objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 31. januar 2019 ob 07:14

Uradno: policija začela preiskavo suma podkupovanja bančnikov DBS, kjer sta vpletena mariborski župan Arsenovič in Štandeker
To pa je začetek županskega mandata: sporne novoletne naročilnice za prijatelje, objestna prenova nove pisarne na račun davkoplačevalcev, zdaj pa še policijska preiskava zaradi spornih poslov iz županove preteklosti - in že spori znotraj kabineta ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Saša Arsenovič in Miro Cerar. Za dajanje in jemanje podkupnin je po slovenski zakonodaji zagrožena kazen do pet let zapora, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada pa so prva zaslišanja opravili že v začetku prejšnjega tedna.

ARSENOVIČ MOLČI, SMC TUDI

JELKA VREČKO PA BI SE ZNEBILA MATJAŽA ŠTANDEKERJA

Medtem ko sta se prejšnja mariborska župana Franc Kangler in Andrej Fištravec med svojim županskim mandatom in po njegovem koncu otepala očitkov zlorabe položaja (proti Kanglerju so praktično vsi postopki sicer že padli in, kot kaže, je šlo za politično motivirane sodne zgodbe, Fištravcu pa ravno zdaj sodijo), se je novi župan mesta Maribor Saša Arsenovič sredi resnih težav znašel že čisto na začetku svojega mandata.

Policija je namreč včeraj uradno potrdila, da so začeli preiskavo zaradi suma podkupovanja bankirjev Deželne banke Slovenije, v podkupovanje pa sta - po naših dokumentiranih razkritjih, prvič objavljenih 17. januarja - vpletena Saša Arsenovič in njegov sodelavec Matjaž Štandeker, po novem zaposlen v Arsenovičevem kabinetu na Mestni občini Maribor.

Na Generalni policijski upravi pravijo, da "na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati, lahko pa potrdijo, da policija v skladu z zakonskimi pristojnostmi zbira obvestila v povezavi z izpostavljenim primerom". Spomnimo: zgodba se je začela pospešeno odvijati, ko smo na tem portalu pred dnevi objavili dva članka, prvega z naslovom Mariborski župan Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker naj bi med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz DBS?! 17. januarja in dan kasneje, 18. januarja, še drugega z naslovom Po razkritju afere. Arsenovič in Štandeker ne zanikata, policija pa uradno: Informacije imamo, naznanila še ni, LPK še molči!, gre pa za sporno preprodajo poslovne stavbe na Ulici Eve Lovše 19, ki je danes v lasti zavarovalnice Grawe.

VERIŽNI POSEL:

200.000 ZA PODKUPOVANJE, 300.000 ZA REŠEVANJE

Za osvežitev spomina: Poslovno stavbo, sicer v lasti družbe ACK, d. o. o., je prodajala hipotekarna upnica - Deželna banka Slovenije. Aleš Viher, direktor mariborske podružnice DBS, je poslovno stavbo tistim, ki so se zanimali za nakup, ponujal za 1.100.000,00 evrov, potem pa jo je nenadoma, čez noč, brez vsakršnega razpisa, leta 2014 prodal Arsenoviču za 280 tisoč evrov, čeprav je bila stavba uradno ocenjena na skoraj 600 tisoč evrov. Dve leti kasneje pa je Arsenovič to stavbo prodal zavarovalnici Grawe za en milijon evrov, torej za skoraj 4-krat višjo ceno?! Pri tem naj bi Arsenovič, da je stavbo dobil toliko pod ceno, med štiri bankirje razdelil 200 tisoč evrov podkupnine, ta denar, gotovino, pa naj bi Štandeker, kot naj bi tudi sam priznal, odpeljal v Portorož, kjer so si ga tajno razdelili. Del kupnine, 300 tisoč evrov od enega milijona evrov, ki jo je Arsenovič kasneje prejel od Grawe, pa naj bi šel za reševanje znanega mariborskega poslovneža Lea Ivanjka, ki se je medtem poslovno "umaknil" na Hrvaško. Pri tem spornem in, kot kaže, tudi nezakonitem verižnem poslu zagotovo tudi ni naključje, da je vodja pravne službe v Grawe prav gospa Simona Ivanjko, sestra Lea Ivanjka in - pozor - nekdanja zasebna partnerica Matjaža Štandekerja?!

Simona Ivanjko (na sliki desno njen brat Leo Ivanjko) je vodja pravne službe na zavarovalnici Grawe, in je prej hodila z Matjažem Štandekerjem. Simona Ivanjko (na sliki desno njen brat Leo Ivanjko) je vodja pravne službe na zavarovalnici Grawe in je prej hodila z Matjažem Štandekerjem.

Poznavalci pravijo, da pristojnim organom pri tem verižnem poslu ne bi smelo biti pretežko dokazati kaznivih dejanj podkupovanja, saj je "vse vidno iz satelita", poleg tega je na voljo tudi vsa dokumentacija. Za dajanje in jemanje podkupnin je po slovenski zakonodaji zagrožena kazen do pet let zapora (vir), kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada pa so - vsaj po naših zanesljivih informacijah - prva zaslišanja opravili že v začetku prejšnjega tedna. Pri tem je tudi dovolj pomenljivo, da so se vsi ključni akterji domnevnega podkupovanja, od župana Arsenoviča do Cerarjeve stranke SMC, zavili v molk!

SPORI ZNOTRAJ KABINETA ...

So se pa zato začeli spori znotraj kabineta župana Arsenoviča. Jelko Vrečko, šefinja kabineta, po naših informacijah že zahteva odhod Matjaža Štandekerja zaradi njegove sporne poslovne preteklosti, toda Arsenovič se bo Štandekerja zelo težko znebil. Matjaž Štandeker, kot pravijo naši viri, namreč o Saši Arsenoviču dosti preveč ve, da bi ga lahko kat tako zlahka odslovili.

... IN SPORNE NAROČILNICE ZA PRIJATELJE

Sicer pa novi mariborski župan Saša Arsenovič svoj "model poslovanja" po pričakovanjih že na veliko prinaša tudi na Mestno občino Maribor, kar bi davkoplačevalce moralo še posebno skrbeti. Tako naj bi Arsenovič lastnoročno, brez vednosti strokovnih služb, pisal "novoletne naročilnice" za nekatere svoje znance in prijatelje, pri čemer obstaja zelo resen sum, da tako - z denarjem davkoplačevalcev - dejansko samo za nazaj plačuje stroške svoje volilne kampanje. 6 tisoč evrov naj bi župan Arsenovič nakazal na račun samostojne podjetnice Iris Ladinik - Equilibrio, management poslovnih procesov in računovodstvo, celo nekdanje kandidatke za mestno svetnico na Listi Arsenovič za Maribor, ki naj bi pripravljala proračun Mestne občine Maribor (?!), kar je baje ob živce, razumljivo, spravilo Natašo Sluga, vodjo sektorja za proračun Mestne občine Maribor, saj o tem menda ni nič vedela, naročilnico za 7.200 evrov pa naj bi Arsenovič napisal na podjetje Svetovanje in razvoj, d. o. o., ki ga vodi Erna Breznik, in to za tako imenovano analizo mariborskih javnih podjetij?!

Poleg tega si je Arsenovič kot "Zoki (Janković) izpod Pohorja" tudi nemudoma omislil tako rekoč finančno objestno prenovo nove pisarne v prvem nadstropju mariborske občinske stavbe, kjer je - resda - lepši razgled na Maribor. Pri tem je iz proračuna šlo 6.900 evrov za pleskanje, 6 tisoč evrov za elektriko, 8.700 evrov pa za novo konferenčno mizo. Na mariborskem časopisu Večer so sicer - v obrambo župana Arsenoviča - uslužno zapisali, da si je Arsenovič novo pisarno opremil z "lastnim pohištvom," toda naši viri pravijo, da so mu morali občinski režijski delavci stavbno pohištvo pripeljati kar iz njegovega hotela Maribor ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Arsenovič SMC Matjaž Štandeker Jelka Vrečko Deželna banka Slovenije miro cerar Nacionalni preiskovalni urad policija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-06-20 11:44:26


Erjavec. Debil na čelu stranke upokojencev, ki pa je iz njih naredil reveže in jih pahnil v rang tistih, ki kot njegova hči, nikoli niso naredili nič pametnega v življenju, niti ne bodo, razen, da so in trošijo tuj denar in živijo na tujih žuljih. Erjavec. Bebec, ki je kot tisti, ki pobere mladoletno štoparko, zlorabil upokojence in jim pobral tisto, kar bi potrebovali za dostojno življenje, terja pa, zato jim je dal, globoka država kot svoj krvni davek. Zato je v Avstriji, ki nam je po čisto kulturno-civilizacijski plati najbližje, povprečna pokojnina 1600 eur, v balkanski plemenski skupnosti na žalostni strani Alp pa 600 ojrotov. Nekoč smo živeli v isti državi, v mojih očeh, edini resni državni tvorbi na teh prostorih, Avstoogrski...Namesto statusa upokjoencev , posledično tudi tistih, ki se pokoju bližajo je težko govoreči in počasi razmišljujoči klovn raje sklepal koalicije z mafijo, navijal za Dragiča, kot totalen idiot pa prevzel ministrstvo za obrambo namesto tistega za delo, družino in socialne zadeve. Zato, da ima službo in se tepka lahko postavlja pred ogledalom in kiti s prestižnimi trgovskimi znamkami. Ker se, očitno, po očetu ne preveč bistra hči, tudi med vožnjo po cesti, išče v ogledalu, v katerega nikakor ne more cela zlesti, vmes pa še bleje v telefon,očka potem posreduje proti plačilu kazni za ogrožanje ostalih udeležencev v prometu. ..Politika v Slloveniji je res cirkus. Kljub vsemu, artist, o katerem pišem, ni več sposoben oddelati svoje točke, zato se ga mora karavana otresti, da bodo gledalci, torej volivci še prihajali. Veliko je tistih, ki ga bodo nadomestili. Moderndorferjev Jani se mi zdi še bolj zažagan. Morda zna še kaj drugega kot butasto gledati, zavijati z očmi in kriliti z rokami... Upokojenci potrebujejo jurišnika in ne več odhajajočega domačega izdajalca. Tega bi morali, zdaj, ko nadzirajo in imajo svojo, čeprav razbito vojsko, postaviti pred zid. Morajo se zavedati, da jih je večkrat omenjeni neotesanec pretepel s kijem in okradel. Zato umirajo hitreje in v bolečinah.
slavko pezdir

2019-06-20 11:16:44


Problem je, da je vlogo "prvega klovna" oz. "dvornega norčka" prejšnjih vlad RS, v katerih je burleskno-groteskno "razveseljeval" javnost volicev in davkoplačevalcev prvak Desusa in multipraktik minister za vse koalicije in vse resorje Karl Erjavec, zdaj zadrtemu in gromoglasnemu zagovorniku "stabilnih" penzij in regresov (se pravi: nepremičnih in vse manj vrednih!) lahkotno in prepričljivo prevzel poklicni igralec in priznani radijski imitator Marjan Šarec kot premier "manjšinske" Vlade RS in medijsko vešče prenapihnjeni "veliki vodja" peteroglave levosredinsko leve koalicije (LMŠ, SD, SMC, SAB, Desus) s konstitutivno podporo skrajne Levice. Za "razvedrilo" in "pozabo" ljudstva s "šarcizmi" zdaj mnogo bolj kvalificirano skrbi primerno izšolani in medijsko vsenavzoči premier, nič drugega, razen "pokanja vicev" in "guncanja afen", pa Karl Erjavec izpričano ne zna in ne zmore. Kar dokazujejo vsi politični in diplomatski porazi, afere in škandali, ki jih stvarno in pošteno popisuje duhovito sarkastični Aljuš Pertinač. Tudi Karl Erjavec sam najbrž sluti, da se krivulja njegove "zgodbe o uspehu" nevarno sprevrača in vse hitreje pada v brezno neizogibne politične nirvane, zaradi česar išče začasno pomoč in podporo le še v pajdašenju s podobno izvrženimi političnimi luzerji, kot sta bila Zoran Janković s predvolilno protijanševo koalicijo PS in Desusa ter Igor Šoltes, ki je bolj kot volivcem svoje nekdanje "ad hoc" stranke Verjamem pred evroparlamentarnimi volitvami verjel in zaupal volivcem Erjavčevega Desusa - in pogorel na celi črti. Nobenega dvoma ni, da Karl Erjavec o svoji politični usodi oz. prihodnosti ta čas ne more več odločati sam. Njegov že zdavnaj izgubljeni politični in družbeni ugled ter za silo ohranjeni družbeni status je v celoti odvisen le še od politične pragmatike in prilagodljivosti premiera Šarca in vladajoče oblastiželjne koalicije ter seveda od ključnih signalov iz politično-kriminalnega podzemlja "ugrabljene države".
Istok Potočnik

2019-06-20 10:46:51


Meni je pomembno, da še naprej držimo nizko porabo za vojaške namene. To je pozitivno. Denar rabimo za druge stvari. Rabimo dobre mehanizme, da si spet kdo ne obliže prstov pri večjih naročilih, ki se seveda bodo dogajala. Kot pri Patriji. Potem pa razni kljukci nosijo denar iz Avstrije in ga predajajo Janševim pribočnikom. Nekaj pa se ga zdaj vrača preko Bosne. Menda se pa to ja da razbrat iz doganja v zadnjih dveh letih. Ampak tudi tu je, razen občasnih pasjih bombic, vse tiho. In zakaj? Ker so vpletli Wolfa. On je za prejšnje strukture pral denar od Tamovih avtobusov za Ruske naftne družbe. Provizije so šle na Volfov račun na Ciper in od tam jih je delil naprej. In ker je Volkec pral denar za oboje, imajo vsi pristrižene peruti. To je pranje denarja, ne pa bančni posli z Iranom. To so pač banane za.....kot bi rekel mucek. Tudi zanj, he,he. Pertinač je tu popisal neko kronologijo Erjavca, vmes vpletel slike nekih mladenk in konec. Velik dosežek raziskovalnega novinarstva, ki ne seže dalje od ženske zadnjice. Če bi zmogel, bi se lotil Wolfa. Kot Erjavca bi ga raziskal za zadnjih 30 let in vse bi bilo mnogo bolj jasno. To bi pa bile dobre banane. Ampak bi ga takoj naskočili oboji. In bi Aljuš obmolknil, ker kruhek je le kruhek. Torej Aljuš, če te je kaj skupaj, začni v času, ko si bil še skoraj otrok. Maribor, avtobusi Tam, ruske naftne druže, ki so jih s posredovanjem Wolfa pokupile na stotine, denar preko Lhb Frankfurt, provizije na Ciper.........na koncu boš prišel v današnjo situacijo in do odgovora zakaj se nič ne zgodi. V tem kontekstu celo lahko pritrdimo Brščiču, da v globoko državo hodijo po nasvete tako levi kot desni, he,he. Erjavec ni moja izbira. Daleč od tega. Je pa velemojster. Preden se Požarovi spet podate v kakšno politično pustolovščino, dajte se najprej analizirat Vodebu, potem pa za svetovalca angažirajte Erjavca. Če bo padel seveda. Če ne bo padel, vas bo pa spet prehitel, ha,ha.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Uradno: policija začela preiskavo suma podkupovanja bančnikov DBS, kjer sta vpletena mariborski župan Arsenovič in Štandeker