Ahmad Shamieh - izjema mora biti v naprej znana in jasno definirana

OddajAndrej Magajna, dne 2017-12-01 ob 18:52:41

IZJAVA ZA JAVNOST

Strokovni svet in Izvršilni odbor Krščanskih socialistov Slovenije - Krekovi socialisti je področno proučil zaplet v  z migrantom Ahmad Šamir-jem. 

(Ne delamo si iluzij, da bi bila iZJAVA v dominantnih medijih objavljena, saj v našem političnem prostoru ni mesta za Krekovo (levo) socialno opcijo, ki ne temelji na marksizmu in historičnem materializmu. Monopol sega tudi na to področje. Pa vseeno se bomo ob temah, ki zadevajo etiko in vprašanja pravne pravičnosti oglašali)

"Sočutje je vsekakor elementarna drža vsakega, ki prisega na krščanstvo. Ahmad Shamieh, kot vsi, ki so odšli od doma - ne glede ali kot begunec ali kot migrant - potrebuje pomoč skupnosti. Seveda mora biti ta različna za begunca, ki je eksistenčno ogrožen in naj bi bil v prvi varni državi oskrbljen ali ekonomskega migranta, ki išče zaposlitev. Bistvo pa je to, da pri obravnavi  ne smemo uporabljati dvojna merila in različne prakse. Taka arbitrarna ravnanja pomenijo demontažo pravne države. 

Sporočiti pa želim nekaj kar je bilo do sedaj premalo naglašeno. na to je posredno opozorila tudi notranja ministrica in pobudniki ustavne obtožbe zoper predsednika vlade: IZJEME, KI ODSTOPAJO OD SPLOŠNEGA PRAVILA MORAJO BITI V NAPREJ JASNO ZNANE,  DOLOČENE IN KONKRETIZIRANE !
"Iščemo rešitve za poseben primer" pomeni  razveljavitev  splošnih pravil. Res je, da ima vsak primer določene posebnosti,  vendar nejasni kriteriji omogočajo arbitrarno presojo, ki je v nasprotju z formalnim pravom. Peljejo v  razgradnjo in relativizacijo ustavnih norm in konkretne zakonske regulative, saj lahko politični subjekt arbitrarno posega v avtonomijo drugih vej oblasti. Rešitve  za posebne primere se torej ne išče, ampak morajo iti v naprej natančno določene. Res je, da mnogi pravni akti vsebujejo izjeme, a to so običajno bolj natančno opredeljene kot samo pravilo. Na ustrezno argumentacijo je opozoril tudi predsednik države. 
V koliko določene norme niso jasne, so za razjasnitev na razpolago drugi pravni instrumenti: uradna interpretacija oz. obvezna razlaga norme  in / ali vpogled v pravno prakso.
To bi moralo biti izhodišče pri obravnavi izjem. Še posebej absurdno oz. kar pravno delitantsko pa je v konkretnem primeru sklicevanje na 51. člen Zakona o tujcih, saj mora biti že vsakemu študentu prava jasno, da se ta ne nanaša na konkreten primer - kaj šele ustavnim pravnikom. Žal pa se KREATIVNO PRAVO, ki išče "rešitve" ob jasnih normah ni zgodilo prvič: Spomnimo, se na odvzem madata poslancu in svetniku, ko je premier ob predhodnem mnenju  zakonodajno pravne komisije Državnega zbora ustanovil kar ad hoc  delovno (plačano) skupino pravnikov - "pravno mnenje po naročilu".  V tej zvezi (migrantsko krizo) bi omenili le še nespoštovanje  308. člena KZ, ki določa kako ravnati z osebami, ki nezakonito prečkajo mejo - da ne omenjamo neupoštevanje Šengenskih pravil in Dublinskega dogovora.

Nevarno je, da se nekako "privadimo" na to, da se iz deklarirano humanitarnih razlogov, ki so pogosto neiskreni  in neprimerni (kaotični migratski koridor, ki je v spremstvu zaslužkarjev pognal množice peš  proti EU je bil v osnovi nehuman), etike (ki je pogosto nedosledna in opremljena z dvojnimi merili) ali anti-birokratske drže, oz. po partijsko "višjih ciljev" lahko obidejo pravne norme oz. se le-te kršijo. 

V imenu IO KSS 
koordinator programskega sveta stranke Žiga Šorli
in
predsednik KSS Andrej MAGAJNA - 041 691 619
vir slike: youtube
profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Andrej Magajna
Andrej Magajna
Objavil/a 2017-12-01 18:52:41 (Dec 01, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Postkomunistična mafijska država
Se dogovor iz septembra 2017 v Kamniku uresničuje do potankosti !!?? Toninov »nikogar ne izključujem« torej ni bil namenjen JJ, ampak Šarcu.
Ugrabljeno sodstvo
OB DESETLETNICI! Stranka Krščanski socialisti Slovenije to jesen 2017 praznuje 10 letnico ustanovitve.
Ahmad Shamieh - izjema mora biti v naprej znana in jasno definirana
Arogantna oblast je šla predaleč - prijava nezakonitih udeležencev referendumske kampanje
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
avgust 2022
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj