objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 31. januar 2019 ob 07:14

Uradno: policija začela preiskavo suma podkupovanja bančnikov DBS, kjer sta vpletena mariborski župan Arsenovič in Štandeker
To pa je začetek županskega mandata: sporne novoletne naročilnice za prijatelje, objestna prenova nove pisarne na račun davkoplačevalcev, zdaj pa še policijska preiskava zaradi spornih poslov iz županove preteklosti - in že spori znotraj kabineta ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Saša Arsenovič in Miro Cerar. Za dajanje in jemanje podkupnin je po slovenski zakonodaji zagrožena kazen do pet let zapora, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada pa so prva zaslišanja opravili že v začetku prejšnjega tedna.

ARSENOVIČ MOLČI, SMC TUDI

JELKA VREČKO PA BI SE ZNEBILA MATJAŽA ŠTANDEKERJA

Medtem ko sta se prejšnja mariborska župana Franc Kangler in Andrej Fištravec med svojim županskim mandatom in po njegovem koncu otepala očitkov zlorabe položaja (proti Kanglerju so praktično vsi postopki sicer že padli in, kot kaže, je šlo za politično motivirane sodne zgodbe, Fištravcu pa ravno zdaj sodijo), se je novi župan mesta Maribor Saša Arsenovič sredi resnih težav znašel že čisto na začetku svojega mandata.

Policija je namreč včeraj uradno potrdila, da so začeli preiskavo zaradi suma podkupovanja bankirjev Deželne banke Slovenije, v podkupovanje pa sta - po naših dokumentiranih razkritjih, prvič objavljenih 17. januarja - vpletena Saša Arsenovič in njegov sodelavec Matjaž Štandeker, po novem zaposlen v Arsenovičevem kabinetu na Mestni občini Maribor.

Na Generalni policijski upravi pravijo, da "na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo odgovarjati, lahko pa potrdijo, da policija v skladu z zakonskimi pristojnostmi zbira obvestila v povezavi z izpostavljenim primerom". Spomnimo: zgodba se je začela pospešeno odvijati, ko smo na tem portalu pred dnevi objavili dva članka, prvega z naslovom Mariborski župan Arsenovič in njegov sodelavec Štandeker naj bi med preprodajo poslovne stavbe podkupila bančnike iz DBS?! 17. januarja in dan kasneje, 18. januarja, še drugega z naslovom Po razkritju afere. Arsenovič in Štandeker ne zanikata, policija pa uradno: Informacije imamo, naznanila še ni, LPK še molči!, gre pa za sporno preprodajo poslovne stavbe na Ulici Eve Lovše 19, ki je danes v lasti zavarovalnice Grawe.

VERIŽNI POSEL:

200.000 ZA PODKUPOVANJE, 300.000 ZA REŠEVANJE

Za osvežitev spomina: Poslovno stavbo, sicer v lasti družbe ACK, d. o. o., je prodajala hipotekarna upnica - Deželna banka Slovenije. Aleš Viher, direktor mariborske podružnice DBS, je poslovno stavbo tistim, ki so se zanimali za nakup, ponujal za 1.100.000,00 evrov, potem pa jo je nenadoma, čez noč, brez vsakršnega razpisa, leta 2014 prodal Arsenoviču za 280 tisoč evrov, čeprav je bila stavba uradno ocenjena na skoraj 600 tisoč evrov. Dve leti kasneje pa je Arsenovič to stavbo prodal zavarovalnici Grawe za en milijon evrov, torej za skoraj 4-krat višjo ceno?! Pri tem naj bi Arsenovič, da je stavbo dobil toliko pod ceno, med štiri bankirje razdelil 200 tisoč evrov podkupnine, ta denar, gotovino, pa naj bi Štandeker, kot naj bi tudi sam priznal, odpeljal v Portorož, kjer so si ga tajno razdelili. Del kupnine, 300 tisoč evrov od enega milijona evrov, ki jo je Arsenovič kasneje prejel od Grawe, pa naj bi šel za reševanje znanega mariborskega poslovneža Lea Ivanjka, ki se je medtem poslovno "umaknil" na Hrvaško. Pri tem spornem in, kot kaže, tudi nezakonitem verižnem poslu zagotovo tudi ni naključje, da je vodja pravne službe v Grawe prav gospa Simona Ivanjko, sestra Lea Ivanjka in - pozor - nekdanja zasebna partnerica Matjaža Štandekerja?!

Simona Ivanjko (na sliki desno njen brat Leo Ivanjko) je vodja pravne službe na zavarovalnici Grawe, in je prej hodila z Matjažem Štandekerjem. Simona Ivanjko (na sliki desno njen brat Leo Ivanjko) je vodja pravne službe na zavarovalnici Grawe in je prej hodila z Matjažem Štandekerjem.

Poznavalci pravijo, da pristojnim organom pri tem verižnem poslu ne bi smelo biti pretežko dokazati kaznivih dejanj podkupovanja, saj je "vse vidno iz satelita", poleg tega je na voljo tudi vsa dokumentacija. Za dajanje in jemanje podkupnin je po slovenski zakonodaji zagrožena kazen do pet let zapora (vir), kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada pa so - vsaj po naših zanesljivih informacijah - prva zaslišanja opravili že v začetku prejšnjega tedna. Pri tem je tudi dovolj pomenljivo, da so se vsi ključni akterji domnevnega podkupovanja, od župana Arsenoviča do Cerarjeve stranke SMC, zavili v molk!

SPORI ZNOTRAJ KABINETA ...

So se pa zato začeli spori znotraj kabineta župana Arsenoviča. Jelko Vrečko, šefinja kabineta, po naših informacijah že zahteva odhod Matjaža Štandekerja zaradi njegove sporne poslovne preteklosti, toda Arsenovič se bo Štandekerja zelo težko znebil. Matjaž Štandeker, kot pravijo naši viri, namreč o Saši Arsenoviču dosti preveč ve, da bi ga lahko kat tako zlahka odslovili.

... IN SPORNE NAROČILNICE ZA PRIJATELJE

Sicer pa novi mariborski župan Saša Arsenovič svoj "model poslovanja" po pričakovanjih že na veliko prinaša tudi na Mestno občino Maribor, kar bi davkoplačevalce moralo še posebno skrbeti. Tako naj bi Arsenovič lastnoročno, brez vednosti strokovnih služb, pisal "novoletne naročilnice" za nekatere svoje znance in prijatelje, pri čemer obstaja zelo resen sum, da tako - z denarjem davkoplačevalcev - dejansko samo za nazaj plačuje stroške svoje volilne kampanje. 6 tisoč evrov naj bi župan Arsenovič nakazal na račun samostojne podjetnice Iris Ladinik - Equilibrio, management poslovnih procesov in računovodstvo, celo nekdanje kandidatke za mestno svetnico na Listi Arsenovič za Maribor, ki naj bi pripravljala proračun Mestne občine Maribor (?!), kar je baje ob živce, razumljivo, spravilo Natašo Sluga, vodjo sektorja za proračun Mestne občine Maribor, saj o tem menda ni nič vedela, naročilnico za 7.200 evrov pa naj bi Arsenovič napisal na podjetje Svetovanje in razvoj, d. o. o., ki ga vodi Erna Breznik, in to za tako imenovano analizo mariborskih javnih podjetij?!

Poleg tega si je Arsenovič kot "Zoki (Janković) izpod Pohorja" tudi nemudoma omislil tako rekoč finančno objestno prenovo nove pisarne v prvem nadstropju mariborske občinske stavbe, kjer je - resda - lepši razgled na Maribor. Pri tem je iz proračuna šlo 6.900 evrov za pleskanje, 6 tisoč evrov za elektriko, 8.700 evrov pa za novo konferenčno mizo. Na mariborskem časopisu Večer so sicer - v obrambo župana Arsenoviča - uslužno zapisali, da si je Arsenovič novo pisarno opremil z "lastnim pohištvom," toda naši viri pravijo, da so mu morali občinski režijski delavci stavbno pohištvo pripeljati kar iz njegovega hotela Maribor ...

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Saša Arsenovič SMC Matjaž Štandeker Jelka Vrečko Deželna banka Slovenije miro cerar Nacionalni preiskovalni urad policija

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Uradno: policija začela preiskavo suma podkupovanja bančnikov DBS, kjer sta vpletena mariborski župan Arsenovič in Štandeker