naj bi se to zgodilo pred sedmimi leti z Barackom Obamo). Zagovorniki teorije zarote in anarhisti so namreč prepričani, da ta skupina vplivnežev iz celega sveta dejansko sprejema ključne politične in ekonomske odločitve.

 

Skupina Bilderberg sicer prvenstveno združuje posameznike iz Evrope in Severne Amerike, nekaj je tudi Turkov. Kot je znano, je bila tudi ustanovljena s tem namenom, podobno kot dvajset let kasneje World Economic Forum Klausa Schwaba (ta je, mimogrede, tudi reden udeleženec srečanj Bilderbergov). Zasebni pogovori in striktno spoštovanje pravil Chatham House so vse do konca hladne vojne diktirali tempo vseskozi rahlo skrivnostne skupine, čeprav so nekateri njeni člani večkrat poudarjali, da je vse skupaj nekakšen tridnevni neformalni posvet v sproščenem ozračju, varnostni ukrepi pa so tako strogi le zato, da jih pri skupinski meditaciji ne bi motili histerični mediji in privatni lovci na senzacije.

 

Šalo na stran, tudi po padcu Berlinskega zidu je organizacija, ki se sreča le enkrat letno, ohranila zelo trdno, takorekoč blokovsko strukturo, saj v njej ne boste srečali nobenega člana iz nekdanje Vzhodne Evrope (ekonomist ruskega rodu Sergej Gurijev predstavlja eno izmed francoskih univerz), kaj šele Balkana. Prej bo konec sveta, kot pa da bo Slovenec postal njihov član.

 

Zaradi tega svojevrstnega nacionalizma so tudi njihova srečanja skrbno izbrana in vzhodneje od Dunaja načeloma ne sežejo. V zadnjih petih letih so se zbrali v Španiji (2011), švicarskem St. Moritzu (2011), ameriški zvezni državi Virginia (2012), angleškem Hertfordshiru (2013), lani pa v Kopenhagnu.

 

 

Na čelu francoski plemič

 

Bilderberge vodi upravni odbor, ki izvoli predsednika. Od leta 2010 je to francoski plemič Henri de La Croix de Castries, v običajnem življenju tudi Henri de Castries, predsednik uprave zavarovalnice AXA. Čeprav formalno nikoli ni imel nobene politične funkcije, spada med najbolje omrežene francoske poslovneže. Njegovi sošolci so bili Dominique de Villepin, François Hollande in Ségolène Royal. De Castries, ki je poročen in ima tri otroke, stanuje na slovitem pariškem Boulevard Saint–Germain, vikende preživlja v svojem anžujskem dvorcu, vsak mesec pa je en teden v Združenih državah Amerike.

 

Člani upravnega odbora Bilderbergov, ki si zaslužijo pozornost, so šef nadzornega sveta Deutsche Bank Paul Achleitner, bivši šef Evropske komisije José Manuel Barroso, šef Airbusa Thomas Enders, predsednik uprave skupine KBC Thomas Leysen, nekdanji italianski premier in dosmrtni senator Mario Monti, višji svetovalec šefa Microsofta Craig J. Mundie, nekdanji šef evropske centralne banke Jean–Claude Trichet in eden od šefov skupine Goldman Sachs Robert B. Zoellick.

 

Med bivšimi člani upravnega odbora (mandat traja štiri leta, reelekcija je mogoča) najdemo še nekaj bolj izstopajočih imen, kot so Paul Wolfowitz, Franz Vranitzky, Laurence Summers, Klaus Schwab, Edmond de Rothschild, Romano Prodi, Henry Kissinger, Willem Duisenberg, Umberto Agnelli ipd. Opazen je trend zmanjševanja politikov, ki jih Bilderbergi očitno vedno manj potrebujejo, namesto njih pa opaznejšo vlogo dobivajo zlasti mlajši managerji iz tehnološke industrije.

 

David Rockefeller je član svetovalne skupine in nedvomno eden ključnih ljudi Bilderbergov, ki so se letos po čudnem spetu okoliščin srečali le 25 kilometrov stran od hotela Elmau v Garmisch – Partenkirchnu, kjer je pred nekaj dnevi potekalo 41. srečanje skupine G7.

 

Seznam letošnjih udeležencev konference Bilderberg si lahko ogledate nawww.bilderbergmeetings.org, medtem ko vam obisk Interalpen-Hotel Tirol, kjer dogodek poteka, iskreno odsvetujemo, saj vas bodo avstrijski specialci bržkone aretirali še preden boste prišli do ograje hotelskega kompleksa...

Team building Bilderbergov na Tirolskem

Na avstrijskem Tirolskem bodo do nedelje zasebno in za močno zastraženimi vrati parlamentirali člani razvpite skupine Bilderberg.