Resnični dan upora je 13. maj, ne 27. april

OddajAndrej Magajna, dne 2015-04-27 ob 14:55:29

Primorski TIGR-ovci, svečeniki svetega Pavla in mnogi duhovniki Čedermaci so simbol odpora primorskih Slovencev proti fašizmu skozi desetletja po prvi svetovni vojni do konca druge svetovne vojne. Dan slovenskega upora bi moral biti 13. maj, saj so tega dne leta 1941 prvo bitko z okupatorjem vodili Tigrovci na Mali gori pri Ribnici. V njej je padel Danilo Zelen. Namesto tega pa vseskozi praznujemo 27. april, ko je bila ustanovljena PIF – protiimperialistična fronta. Koga so tedaj imeli komunisti za imperialiste pa vemo: Angleže in Francoze. To je bil čas ko sta Hitler in Stalin v medsebojnem zavezništvu zavojevala Evropo. Edini, ki se je že dolgo pred tem dvignil v upor proti fašizmu, je bil TIGR.  Dominantni mediji pod vplivom tranzicijske levice so to gibanje postavili v »karanteno molka«.

 »Protiimperialistična fronta« , ki se je torej  šele po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo 22. junija 1941 preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda.

Tudi Krščanski socialisti so pristopili k sporazumu, v njihovem imenu Tone Fajfer.

Proučevanje zgodovinskih virov in pričevanja pričevalcev – predvsem Edvarda Kocbeka – ter današnje ravnanje tranzicijske levice, ki je izšla iz bivše  Zveze komunistov postavljajo vprašanje ali je bil za komuniste narodno osvobodilni boj prioriteta ali pa je bil v prvem planu prevzem oblasti in izvedba revolucije.  Dokumenti, ki se nanašajo tako na krščanske socialiste, plavogardiste oz. slovenske četnike in do »Tigrovcev« kažejo, da si je partija s prevaro in nasiljem (tudi umori) zagotovila monopol že med vojno. Ni torej vodila vojno le proti okupatorju ampak tudi nasproti  političnim konkurentom.  Korenine »frontnih prevar« sega v obdobje leta 1935, VII. Kominterne, spremenjene Stalinove taktike. Vključevanje v demokratične ljudske fronte najbolj ponazarja prispodoba kukavičjih jajc, katerih potomec pomeče vse ostale iz  gnezda. To je bilo v skladu z Leninovo doktrino dveh taktičnih etap revolucije: zavezniki iz prve etape postanejo v drugi etapi odveč in se jih je potrebno znebiti. In tudi v skladu s revolucionarno »etiko«, po kateri dobri nameni opravičujejo vsa sredstva, kar pa krščanski socialisti odločno zavračamo.

Izrinjanje   konkurence je značilna tudi za današnji čas.

Komunisti si niso le privzeli monopola nad NOB, v obliki enostrankarskega sistema so ga ohranjali vseskozi po drugi svetovni vojni. Prehod v politični pluralizem leta 1990 ni razgradil vseh monopolov bivših partijskih struktur. Govorimo lahko o klientelističnem omrežju, relativno trdnem zavezništvu v novih razmerah, navkljub  tako imenovanim novim obrazom in novim imenom strank. Tako kot je znotraj OF potekal boj za prevlado tudi danes klientelistično omrežje tranzicijske levice skrbno pazi, da ne bi kdo, ki ni v njihovem zavezništvu posegal v levo volilno bazo.

To jim uspeva predvsem zaradi kontinuitete monopola nad dominantnimi mediji – omrežjem, ki ga je publicist dr. Ali Žerdin v svoji analizi vplivnih omrežij izpustil.

Krščanski socialisti so nezaželena stranka na politični levici, tako kot je bil Edvard Kocbek »moteči element« po revoluciji, saj  je oviral njeno akcijsko enotnost. Naše izjave,  okrogle mize se ignorirajo.

Tudi ta pobuda, da 13. maj postane dan vstaje oz. upora proti okupatorju bo verjetno prezrta, tako  kot bo verjetno tudi bližnji strokovni posvet v Državnem svetu 11. maja, ki bo osvetlil zgodovino antifašističnih gibanj na slovenskem.

 

Podpredsednik  KSS                                                               

Žiga Šorli 

Predsednik KSS         

Andrej  Magajna                               

                                                                                         

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
12
Igor
0
Apr 28, 2015
resnica je samo 1...samo nekateri si jo interpretirajo drugače...
#12
Dajana Babič
0
Apr 28, 2015
Andrej... toliko resnic je kolikor ljudi je. Vsak ima svojo resnico. :) Vsak je videl stvari iz svojega zornega kota. Kdor pa je na oblasti, ta si pač stvari prekroji... Evo en citat, ki sem ga pravkar prebrala:

"Ne moreš spremeniti stvari tako, da se boriš proti obstoječi realnosti.
Da bi nekaj spremenil moraš zgraditi nov model, ki naredi obstoječega zastarelega."
#11
Andrej Magajna
0
Apr 28, 2015
Predrag Tašić (FB) »Zgodovina je bila učiteljica življenja, dokler niso prišli neki nasilneži in jo posilili«
#10
Ana Kos
0
Apr 28, 2015
Se strinjam s 13. majem.
To je nekoč (pred precej leti) že bilo predlagano, mislim, da je bil celo sam sedanji predsednik Pahor zraven in slišal in se nekako približno strinjal ...... (Bilo je na srečanju TIGRovcev.)
#9
Ana Kos
0
Apr 28, 2015
Dajana, ti imaš itak vse dni praznik :D
(Ko ne hodiš v službo ...)
#8
Rak stari
0
Apr 28, 2015
Tako nekako je rekel pokojni Veliki gobar: "Mi vemo kako se osvoji oblast, vemo pa tudi kako se je ohrani".
Ja, ob krvavi represiji se jo ohranja tudi s pomočjo takih, ki nikakor nočejo ali niso sposobni spregledati, kljub trdnim dokazom.
#7
Rado K.
0
Apr 28, 2015
"Prehod v politični pluralizem leta 1990 ni razgradil vseh monopolov bivših partijskih struktur."
in
"Resnični dan upora je 13. maj, ne 27. april"

Razmišljam, kaj delata obe "misli" v istem članku. Težko najdem kakšno povezavo, razen da je ves članek v funkciji političnega boja.
Slednji je pač tako pomemben, da opravičuje vsa sredstva. Tudi traparije. Resnica je pri tem nepomembna. Le kdo bo opazil takšne nelogičnosti, razen čistuni kot sem jaz? Hvala bogu, da smo redki in je naša slišnost majhna.
#6
Dajana Babič
0
Apr 27, 2015
:D
#5
marta
2
Apr 27, 2015
Kar se OF tiče, si je najbolje ogledati oddajo Pričevalci, v kateri Marko Kos (mislim, da se nisem zmotila) pri svojih 91 letih prostodušno pove, da je OF ustanovljena za prevzem oblasti, voditelji so bili tisti, ki so prišli iz Rusije, kjer so bili na šolanju, kot recimo Boris Kidrič, da so se posluževali umorov /likvidacij drugače mislečih, da so jih italijani v okupirani ljubljani pustili čisto pri miru, nobenega preganjanja ni bilo. Zanimivo, kaj vse človek pove, ko gre proti koncu, prej je bil pa 70 let tiho. In še, OF ni bila nikoli priznana s strani Jugoslovanske komunistične partije, Kardelj je menda moral celo Titu pojasnjevati, kakšno sranje so se šli takrat v Sloveniji. In še, kar je najbolj pomenjljivo, gospod pričevalec pove, da so bile vaške straže normalna reakcija naroda na nasilje, ki ga je takrat izvajala OF nad ljudstvom. To ti reče človek, komunist, partizan, borec. Kaj vse ne bomo še izvedeli od teh kosmatih vesti.
#4
Andrej Magajna
0
Apr 27, 2015
Gospa Dajana. Dela prostih dni je morda res preveč. Ne gre za to - zgolj za resnična obeležja in proti potvarjanju zgodovine. Tale zgodba o OF in odporu proti okupatorju - milsmmmm - bi bila najbolje kar 1. aprila. No, pa bi bil en prazni manj - al ne ?
#3
Vili Kovačič
3
Apr 27, 2015
PODPIRAMO to IZJAVO in to stališče in potrudili se bomo da se čimbolj RAZŠIRI !!! Resnica je pregnana v KATAKOMBE. Ampak je kot voda, ki vedno pricurlja na dan !!! Dajana ne razume in ne pozna zgodovine - Gospod odpusti jim saj ne vedo kaj delajo. Zato jo vabim na simpozij- posvet o tej temi, ki bo 11 maja ob 11h v Državmnem svetu.
#2
Dajana Babič
1
Apr 27, 2015
Ja in? Kaj je hotel pesnik s tem povedat? A zdaj bomo šli spet premetavat arhive, pa dajat pobudo v parlament, pa menjavat praznike, pa ne vem kaj.

Če bi bilo po moje, bi vse praznike ukinili. Vse. Tudi kristjanske.- Samo 1. januar bi pustila. Še 1. november je idiotski praznik, ker smrti sploh ni.

Na koncu koncev 25.december sploh ne bi smel bit božič, ker ni 100%, da se je Jezus takrat rodil.

#1
Andrej Magajna
Andrej Magajna
Objavil/a 2015-04-27 14:55:29 (Apr 27, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Postkomunistična mafijska država
Se dogovor iz septembra 2017 v Kamniku uresničuje do potankosti !!?? Toninov »nikogar ne izključujem« torej ni bil namenjen JJ, ampak Šarcu.
Ugrabljeno sodstvo
OB DESETLETNICI! Stranka Krščanski socialisti Slovenije to jesen 2017 praznuje 10 letnico ustanovitve.
Ahmad Shamieh - izjema mora biti v naprej znana in jasno definirana
Arogantna oblast je šla predaleč - prijava nezakonitih udeležencev referendumske kampanje
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2021
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj