objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 15. julij 2019 ob 06:40

Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.
V ozadju pa naj bi šlo za skriti načrt izčrpavanja Mladinske knjige, predvsem pa za scenarij poceni prodaje nepremičnin Mladinske knjige na elitnih lokacijah, ki so dejansko še edino pravo preostalo bogastvo Mladinske knjige ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Pozor: minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj pravo kadrovsko rešitev za vodenje Mladinske knjige, torej založništva, vidi v nekem bankirju oziroma točno tistem bankirju, ki ga državno tožilstvo sumi spornih bančnih poslov?!

Nihče ne trdi, da Mladinska knjiga, d. d., nekoč paradna, vendar še vedno največja slovenska knjižna založba, posluje dobro. Ravno nasprotno, Mladinska knjiga pod vodstvom sedanjega predsednika uprave Petra Tomšiča in člana uprave Marka Ručigaja, ki ju je že pred petimi leti nastavila DUTB (torej država), pospešeno izgublja prihodke in samo lani, po bilanci za leto 2018, so pridelali 948 tisoč evrov izgube, ob prometu slabih 70 milijonov evrov. Probleme imajo zlasti v založbi, kjer pod vodstvom Bojana Šviglja očitno ne prepoznavajo več niti dobrih ali perspektivnih rokopisov: tako so denimo zavrnili avtorico Bronjo Žakelj in izdajo njene knjige Belo se pere na devetdeset, ki je potem v režiji založbe Beletrina postala velika uspešnica, saj so doslej na Beletrini prodali že šest tisoč izvodov te knjige?!

Ob tem pa nadzorni svet Mladinske knjige - odkar ga je prevzela DUTB - sestavljajo skoraj sami težki poslovni kalibri. Predsednik nadzornega sveta MK je Matej Pirc, ki je pod Šarčevo vlado postal celo glavni izvršni direktor DUTB, člana nadzornega sveta pa sta med drugimi Andrej Božič, ki je pod Šarčevo vlado postal vodilni član uprave Slovenskega državnega holdinga, ter Duško Kos iz Studia Moderna in podpredsednik nadzornega sveta SDH. Skratka, ni da ni!

Da bo prišlo do zamenjave Petra Tomšiča (Marko Ručigaj namreč v tej zgodbi ne igra ravno velike vloge), se govori že dlje časa, njegovo skorajšnjo zamenjavo, ki naj bi se zgodila čez to poletje, je v ožjih krogih napovedal tudi Matej Pirc. Toda koga pripeljejo kot veliko rešitev Mladinske knjige, in to celo na predlog gospodarskega ministra Zdravka Počivalška?! Iztoka Gornika, širši javnosti sicer manj znanega bankirja, ki pa je sredi predkazenskega postopka zaradi izginotja 30 milijonov evrov, ki so izpuhteli pred leti, ko je Nova Ljubljanska banka v Bosni in Hercegovino kreditirala srbsko podjetje Agroživ. O tem so leta 2011 na veliko poročali tudi mediji (vir: RTV SLO):

... primer pa - kakopak - stoji na specializiranem državnem tožilstvu, kjer ga "še preučujejo"?! Iztok Gornik je trenutno, vsaj po podatkih poslovnega portala LinkedIn, zaposlen kot svetovalec na Gorenjski banki, sicer pa je na sceni znan kot mož nekdanje manekenke in modne založnice Tee Hegeduš.

Vir: LinkedIn Vir: LinkedIn

Je pa Iztok Gornik poleg Marka Tišme tisti bankir, ki ga Zdravko Počivalšek že dlje časa forsira na vsem možne vodilne pozicije v državnih družbah. Leta 2016 se je Gornik neuspešno potegoval za funkcijo viceguvernerja Banke Slovenije, decembra lani pa ga je Šarčeva vlada na predlog ministra Počivalška skoraj že imenovala za neizvršnega direktorja DUTB, vendar so predlog za njegovo imenovanje zadnji hip umaknili z dnevnega reda, in to tik pred sejo vlade. No, tokrat ga Počivalšek rine za predsednika uprave Mladinske knjige. In pozor: minister za gospodarstvo in tehnološki razvoj pravo kadrovsko rešitev za vodenje Mladinske knjige, torej založništva, tako vidi v nekem bankirju oziroma točno v tistem bankirju, ki ga državno tožilstvo sumi spornih bančnih poslov?! To je res možno samo v Sloveniji. Only in Slovenia!

Pri tem pa je zanimivo vsaj še dvoje. Prvič, medijske priprave za postavitev Iztoka Gornika na čelo Mladinske knjige se dogajajo skozi promocijsko poročanje časopisa Dnevnik, pred tremi dnevi, kar očitno spet ni naključje, saj je Dnevnik taisto počel tudi decembra lani, ko je Iztok Gornik skoraj postal član uprave DUTB. In drugič, kadrovska agencija Amrop Adria, ki so jo najeli za kadrovanje novega predsednika uprave Mladinske knjige, je na Mladinsko knjigo poslala štiri druga imena, med njimi denimo tudi Blaža Košoroka, nekdanjega direktorja HSE, ki pa očitno niso šli skozi.

OZADJE: ŠLO NAJ BI ZA IZČRPAVAVANJE ...

... IN POCENI PRODAJO NEPREMIČNIN

V ozadju pa naj bi šlo za dobro premišljen skriti načrt izčrpavanja Mladinske knjige, predvsem pa za scenarij poceni prodaje nepremičnin Mladinske knjige na elitnih lokacijah, na primer Konzorcija na Slovenski cesti sredi Ljubljane, ki so dejansko še edino pravo preostalo bogastvo Mladinske knjige. Seja nadzornega sveta Mladinske knjige pod vodstvo Mateja Pirca je predvidena za jutri, v torek popoldne, pri čemer morebitne zamenjave predsednika uprave formalno sicer ni na dnevnem redu. No, nekateri viri pravijo, da naj bi se zgodila pod točko razno ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
DUTB peter tomšič Marko Ručigaj Mladinska knjiga beletrina Bojan Švigelj Bronja Žakelj zdravko počivalšek Andrej Božič Duško Kos slovenski državni holding Iztok Gornik Marko Tišma Tea Hegeduš nova ljubljanska banka Specializirano državno tožilstvo Časopis Dnevnik Blaž Košorok hse Kadrovska agencija Amrop Adria

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bizarni predlog ministra Počivalška: bankirja v predkazenskem postopku bi dal za šefa Mladinske knjige?! Samo v Sloveniji.