Obvestilo o zahtevi za ustavno presojo

OddajAndrej Magajna, dne 2014-06-03 ob 15:02:43

Obvestilo za javnost!

Odloka o razpustitvi Državnega zbora republike Slovenije in o razpisu predčasnih volitev v Državni zbor RS.
 
Vložitev bo torek 3.6.2014 ob 12 h na USTAVNEM SODIŠČU.
O vsebini pobude vas bomo seznanili pred vhodom v  ustavno sodišče.
 
Vlagatelji:
 
Vili Kovačič, DavkoPlacevalciSeNeDamo
Andrej Magajna, Stranka Krščanskih socialistov
Mihael Jurak, Demokratska stranka Slovenije
 
Del vsebine v informacijo za medije in javnost vam podajamo tukaj:

Citirani odlok ni v skladu z Ustavo RS in Poslovnikom državnega zbora in sicer:

Glavna kršitev je, da rok volitev ni bil pravilno določen. Ni bil upoštevan 30 dnevni rok za iskanje in predložitev mandatarja, ki izhaja iz 111. člena ustave in je opredeljen v 225 členu poslovnika DZ . Implicitno pa je 30 dnevni rok opredeljen tudi v 117. členu Ustave, ki govori o razpustitvi Državnega zbora.

Poslovnik predsedniku države določa, da najkasneje v roku 30 dni predlaga kandidata za mandatarja, vendar je pojem “najkasneje” v tem primeru uporabljen napačno, saj pravilna razlaga pove, da lahko mandatarja predlaga pred iztekom 30 dnevnega roka, ne pa da predednik fazo iskanja mandatarja predčasno prekine, kar se je v tem primeru zgodilo, namesto da bi sam proaktivno iskal mandatarja do konca 30 dnevnega roka. Interpretacija, da se ta rok zaradi besede “najkasneje” lahko poljubno skrajša, je v kontekstu navedenih členov nesmiselna, kajti negativni prvi krog posveta s poslanskimi skupinami še ni jamstvo, da kasneje ne bi morda poslanske skupine vendarle spremenile svoje stališče.

Alenka Bratušek je odstopila 5. maja, kar pomeni, da bi bil možen rok za končanje prve faze iskanja mandatarja 5 junija.

Šele ko bi v obdobju 30 dni predlog konkretnega mandatarja s strani predsednika ne bil izglasovan, bi se pričela druga faza, to je 14 dnevni rok novega iskanja mandatarja.

V kolikor pa bi predsednik smatral, in imel zagotovila, da so se poslanci dokončno odrekli predlagateljstvu in možnosti, da se v drugačnih okoliščinah še premislijo, pa bi moral predsednik razpustiti parlament že pol meseca prej. Torej bi prišli do povsem drugega datuma kot je naveden v odloku.

Vendar je predsednik ravnal povsem drugače, ubral je povsem tretjo in nezakonito pot.

Predsednik je prvo fazo proaktivnega iskanja za več kot polovico roka skrajšal, kasneje pa je poslancem nezakonito dal možnost iskanja mandatarja (najprej 14 dni in nato še 48 ur) po 3. odstavku 111. člena ustave, čeprav je po 3. členu 111. člena ustave (in analogno poslovnika državnega zbora) jasno, da ta pravica nastopi šele, če predsednikov kandidat v prvi fazi ne dobi potrebne večine.

Odlok, o razpustu parlamenta in datumu volitev ne upošteva procedure, ki je z ustavo in poslovnikom predpisana, saj uvaja voluntarizem in diskrecijsko pravico v materiji, ki je za demokracijo bistvena. Takšno prakso je treba ustaviti in razveljaviti v prid upoštevanja ustave in poslovnika, tako v tem, kot tudi v bodočih primerih. Dobronamernost tukaj ni noben argument, argument je lahko le striktno upoštevanje ustave, v nasprotnem primeru se bomo znašli v polju čistega ustavnopravnega voluntarizma. To pa je začetek konca že tako ali tako močno načetega pravnega sistema.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
2
Bojan Mehle
0
Jun 03, 2014
Kaj drugega od takega predsednika ni bilo za pričakovati.
Poleg tega pa je še zanimivo vprašanje štetja glasov pri zadnjih volitvah v EU. Mislim, da je prišlo do zlorabe pri štetju glasov.
#2
Dajana Babič
0
Jun 03, 2014
Dobrodošli pri nas na Publish Wallu. :)
#1
Andrej Magajna
Andrej Magajna
Objavil/a 2014-06-03 15:02:43 (Jun 03, 2014)
Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Postkomunistična mafijska država
Se dogovor iz septembra 2017 v Kamniku uresničuje do potankosti !!?? Toninov »nikogar ne izključujem« torej ni bil namenjen JJ, ampak Šarcu.
Ugrabljeno sodstvo
OB DESETLETNICI! Stranka Krščanski socialisti Slovenije to jesen 2017 praznuje 10 letnico ustanovitve.
Ahmad Shamieh - izjema mora biti v naprej znana in jasno definirana
Arogantna oblast je šla predaleč - prijava nezakonitih udeležencev referendumske kampanje
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
januar 2022
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj