Slovensko javnost in vlado RS obveščamo, da se je ustanovilo civilno gibanje Odbor za človekove svoboščine.
Odbor se je ustanovil zaradi razmer v katerih se trenutno nahajamo državljani in prebivalci Republike Slovenije in ukrepov v zvezi s covid-19 korona virusom. Naša izjava za javnost vsebuje
dopis Vladi RS
Vlada je dne sprejela in objavila Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, ki začne veljati 30. marca 2020 od polnoči in velja do preklica. Vlada je že pred dvema tednoma sprejela podoben odlok, zaradi katerega karantena že dva tedna traja.
V odloku je omenjeno, da se globe za prekrške po tem odloku se izrekajo po Zakonu o nalezljivih boleznih.
Corona virus sam po sebi ni nekaj popolnoma neznanega, saj so ga odkrili že leta 1964. Kaj so pravzaprav odkrili letos, še ni povsem jasno ugotovljeno, saj o tem obstajajo različna mnenja.
Neenotnost stroke je dejstvo. Obstajajo ugledni virologi, ki povsem zavračajo tudi zamisel o smiselnosti karantene, saj pravijo, da bo to družbi prineslo le dodatno nepovratno škodo, širjenje virusa pa podaljšalo in s tem še bolj obremenilo zdravstveni sistem, ki že sedaj raje zavrača ostale bolnike, saj imajo okuženi oziroma oboleli s corona virusom prednost obravnave.
V odloku nas torej skrbi, da nima časovne omejitve do nekega datuma, temveč lahko traja, dokler se bo vladi to zdelo primerno.
Testi za corona virus imajo veliko pomanjkljivosti.
1. testi ne merijo virusa temveč markerje, markerji pa niso že dokaz virusa
2. testi pogosto pokažejo negativen rezultat, kljub temu, da ima oseba simptome
3 testi pokažejo pogosto pozitiven rezultat, kljub temu, da oseba nima simptomov
4. rezultat testa je odvisen od števila obratov centrifuge, v katero dajejo testno snov. Če je obratov premalo, ne bo nihče pozitiven, če je obratov preveč, bodo vsi pozitivni, kar pove, da verjetno ne gre za nekaj patogenega samo po sebi
Poleg teh tehničnih težav imajo statistike testov še druge konkretne težave
5. v Italiji, kjer bi naj bilo najhuje, se med umrle zaradi corona virusa vpisuje tudi umrle, ki so imeli težke bolezni, ob tem pa so dobili še corona virus, dejanske številke kažejo, da je pri umrlih, ki so imeli corona virus, v 99 odstotkih primerov bil vzrok smrti neka druga bolezen, kot je rak ipd.
6. statistika umrlih za corona virusom je kljub medijskemu razširjanju panike krepko pod letnim povprečjem umrlih zaradi navadne gripe
7. italijanski zdravniki uporabljajo za zdravljenje ibuprofen, paracetamol in intubacijo z 100% kisikom, kar je za težke primere pljučnic lahko usodno
8. v severni Italiji ( in tudi v Wuhanu na Kitajskem), kjer bi naj bila epidemija corona virusa najhujša, je bilo lansko jesen proti gripi cepljenih 180.000 oseb, kar jim je lahko znižalo sposobnost obrambnega mehanizma
9. v severni Italiji, natančneje v Lombardiji ( spet tudi v Wuhanu na Kitajskem), je že nekaj mesecev postavljenih na tisoče 5G anten, ki s svojim sevanjem lahko pri občutljivih osebah povzročijo simptome, podobne gripi
10. kljub medijskemu prikazovanju Italije kot dežele, ki doživlja peklensko epidemijo, je povprečna starost umrlih, pripisanih corona virusu, čez 80 let, kar pomeni, da gre za skupino najbolj občutljivih oseb, statistika kaže, da ljudje pod 65 leti zbolijo izredno redko, če pa že zbolijo, je potek bolezni predvidoma precej mil, če nimajo nekih hudih zdravstvenih težav že od prej.
karantena in socialno distanciranje slabita naše imunske sisteme
Člani odbora za človekove pravice torej cenimo vladno skrb za zdravje prebivalstva, opozarjamo pa na dejstvo, da pretirana skrb lahko prinese več škode kot koristi. Karantena naj se torej časovno omeji in to na neko smiselno časovno obdobje, ne pa toliko, da bi lahko postala zaradi šibkih točk te teorije družbeno škodljiva. Takšna razumna časovna omejitev bi tudi prispevala k zmanjšanju prestrašenosti prebivalstva, tako pred okužbo, kot pred neomejeno karanteno, saj tudi strah in panika nižata sposobnost organizmov za obrambo pred infekcijami.
Poleg časovne omejitve karantene pričakujemo tudi, da vlada ne zapade v paniko in ne stopnjuje karantene z ukrepi, ki bi dodatno obremenjevali prebivalstvo, naj spomnimo, da gre za obolenje, ki je do sedaj zahtevalo bistveno manj človeških žrtev, kot vsakoletna navadna gripa. V Sloveniji je to razmerje trenutno približno 160 x 10, torej 16 proti ena. Povprečna starost žrtev je še vedno zelo visoka. Govorimo torej o bolezni, ki je primerljiva z gripo, zaradi katere še nikoli v zgodovini ni bilo karantene, ker zanjo ni bilo resne potrebe.
To omenjamo, zato, ker so med kazenskimi določbami Zakona o nalezljivih boleznih omenjena tudi obvezna zdravljenja z imunoglobulini, ter obvezna cepljenja. Oboje lahko povzroči zelo hude stranske posledice ter uničenje zdravja.
Na Švedskem karantene ni. Vlada je le opozorila, naj se ljudje varujejo okužb
Na Kitajskem večinoma ni več karantene. V Pekingu hodijo ljudje spet v kavarne in javne prostore
Od vlade torej pričakujemo
1. da časovno omeji odlok na mesec april
2. zagotovilo, da se po tem času karantena omili in ne zaostri
3. zagotovilo, da se vlada ne misli vdajati skušnjavi po totalitarističnih ukrepih, kot je zakonsko predpisovanje katerih in kakršnih koli zdravil ali cepiv.
Odbor za človekove svoboščine
30.3. 2020