objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Torek, 25. junij 2019 ob 06:18

30 dni po našem članku viceguverner pristal pred KPK. Se Bošnjak spreneveda še naprej?!
Prijavila pa ga je Banka Slovenije, saj z njegovimi "pojasnili" niso bili zadovoljni in očitkov zoper njega tudi niso mogli ovreči ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Zoper Marka Bošnjaka naj bi na Banki Slovenije potekala še ena interna preiskava, povezana z domnevno zlorabo viceguvernerjevih pooblastil pri Hranilnici Lon, kar Banka Slovenije in Bošnjak tudi še nista zanikala. (foto: STA)

Mesec po našem javnem razkritju suma utaje davkov pri oddajanju svojega ljubljanskega stanovanja (vir) ...

... se je Marko Bošnjak, viceguverner Banke Slovenije, vendarle znašel pred Komisijo za preprečevanje korupcije. Zahtevo za preiskavo pa je vložila Banka Slovenije, saj, kot kaže, z Bošnjakovimi pojasnili niso bili (povsem) zadovoljni. Na BS namreč pravijo, da sta "integriteta in neodvisnost zaposlenih, še posebej pa članov sveta, bistvenega pomena. Kot vedno, smo omenjene očitke viceguvernerja proučili in ugotovili, da jih zaradi omejenih pristojnosti ne moremo v celoti preveriti in z gotovostjo ovreči. Zato smo se odločili, da na Komisijo za preprečevanje korupcije vložimo zahtevo za preiskavo".

SPRENEVEDANJE?!

Bošnjak je za nekatere medije sicer dejal, da je delodajalcu, torej Banki Slovenije, predložil vsa potrebna dokazila in da se veseli, da se bo izkazala resnica. No, spomnimo, podobno je med svojo davčno afero govoril tudi padli državni sekretar Peter Vilfan. Nekaterim medijem naj bi Bošnjak tudi pokazal potrdilo, da je imel na Fursu na dan 30. maja plačane vse davke, tudi z naslova spornega oddajanja stanovanja, toda obstaja utemeljeni sum, da gre za sprenevedanje, saj je zelo možno, da je viceguverner davek z naslova oddajanja stanovanja plačal šele po našem razkritju - 21. maja (in še to vprašanje, koliko davka je plačal, saj naj bi del denarja, kot je izhajalo iz pisne prijave o sumu utaje davkov, najemnino oziroma vsaj del najemnine Bošnjak prejemal na roko?!

Morda je davek plačal - potem ko je bil javno razkrit - celo na podlagi tako imenovane "samoprijave" davčni upravi. Namreč: mi smo viceguverja Bošnjaka že pred objavo članka (21. maja) prosili za komentar očitkov (oziroma prijave) na njegov račun in dokazila o plačilu davkov, vendar se je takrat zavil v molk.

ŠE ENA PREISKAVA ZOPER BOŠNJAKA - HRANILNICA LON

Za osvežitev spomina: zoper Marka Bošnjaka naj bi na Banki Slovenije potekala še ena interna preiskava, povezana z domnevno zlorabo viceguvernerjevih pooblastil pri Hranilnici Lon (ta članek lahko preberete na tej povezavi), česar Banka Slovenije in Bošnjak tudi še nista zanikala.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marko Bošnjak banka slovenije komisija za preprečevanje korupcije Hranilnica Lon furs

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

igor hauptman

2019-07-15 20:21:11


Takole, Istok Potočnik glede dokazov o neprimernosti bankirja za direktorski stolček na MK. Kandidat mora v postopki izbire predložiti dokaze le o tem, da izpolnjuje razpisne pogoje, med drugim dokazilo o nekaznovanosti. Požarju za oceno, za kakšnega kandidata gre ni potrebno predlagati prav nobenih dokazov. O njegovi primernosti je mogoče soditi predvsem na podlagi dosedanjih referenc, ki očitno izhajajo predvsem iz bančništva. O teh referencah pa lahko le ugibamo. Če mene vprašate, seveda me ne bo nihče, so le te že zaradi njegovega položaja v času kopanja enormne bančne luknje ( že druge v 20. letih) nadvse sporne. Da ni prav nič odgovoren zanjo se lahko pohvali, kot tudi vsi ostali bančniki v vseh bankah, ki so jih sanirali slovenski davkoplačevalci. Niti eden od njih ni pravnomočno obsojen zaradi nevestnega dela, kar zaradi nenormalno visokih dokaznih standardov v naši kazenski zakonodaji ni prav nič izjemnega. Je pa zaradi tega izjemna naša država.Da gre za spornega kandidata je jasno tudi iz tega, da je imela Šarčeva vlada do sedaj z njim očitne težave. O poteku postopka zoper Iztoka Gornika ne morem soditi, verjetno se v resnici do sedaj ni končal niti še preiskovalni postopek. Vendar dokler še ta ni zaključen, nekako nenaivno pričakujem, da po tem postopek ustavljen pa je popolnima neprimerno, da se o takem kandidatu vlada sploh pogovarja. In zakaj, Istok Potočnik po vašem mnenju bi moral ravno ta sporna oseba ponovno odločati o premoženju države. Ugibam. Zato ker bo nalogo opravil v interesu tistega, ki ga ves čas forsira in to ni nujno ravno minister Počivalšek. Ali pa ima toliko močnega strica, ki bo zanj pač poskrbel. Naj bo dober in poskrbi še za delavke ARUMA, zadnje metamorfoze bivše MURE, ki so ravno danes dokončno ostale brez službe. Še brezplačen nasvet. Naj gre dotični gospod za nekaj časa delat še za bančni šalter, ki ga verjetno sploh še ni videl, kot še mnogo naših "uspešnih" bančnikov.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

30 dni po našem članku viceguverner pristal pred KPK. Se Bošnjak spreneveda še naprej?!