objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 16. maj 2017 ob 06:50

Kakšen razplet!?! Kocijančič osmešil Čeferina, ministrica Maja Makovec Brenčič zrela za KPK.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Maja Makovec Brenčič in Janez Kocijančič sta na čelo Športne loterije postavila Edvarda Kolarja.
Že drugič pod Cerarjevo vlado, in to v zadnjih nekaj mesecih, se je zgodilo, da je vodenje velikega državnega ali vsaj paradržavnega podjetja, ki se ukvarja z igrami na srečo, prevzel nekdo, ki nima nobenih primernih poslovnih izkušenj. Je pa "naš" ali vsaj družinsko povezan z odločevalci.
Tako je novi predsednik uprave Hita postal Janez Mlakar, dosedanji direktor podjetja Papir servis iz poslovnega imperija zloglasnega tajkuna Martina Odlazka, podjetja, ki na koncu ni plačevalo niti elektrike. Toda žena Janeza Mlakarja je menda dolgoletna prijateljica zasebne partnerice ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, in to naj bi bilo to?! Janez Mlakar sicer nima niti ene sekunde poslovnih izkušenj pri delu, kaj šele upravljanju podjetij, ki se ukvarjajo z igralništvom.
Pri Športni loteriji, kjer so člani nadzornega sveta s tesnim preglasovanjem (3-2-1) za novega predsednika uprave določili Edvarda Kolarja, nekdanjega športnika in dolgoletnega športnega uradnika (trenutno generalnega sekretarja Olimpijskega komiteja Slovenije), ki ga je na položaje ali delovna mesta vedno postavljala vladajoča politika, pa je zadeva še bolj kompleksa in celo bizarna.
Najprej je sicer treba povedati, da Edvard Kolar nima prav nobenih poslovnih izkušenj, zlasti ne takšnih, ki so potrebne za vodenje družbe z 90 milijonov evrov letnega prometa, na tržišču pa se bo čez nekaj časa hočeš nočeš morala spopasti tudi s poslovnimi giganti svetovnega biznisa športnih stav, in da Športna loterija ni prav nobena športna organizacija, ampak izključno finančno podjetje, ki prireja in vodi igre na srečo.

KOCIJANČIČ DOKAZAL, DA JE ON ŠE VEDNO BOSS

Za "bizarno" imenovanje Edvarda Kolarja na čelo takšnega podjetja sta najbolj zaslužna predvsem dva oziroma kar trije. Toda gremo po vrsti, najprej Janez Kocijančič.
Med poznavalci se je vedelo, da gre pri kadrovanju za novega predsednika uprave Športne loterije predvsem za spopad med Kocijančičem in Aleksandrom Čeferinom, predsednikom UEFA. To so morali javno priznati celo nekateri večinski mediji, ki se opisovanju zakulisnih bitk, kadar so vmešani zelo vplivni ljudje, praviloma raje izognejo. Kocijančič je forsiral Kolarja, Čeferin pa Jerneja Smisla, direktorja korporativnih zadev Pivovarne Laško (Heineken). Podobno kot Kocijančič je tudi Čeferin lobiral osebno in sam telefoniral tistim, ki naj bi odločali, to je vzel kot svoj projekt, toda na koncu je zmagal Kocijančič, Čeferin pa je bil poražen in za nekatere tudi osmešen. Gre za njegov velik kadrovski poraz, Kocijančiču pa očitno ni šlo samo za nadaljevanje obvladovanja finančnih tokov in kadrov Športne loterije, ampak tudi za osebni prestiž, da pokaže in dokaže, da je kljub visoki mednarodni športni funkciji Aleksandra Čeferina glavni še vedno on, Janez Kocijančič, in da je on še vedno najvplivnejši igralec znotraj slovenskega športa, torej boss. To je sicer že druga velika Kocijančičeva zmaga v zadnjih nekaj tednih: ima namreč velike zasluge tudi za to, da je moral nadzorni svet Telekoma Slovenije zapustiti Borut Jamnik. Za Kocijančiča pravijo, da je danes "močnejši kot kadarkoli prej", ne nazadnje, on si tudi edini, ciničen, kot je, upa - ne sicer čisto javno - govoriti, da ideološki in politični spopadi Milana Kučana z Janezom Janšo "škodijo biznisu".

Z MINISTRICO SE SPLOH NIMA SMISLA POGOVARJATI ...

Potem je tukaj ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Čeprav sta jo, vsaj po naših informacijah, klicala tudi Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije in predsednik uprave Gorenja, ter Rašo Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije, naj podpre Jerneja Smisla (Smisl je bil sicer uradno kandidat Nogometne zveze Slovenije), je na koncu naročila podrejenemu uradniku Boru Štrumblju, generalnemu direktorju direktorata za šport in članu nadzornega sveta športne loterije, naj glasuje za Kolarja. Še več, Štrumbelj je že včeraj zjutraj, takoj potem, ko so se začeli hearingi vseh štirih kandidatov, dejal, da novi predsednik uprave mora postati Edvard Kolar. In če držijo informacije, da je Maja Makovec Brenčič podprla Kolarja zato, da dobi podporo OKS za sprejem "svojega" zakona o športu, ki naj bi bil edino, kar bi lahko pokazala v svojem ministrskem mandatu, to pomeni politično korupcijo in zato je ministrica povsem zrela za preiskavo Komisije za preprečevanje korupcije. Sicer pa se zdaj, po vsem tem, kar je naredila na Športni loteriji, že govori, da se z ministrico sploh nima smisla pogovarjati, saj očitno nima nobene politične teže in moči!
In čeprav je Kolar medijem včeraj zanikal, da naj bi zanj lobiral Kocijančič, na koncu članka objavljamo tudi fotografijo, ki dokazuje prav to: lobiranje Janeza Kocijančiča, Maje Makovec Brenčič, Edvarda Kolarja in Mira Cerarja starejšega ... 
Mimogrede, poleg Kolarja, Smisla in Matjaža Rakovca je bil četrti kandidat Marko Rajšter, še en podrejeni uradnik Maje Makovec Brenčič, sicer pa tudi njen nekdanji zasebni spremljevalec (več o tem si lahko preberete tukaj). On pa si zdaj menda obeta funkcijo, ki jo zapušča Kolar. Želi namreč postati novi generalni sekretar OKS.

NEMOŽ BESEDA

Za imenovanje Kolarja pa je zelo zaslužen tudi Ljubo Jasnič, predsednik nadzornega sveta Športne loterije, kjer sedi kot predstavnik Smučarske zveze Slovenije. Izkazal se je tudi kot nemož beseda. Ves čas je namreč govoril, v ožjih krogih, da podpira Smisla, na koncu pa je glasoval za Kolarja. Pa ne samo glasoval, včeraj dopoldne je tudi izsilil glasovanje, takoj potem, ko se je izkazalo, da so "politično prešteti". Na koncu pa si Jasnič, sicer tudi nekdanji generalni sekretar stranke Desus, novinarjem niti ni upal javno povedati, za koga je glasoval?!

KOLARJU SE ŽE OBETAJO ZAPLETI: OD KOD MU NEZNANI PODATKI?

Edvard Kolar je tako dobil tri glasove (zanj so glasovali Ljubo Jasnič, Boro Štrumbelj in Tomaž Barada, predstavnik OKS), Jernej Smisl je dobil dva glasova (zanj sta glasovala Boris Novak, predsednik uprave Pošte Slovenije, in Uroš Pogačnik, odvetnik iz odvetniške pisarne Čeferin in predstavnik NZS), Matjaž Rakovec pa je dobil en glas. Zanj je glasovala Romana Dernovšek, predstavnica Loterije Slovenije, menda bolj taktično, najverjetneje zato, da pač ne bi dala svojega glasu Smislu ali Kolarju.
Se pa novemu predsedniku uprave Edvardu Kolarju, ki naj bi delovno mesto šefa uprave Športne loterije zasedel 1. septembra, že prej obetajo precejšnje težave, če ne celo zelo resni zapleti. Med njegovo včerajšnjo predstavitvijo se namreč ni samo izkazalo, da so mu program - očitno - pisali kar znotraj Športne loterije, ampak je pri tem uporabil tudi nekatere poslovne podatke, ki javno niso dostopni in zanje niso vedeli niti člani nadzornega sveta, torej predstavniki delničarjev Športne loterije. Zato je odvetnik Uroš Pogačnik takoj zahteval, naj gre to v zapisnik, to pa naj bi postala tudi prva tema prve naslednje seje nadzornega sveta.

				Tako lobirajo Miro Cerar starejši (na sliki levo), Edvard Kolar, Janez Kocijančič in Maja Makovec Brenčič (desno). Fotografija je posneta v ljubljanskem hotelu Union.<br>
			Tako lobirajo Miro Cerar starejši (na sliki levo), Edvard Kolar, Janez Kocijančič in Maja Makovec Brenčič (desno). Fotografija je posneta v ljubljanskem hotelu Union.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
maja makovec brenčič janez kocijančič aleksander čeferin Edvard Kolar športna loterija Jernej Smisl borut jamnik Milan Kučan Janez Janša Franjo Bobinac Športna loterija in igre na srečo Matjaž Rakovec Marko Rajšter aleksander čeferin Ljubo Jasnič Rašo Nesterović Boris Novak Uroš Pogačnik Janez Janša Olimpijske komite Slovenije Smučarska zveza Slovenije telekom slovenije

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Hugo Flander

2019-10-23 15:29:27


Če koga glih zanima: STRATEŠKO RAZVOJNO INOVACIJSKO PARTNERSTVO TRAJNOSTNI TURIZEM VSEBINSKO POROČILO II. faza projekta od 08.08.2017 do 30.10.2018 Oktober 2018 TGZS in SRIPT od države pričakujeta podporo pri razvoju turistične branže #Izbrali smo odlične, uveljavljene in priznane strokovnjake na svojih področjih, ki se uspešno povezujejo in sodelujejo s člani SRIPT-a. To so: dr. Maja Maravić Uran, dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, dr. Emil Juvan, <b>dr. Aleksandra Pivec</b>, Rebeka Koncilja, Jana Apih,itd. Vse navedene osebe so tudi člani koordinacije SRIPT.V primerjavi s preteklim obdobjem smo izvedli izrazito večje število (nad 65)proaktivnih delovnih sestankov z njimi na sedežu njihovih podjetij, zavodov, na sedežu nosilca projekta TGZS in na sedežu članov SRIPT, podjetij.# #Poleg zaposlenih na TGZ so člani koordinacije bili tudi strokovnjaki s področij razvoja po prioritetnih fokusnih področjih po SPS (zunanji izvajalci): dr. Maja Maravić Uran , dr. Boštjan Brumen, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, Jana Apih, dr. Emil Juvan, <b>dr. Aleksandra Pivec,</b> Rebeka Koncilja in številni drugi strokovni sodelavci.# #Aktivno so sodelovali tudi zunanji strokovni sodelavci: dr. Boštjan Brumen, dr. Maja Uran Maravić, dr. Ljubica Knežević Cvelbar, <b>dr. Aleksandra Pivec,</b> dr. Emil Juvan, dr. Nevenka Cukjati, Jana Apih, Rebeka Koncilja.Vsi so tudi člani koordinacijskega telesa SRIPT-a, s katerimi smo dodatno in predhodno izvedli redne, številčne delovne sestanke in posvetovanja

Prijatelji

Sašo Lapnaprimer JanezNika PercHiše Natura Ludvik Romšak s.p.Dejan GavrilovićAna VukovičAlenka MedičGoran GerasimovićStefania BojićErnest SkrjanecLaščan ZlatorogBranko GaberTV3 Medias

NAJBOLJ OBISKANO

Kakšen razplet!?! Kocijančič osmešil Čeferina, ministrica Maja Makovec Brenčič zrela za KPK.