objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Sobota, 22. september 2018 ob 07:11

Lidia Glavina kmalu gre, čeprav naj bi jo Kešeljević branil do konca. "Fantje in Bratuškova" so se že zmenili za novi SDH!
Del mlajše tranzicijske elite, beri levice, se medtem - strateško zvito premišljeno - seli iz bank v zavarovalnice ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Slovenski državni holding in 10 milijard evrov. Lidia Glavina se bo morala kmalu posloviti.

Včeraj dopoldne je nova članica uprave, prek odločitve ljubljanskega sodišča, postala širši javnosti manj znana Vanessa Grmek, sicer že zaposlena na Slovenskem državnem holdingu in med drugim članica nadzornega sveta Pošte Slovenije. Tako je uprava SDH po nenadnem odhodu Andreja Bertonclja na funkcijo ministra za finance v Šarčevi vladi spet dvočlanska in lahko dela.

Pred dnevi sta novinarja spletnega portala Siol.net Primož Cirman in Vesna Vuković sicer suvereno napovedovala, da bo novi član uprave SDH postal Dušan Zorko, nekdanji prvi človek Pivovarne Laško-Union. No, šlo je tipičen #FakeNews, saj boljši poznavalci zelo dobro vedo, da Zorko pri sedanji 4-članski sestavi nadzornega sveta SDH za imenovanje v upravo nima nobenih možnosti. Damjan Belič in Igor Kržan sta proti, Duško Kos in Janez Vipotnik bi sicer bila za, toda Beličev glas (spomnimo, Belič je tudi osebni prijatelj Mira Cerarja, podobno kot Miha Juhart, predsednik upravnega odbora DUTB), ker je pač predsednik nadzornega sveta, v tem primeru šteje dvojno. Toda pisanje Cirmana in Vukovićeve je zgolj ena - od zunaj - dirigirana epizoda pri novem spopadu znotraj tranzicijske levice za upravljanje preostalega državnega premoženja, 10 milijard evrov, torej spopada za vodstvo SDH, kjer pa so stvari, razen seveda konkretnih imen, že "usklajene".

Poglejmo kako.

Po naših zanesljivih informacijah bo uprava SDH v prihodnje ponovno tričlanska. Lista Marjana Šarca dobi predsednika ali predsednico uprave, Socialni demokrati in SMC pa po enega člana uprave, medtem ko si bosta Stranka Alenke Bratušek in stranka DeSUS medsebojno porazdelili nadzorni svet. Tak je tajni dogovor med Marjanom Šarcem, Dejanom Židanom, Mirom Cerarjem, Alenko Bratušek in Karlom Erjavcem, pri čemer, ponavljamo, konkretna imena ljudi, ki naj bi kmalu zavzeli pozicije na SDH, še niso znana, in še zelo daleč je odločitev, sicer zapisana v koalicijski pogodbi, da se SDH seli z ministrstva za finance na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, torej pod pristojnost ministra Zdravka Počivalška.

Lidia Glavina, razvpita sedanja predsednica uprave SDH, bo morala, tako naši viri, kmalu spakirati, čeprav naj bi jo Aleksandar Kešeljević, sicer član ožjega vodstva SMC, branil do "zadnje kaplje krvi". Mimogrede, Glavinova in Kešeljević na eni ter Gregor Golobič, Matej Narat (Sava) in Borut Jamnik (Modra zavarovalnica) na drugi strani so se "dokončno" razšli, ko je srbskemu tajkunu Mirodragu Kostiću, tudi s pomočjo SDH in DUTB (slabe banke), uspelo prevzeti večino v Gorenjski banki.

Mimogrede, Narat in Jamnik sta zdaj, kar zadeva Miodraga Kostića, sicer nekoliko umirila žogo, kar je javno razvidno tudi tako, da na prej omenjenem portalu Siol.net ni več toliko člankov, naperjenih proti - Kostiću.

TRANZICIJSKA LEVICA: SELITEV IZ BANK V ZAVAROVALNICE

No, poleg kadrovskega spopada za novo vodstvo SDH in DUTB znotraj tranzicijske levice, ki se bo seveda še razplamtel, se znotraj podjetij in finančnih korporacij slovenskega državnega premoženja dogaja še en veliki strateški premik.

Del mlajšega dela tranzicijske levice pod vodstvom Mateja Narata, sicer tesno povezan z bankami, se iz bančnega sektorja seli v zavarovalnice, kjer počasi zasedajo vse vodilne položaje. Najlepši primer je Sava Re, ki jo vodi Marko Jazbec, nekdanji član uprave Nove Ljubljanske banke in prejšnji predsednik uprave SDH. Ta strateška odločitev je seveda dobro in premeteno premišljena, saj je v zavarovalništvu trenutno več denarja kot v bančništvu, zavarovalnice so bistveno manj zanimive za javnost ali privlačne za medije, precej lažje pa je tudi pridobivati obvezne licence za vodenje zavarovalnic kot pa bank ...

Preberite tudi:

Zadnji dnevi Cerarjeve vlade. Razkrivamo pogodbo: z denarjem Hita poskrbljeno tudi za spremljevalca Lidie Glavina!

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
sdh lidia glavina marjan šarec Dejan Židan miro cerar Alenka Bratušek karl erjavec Matej Narat borut jamnik aleksandar kešeljević zdravko počivalšek marko jazbec Miodrag Kostić Andrej Bertoncelj Dušan Zorko DUTB Pivovarna LaškoUnion Damjan Belič Duško Kos Igor Kržan Janez Vipotnik primož cirman Vesna Vuković Siolnet Vanessa Grmek pošta slovenije Miha Juhart Gorenjska banka Sava Re Lista Marjana Šarca SMC Socialni demokrati Stranka Alenke Bratušek desus

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-09-23 10:40:07


Zanimivo je opazovati propadajočega, puklastega Voduška, ki rešuje svojo kožo in umazano rit, da ga ne bi strpali v zapor. Kaj bi človek vse naredil za to, kako vdano liže noge svojim novim gospodarjem in vedno priteče na ukaz, v upanju, da bo dobil kakšno drobtinico z bogato obložene mize ; groteskno in hkrati gnusno...V režimu enoumja, so novinarji tipa Bojanja Požarja in nasploh osebe, ki odstopajo od začrtane poti navideznega blagostanja, bratstva in enotnosti, moteči faktorji in jih je treba utišati oziroma odstraniti. Intelektualno podhranjeni, vladajoči osebki, pač ne trpijo kritike, še zlasti, ker se jim je podpora ljudstva ustalila na stodvajsetih odstotkih. Indijanec, ki servira te podatke javnosti, ne zna sicer komunicirati v slovenskem jeziku, bojda pa je dober matematik...Črnčec ne odstopa dosti od izgleda in načina delovanja celotne vlade. Ne deluje že na pogled pretirano bistro, ta primanjkljaj nadoknadi s primitivizmom in nadutostjo. Kot pri predsedniku vlade se tudi pri Kličku slovenske politike, opazi kanček norega značaja, zaradi katerega ga zagrizeni levičarji dolgo niso sprejeli za svojega. Dokler ni začel obračunavati z drugače, predvsem pa mislečimi. Vsekakor je možakar, boksarskega, praznoglavega videza .še en dokaz spoja politike in kriminala, kar se v Sloveniji vsak dan bolj zdi eno in isto. Demokratični sistemi se Črnčecu podobnih oseb znebijo, režimi enoumja, čeprav modificirani, jih ohranjajo kot glavne, podporne stebre svojega obstoja.Končno, kaj bi vsi ti, ki jih je naplavila negativna selekcija, počeli, če jim nekdo razdre vlado? Tega se zavedajo tudi , v glavo totalno zjebani zombiji, nadkoalicijski partnerji mongoloidne vlade Niti Serpentinšku se ne gre več na gasilske veselice.

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Lidia Glavina kmalu gre, čeprav naj bi jo Kešeljević branil do konca. "Fantje in Bratuškova" so se že zmenili za novi SDH!