objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 30. avgust 2019 ob 07:54

Dve ženski usodni za Braneta Kralja. Šarec včeraj vidno sesut, izguba je ogromna, sledi vojna proti Borutu Jamniku.
... In kaj bi moral zdaj storiti Marjan Šarec?!
Bojan Požar

Odpri galerijo

Z Branetom Kraljem je padel zadnji Šarčev tako imenovani "vaški fant iz Kamnika". (foto: STA)

PADEC!

Kako pomemben del Šarčeve ekipe je (bil) Brane Kralj, dokazuje tudi Šarčev nastop na včerajšnji tiskovni konferenci, kjer je resignirano sporočil, da Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ. Marjan Šarec je bil sesut in besen hkrati, tudi avtor teh vrstic, ki Šarca pozna dlje in bolje od vseh ostalih slovenskih novinarjev, še iz časov, ko je bil Šarec samo še estradnik, ga ni videl takšnega, vsaj od takrat, ko je postal predsednik vlade - ne. Kako pomemben del Šarčeve ekipe je (bil) Brane Kralj, dokazuje tudi Šarčev nastop na včerajšnji tiskovni konferenci, kjer je resignirano sporočil, da Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ. Marjan Šarec je bil sesut in besen hkrati, tudi avtor teh vrstic, ki Šarca pozna dlje in bolje od vseh drugih slovenskih novinarjev, še iz časov, ko je bil Šarec samo estradnik, ga ni videl takšnega, vsaj od takrat, ko je postal predsednik vlade - ne.

Vse je odvilo neverjetno hitro. Samo 23 ur po objavi mojega tvita (sreda, malo po 17. uri) in 8 ur po objavi včerajšnjega članka (tukajBrane Kralj že ni več generalni sekretar Liste Marjana Šarca. Tehnično sicer je še, saj še nimajo drugega "zakonitega zastopnika stranke", toda Kralja praktično ni več, zdaj mu morajo samo še najti novo službo.

Ko sem dobil v roke prijavo Irene Prijović, poslano na Komisijo za preprečevanje korupcije in Slovenskemu državnemu holdingu, sem seveda takoj vedel, da bo - potem ko to objavim - Kralj moral oditi. Zgodba je bila enostavno premočna, bilo (mi) je tudi takoj jasno, da ga Marjan Šarec ne bo mogel ubraniti, tako, na primer, kot je ob nepričakovanem imenovanju na vladi in medijskem stampedu, ki je sledil, septembra lani ubranil Damirja Črnčeca, državnega sekretarja za nacionalno varnost, češ, svoje sodelavce si lahko izbira sam. Res pa je, da Črnčeca takrat nisem "napadel" jaz, so ga pa napadli praktično vsi ostali mediji, levi in desni ...

Brane Kralj je bil izjemno vpliven, najvplivnejši politik, ki je padel med dosedanjo Šarčevo enoletno vladavino. Pomembnejši celo od vseh ministrov skupaj, ki so - zaradi mene - odleteli, od Marka Bandellija prek Jureta Lebna do Dejana Prešička, da ne omenjam padlega državnega sekretarja Petra Vilfana; po nenapisani politični hierarhiji je bil nad Kraljem praktično samo še Šarec. Razkritje afere Kralj je takšna novinarska zgodba, ki v Združenih državah Amerike avtomatično prinese slavnega pulitzerja, vsaj eno knjižno uspešnico, številne medijske nastope in predavanja, pri nas pa dobiš en daljši radijski intervju, prijetno omembo v naslovu članka na spletnem portalu Petra Jančiča ter fašeš nekaj dobesedno nebuloznih "avtorskih" tekstov poklicno inferiornih novinarskih kolegov o tem, kdo so kakor tvoji viri, kdo ti je dal prijavo Irene Prijović, kot denimo tisti članek na TopNews.si, ki so ga nekje, verjetno v celjski odvetniški pisarni Korošec, na hitro spacali za potrebe Vladimirja Voduška. Hja, daleč je Amerika ...

Kako pomemben del Šarčeve ekipe je (bil) Brane Kralj, dokazuje tudi Šarčev nastop na včerajšnji tiskovni konferenci, kjer je resignirano sporočil, da Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ. Marjan Šarec je bil sesut in besen hkrati, tudi avtor teh vrstic, ki Šarca pozna dlje in bolje od vseh drugih slovenskih novinarjev, še iz časov, ko je bil Šarec samo estradnik, ga ni videl takšnega, vsaj od takrat, ko je postal predsednik vlade - ne. Razumljivo. Brane Kralj mu je skupaj držal stranko in velik del predvolilne kampanje na terenu (eni Mariborčani, denimo, se spomnijo, kako je pred lanskimi parlamentarnimi volitvami dosledno in brutalno kadroval po Mariboru), Šarec in Kralj se poznata še iz mladosti, sta celo prijatelja, če je to v politiki sploh mogoče, gasilca in to ... Šarec mu je zaupal, Kralj je bil njegova desna roka, in posledice so tukaj:

- Padel je zadnji Šarčev tako imenovani "vaški fant iz Kamnika" (za poniklim ter nekje v državni upravi zasilno zaposlenim Igorjem Žavbijem - podobna karierna usoda zdaj verjetno čaka tudi Kralja), Šarec pa v Kamniku, kot vemo, nima več niti svojega župana.

- Strankarska baza LMŠ je ranjena, se bosta pa po drugi strani okrepila druga dva najpomembnejša človeka blizu Šarca, že omenjeni Damir Črnčec in Tomaž Besek, predsednik upravnega odbora DUTB (vir). Toda Črnčec in Besek nista LMŠ, čeprav zadnje čase hodita tudi na strankarske piknike.

- Včerajšnji padec Braneta Kralja in posledično težko ranjena LMŠ spreminjata tudi odnose znotraj vladne koalicije. Nekoliko se bodo okrepili predvsem Socialni demokrati, na famoznih in skorajda tajnih sestankih generalnih sekretarjev vladnih strank, namenjenih predvsem kadrovanju, pa bo vsaj v tej fazi večjo besedo imel Dejan Levanič, generalni sekretar SD. Bo pa seveda ogromno, pravzaprav največ odvisno od tega, kdo bo novi sekretar LMŠ?! Moji viri iz LMŠ pravijo, da ga bo izbral in določil edino Marjan (Šarec).

- Brane Kralj naj bi sicer na tak način, kot je telefoniral Ireni Prijović, seveda po dogovoru z Marjanom Šarcem, da ne bo pomote, na vodilne funkcije postavil že več izbrancev LMŠ, in ravno Kralj je bil tudi tisti, ki je sprožil odhod Rudija Skobeta, odstopljenega predsednika uprave Telekoma Slovenije, saj mu je zameril pisanje spletnega portala Siol.net oziroma "novinarskega dvojca" Vesne Vuković in Primoža Cirmana o njegovi, torej Kraljevi, domnevni vlogi pri najnovejšem kadrovanju na vrhu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). In prav včerajšnji politični konec Braneta Kralja naj bi na današnji skupščini Telekoma Slovenije poskrbel tudi za izglasovanje razrešnice Rudiju Skobetu, čeprav se je zadnje dni govorilo, da Skobe razrešnice ne bo dobil, so zdaj prepričani nekateri poznavalci.

TELEFONSKO ŠTEVILKO MU JE DALA KARMEN DIETNER ...

Danes razkrivamo tudi ime osebe, ki je Kralja nagovorila, naj usodno pokliče Ireno Prijović. To je Karmen Dietner, predsednica nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga, ki je na SDH sicer prišla, res neverjetno, skozi tako imenovano kadrovsko kvoto LMŠ?! Zdaj pa je Dietnerjeva posredno odnesla Kralja. Noro. Karmen Dietner je Kralju, ko se je začel zanimati za direktorski razpis na Uradnem listu ter iskal neke razpisne dokumente, dala mobilno telefonsko številko Irene Prijović in ga potem tudi aktivno nagovarjala, naj Prijovićevo pokliče. In tako so ga ujeli, morda celo v nastavljeno past?! Kralj do takrat Prijovićeve ni poznal in po navedbah naših virov iz LMŠ naj bi ga Prijovićeva med njunim telefonskim pogovorom "napeljevala" na kasneje zloglasne Kraljeve izjave (spomnimo: V imenu države ... država zahteva, da Igor Šoltes postane novi direktor Uradnega lista), ki so ga potem odnesle?!

Karmen Dietner je tista, ki je Kralja usodno napotila do Irene Prijović. Karmen Dietner je tista, ki je Kralja usodno napotila do Irene Prijović.

... TODA "PRAVI" KRALJ BI MORAL VEDETI, "DA LAHKO IRENO POKLIČE SAMO BORUT"!

Irena Prijović pa seveda ni nobena svetnica, kaj šele nova nacionalna junakinja, ki si je kot prva upala priznati politične pritiske pri kadrovanju. Ravno nasprotno, celo sama je bila neštetokrat udeležena v podobnih zgodbah, kar potrjuje že bežen pregled arhivskih člankov na tem portalu, recimo o tem, kaj se je februarja 2015, med vlado Mira Cerarja, dogajalo na SDH:

- "Šok ob imenih za SDH, Jamnik dobil tri nadzornike od petih, Mramorja pozivajo, naj odstopi!" Irena Prijović pa nastopa v eni od glavnih vlog!

Irena Prijović, kot smo povedali že včeraj, nesporno sodi v najožji krog "slavnega" Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice, sicer pa enega od največjih resnih igralcev slovenske tranzicije med upravljalci izginjajočega državnega premoženja. Za nekatere poznavalce je Prijovićeva celo najtesnejša Jamnikova sodelavka in zaupnica (politični svetovalec in stalni komentator televizijske oddaje Faktor Sebastjan Jeretič ima še kako prav, ko cinično tvita, da lahko Ireno pokliče samo Borut, in Kralj, kot generalni sekretar LMŠ, bi to hočeš nočeš moral vedeti, alo, alo!), drugače pa je Jamnik kot predsednik upravnega odbora Združenja nadzornikov Slovenije, ki mu ljubkovalno pravijo kar "Jamnikovo društvo", itak njen neposredni šef in delodajalec; Irena Prijović je namreč zaposlena kot dolgoletna direktorica tega združenja, medtem ko je predsednica nadzornega sveta Uradnega lista postala leta 2017, pod prejšnjo vlado Mira Cerarja.

KAKO ŠARČEVI LOVIJO JAMNIKA ...

Nobenega dvoma torej ni, da si je Irena Prijović upala Kralja prijaviti zato, ker ima pri Jamniku in njegovem omrežju dovolj zaščite, in da tega seveda ni storila zaradi nekakšne "družbene odgovornosti", kot so včeraj poročali zlasti ključni Jamnikovi novinarji oziroma njegove novinarke. To sta že omenjena Vesna Vuković in Primož Cirman ter Simona Toplak, odgovorna urednica poslovnega časnika Finance. Res, prav smešno je bilo brati, kako so vsi trije Ireno Prijović poskušali razglasiti za malodane slovensko Devico Orleansko, čeprav se prekleto dobro ve, da gre v zakulisju tudi za spopad med Marjanom Šarcem in Borutom Jamnikom. Šarec pa je včeraj sicer udaril nazaj, proti Jamniku, skozi tiste medije, ki jih njegov kabinet trenutno dobro obvladuje, prek mariborskega časopisa Večer in Odlazkove revije Reporter. Razlogi, zakaj je do eskalacije spopada med Šarcem in Jamnikom prišlo ravno zdaj, pa so - poleg dejstva, da so resnično inflagranti ujeli po svoje zelo neumnega Kralja, ki naj bi se sicer temu primerno tudi arogantno vedel, pa ni edini tak iz LMŠ, češ, saj nam nič ne morejo; pa se je pustil ujeti! - nekateri pomembni dogodki in okoliščine, ki se ravno zdaj odvijajo, javno in zakulisno. Delo, na primer, je pred kratkim pisalo o Jamnikovi plači na Modri zavarovalnici in tem, kako bi jo moralo pregledati računsko sodišče. Poleg neverjetno srditega spopada za Telekom Slovenije, kjer menda po navodilih Damirja Črnčeca intenzivno brskajo po Telekomovih arhivih, da bi našli kakšne obremenjujoče dokumente zoper Jamnika (spomnimo, Jamnik je bil predsednik nadzornega sveta Telekoma Slovenije, skratka, prav lovijo ga), gre zdaj tudi za to, kdo bo vodil večstomilijonski nastajajoči državni turistični holding ali sklad (vir) - DUTB (torej Besek in LMŠ) ali SDH (torej Borut Jamnik)?! Zato tudi ne čudijo najnovejše govorice, da Jamnikovi pripravljajo napad na Tomaža Beska.

Mimogrede, prav na turističnem holdingu naj bi dokončno počilo tudi med Kraljem in odhajajočim članom uprave SDH Andrejem Božičem. Božič je hotel postati direktor tega holdinga, Brane Kralj pa naj bi mu rekel, ej, ne boš (vir)!

... IN KAKO GA RES LAHKO UJAMEJO?!

Zato bi Marjan Šarec in njegovi ljudje v spopadu z Borutom Jamnikom morali zdaj načrtno in sistematično narediti vsaj dvoje:

- Prvič, spremeniti zakon o Jamnikovem ključnem finančnem fevdu, Modri zavarovalnici, ter posledično zamenjati nadzorni svet Modre zavarovalnice, nato pa Boruta Jamnika preprosto odstaviti. Pri tem jim lahko gre na roko tudi dejstvo, da Jamnika sovražita Janez Kocijančič ter Drago Isajlović, torej del stare garde, in da nad Jamnikom že nekaj časa ni (več) navdušen Milan Kučan. Sicer pa so ta razmerja precej fluidna, spreminjajoča in se lahko hitro zasukajo tudi drugače.

- In drugič: končno enkrat vendarle odrezati Jamnika od njegovih medijskih (novinarskih) sopotnikov in vojakov, ki jih Šarčeva vlada z državnim denarjem celo direktno plačuje na Siolu, kot sta Vesna Vuković in Primož Cirman. To so novinarji takšnega tipa, ki ves čas delajo za državne medije in ki dolga leta poročajo o državnem gospodarstvu, ne da bi kadarkoli sploh omenili Boruta Jamnika, enega od največjih operaterjev tega gospodarstva. Če že, pa samo skrajno pozitivno, in to tako, da so Jamnika predstavljali celo kot najboljšega varuha slovenskega državnega gospodarstva, čeprav je bil prav Jamnik eden od grobarjev Cimosa, v tujino je prodal veliko število slovenskih državnih podjetij, po novem pa sedi tudi v nadzornem svetu Nove Kreditne banke Maribor v lasti ameriškega sklada Apollo, kjer letno zasluži okoli 90 tisoč evrov.

Hja, tako brutalno je vse to. Zgleda kot holivudski filmski triler, pa žal ni ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Brane Kralj Lista Marjana Šarca Irena Prijović marjan šarec borut jamnik Kabinet predsednika vlade damir crnčec Tomaž Besek DUTB slovenski državni holding Karmen Dietner Milan Kučan janez kocijančič Drago Isajlović časnik Finance telekom slovenije Rudi Skobe Siol Simona Toplak Vesna Vuković primož cirman

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Dve ženski usodni za Braneta Kralja. Šarec včeraj vidno sesut, izguba je ogromna, sledi vojna proti Borutu Jamniku.