objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 18. marec 2019 ob 06:59

Past za Magno: zadeva na sodišču, vse še lahko pade. Okoli pa vznemirjenje zaradi nemških napisov: Einbahn Privat Grundstück!
Glede na dosedanjo sodno prakso bi Gorazd Marinček in združenje Rovo na koncu moralo zmagati ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Hoče - Slivnica. Magna Nukleus ali kemična ličarska industrija pod Pohorjem.

VSE JE ŠE VSE ODPRTO,

NAROČILA PA SE MANJŠAJO

Čeprav je Magna Steyr za svojo sporno tovarno Magna Nukleus v občini Hoče - Slivnica (kjer je vse šlo narobe*) pred dnevi, 11. marca, dobila pravnomočno okoljevarstveno dovoljenje, je primer Magne Nukleus de facto še vedno na sodišču in še vedno se lahko vse podre, vse pade. Zakaj?!

Razvpiti Gorazd Marinček, predstavnik nevladnega okoljevarstvenega združenja Rovo, ima namreč še vedno odprt spor in postopek pred upravnim sodiščem, kjer Rovo zahteva razveljavitev okoljevarstvenega soglasja in posledično gradbenega dovoljenja za Magno Nukleus, izdano avgusta 2017. Na prvi stopnji je sicer slavilo ministrstvo za okolje in prostor, toda zdaj je primer na upravnem sodišču (dokumenti - 2x faksimile):

Sklep MOP - Magna, 22.11.2018.pdf

Upravni spor MOP - Magna.pdf

... in glede na dosedanjo sodno prakso bi združenje Rovo na koncu "moralo zmagati". Razveljavitev okoljevarstvenega soglasja in gradbenega dovoljenja pa avtomatično pomeni tudi neveljavnost pravnomočnega okoljevarstvenega dovoljenja. In to je verjetno tudi glavni razlog, poleg zmanjšanja poslovnih naročil (ki jih Magna za zdaj namesto proizvodnje v Hočah in logističnih težav na relaciji med Hočami in Gradcem rešuje s proizvodnjo ob sobotah in nedeljah v avstrijskem Gradcu), da se Magna še ni odločila za start tovarne Magna Nukleus v Hočah. Če se bo res zgodilo, kar je zdaj, kot pravimo, na podlagi dosedanje sodne prakse tudi najbolj verjetno, da bo Magna pravnomočno ostala brez gradbenega dovoljenja, bo vse to na koncu ena velika sramota za ministrstvo za okolje in prostor, celotno vlado in celotno politiko pa tudi za Magno ...!

ZAPOSLITVE: NUMBERS TALK, BULLSHIT WALKS

Magna je v Hočah doslej po svojih navedbah sicer zaposlila 200 ljudi. Toda pozor, "when numbers talk, bullshit walks": od tega je namreč večina Slovencev, ki so bili prej zaposleni pri avstrijski Magni v Gradcu in so sem prišli celo na manjše plače (kar pomeni, da je šlo samo za prezaposlitve znotraj koncerna Magna), dva zaposlena sta domačina iz Hoč, ostali pa naj bi bili tujci, za to pa naj bi Magna - spomnimo - dobila 18,6 milijona evrov državne subvencije in skoraj zastonj blizu 100 hektarjev kmetijskih zemljišč pod Pohorjem.

Pri tem so zanimive še nekatere mariborske številke: leta 2017 in 2018 se je na območju mariborskega Zavoda za zaposlovanje zaposlilo 7460 oseb, od tega 3253 oseb s slovenskim državljanstvom (s seznama zavoda sicer samo 499!) in kar 4208 tujcev, in to iz držav, ki niso članice Evropske unije. Povedano drugače, mariborski delodajalci raje zaposlujejo tujce kot domačine!!!

IN ZAKAJ NAPISI V NEMŠČINI? SAJ HOČE NISO AVSTRIJA!

Medtem pa domačine zraven Magnine ličarske tovarne v Hočah vznemirjajo (avtor teh vrstic o tem dobiva številna pisma, napisi pa so bili razvidni tudi iz nekaterih televizijskih posnetkov Magne v Hočah) tudi Magnini napisi v nemščini pod Pohorjem: "Einbahn, Privat Grundstück ..."

Kot da tukajšnja Magna ni v Sloveniji, ampak sredi Avstrije?!

* Kdo vse je zatajil v primeru neustrezne umestitve tovarne Magna Steyr na vodovarstveno območje v Hočah? Ne morem se spomniti nobenega primera iz preteklosti, v katerem bi generalno odpovedali kar vsi "deležniki" po vrsti: najprej država, konkretno tedaj še Cerarjeva in sedanja vlada, s svojim izigravanjem zakonov in specialnim Lex Magna, ustrežljivo serviranim investitorju v zameno za politične točke, ponujajočim najboljšo možno lokacijo ob vseh potencialnih drugih, s katerimi bi bili pri Magni tudi zadovoljni, nato okoljevarstveniki, ki se niso znali postaviti proti kršitvam zakonodaje in v bran varstvu okolja in narave, končno pa še Gorazd Marinček, tisti aktivist, ki je bil leto in več deležen številnih nedopustnih pritiskov, norčevanja in posmeha s strani najširše javnosti, navdušene nad bleščečim investitorjem in novimi delovnimi mesti, a je potem predlagal napačen korak: še dodatno poglobitev problema z izigravanjem zakona. Na koncu je tu še mnenje široke javnosti, ki je brez resne globine presojalo nastali konflikt le po občutkih in tem, kar intonirajo mediji ... (vir: In Medias Res)

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
magna steyr Gorazd Marinček Regionalno okoljsko združenje Rovo ministrstvo za okolje in prostor Upravno sodišče

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-05-22 10:51:15


Tragika oziroma nesmisel obstoja države se kaže v tem, ker nam ne vladajo izvoljenci ljudstva pač pa izbranci mafije, ljudje z ulice, kruhoborci, ki zavedajoč se svojh hendikepov ter intelektuale podhranjenosti, skušajo le preživeti. Tako si je sam predsednik vlade svoj čas kot partijski komik, basal žepe z bankovci nastopajoč po veselicah in zasebnih zabavah, račune za županske zapitke pa izstavljal občanom v obliki nenonormalno visokih davkov. Zdajšnji zunanji minister je kradel na potnih stroških in imel dopoldansko obrt v službenm času. Obrambni, ki še vedno ne zna ločiti odpadkov se vlači po sodiščih zaradi pralnega stroja, ki ga ima v prostorih, kjer, upam, vsaj ne urinira. Vmes posreduje pri policiji za plačilni nalog svoje, neumne hčere. Primer Simone Dimic tudi poznamo. In še in še je tega, kjer od oblasti pijani držvni uslužbenci počnejo, ker se jim zahoče, vedoč, da jim boter v Murglah krije hrbet in so odgovorni le njemu, ne Bojanu Požarju ali tam nekim davkoplačevalcem. Ti, ki imajo še nekoliko bolj razmetano podstrešje grozijo tudi s tožbami, sami pa niso sposobni povedati ali zapisati dva stavka v svojo obrambo...Boštjan Vasle se mi zdi ubogljiv vojak udbomafije. V tem kontekstu je zasedel in že sto let zaseda pomebne državne funkcije. S svojim ne preveč bistrim pristopom, me spominja na večnega funkcionarja Šoltesa do in posmrtnega predsednika računskega sodišča. Bolj se je kradlo in več manjkalo v državni blagajni, lažje je bilo zanj v pogledu novih mandatov. Logično je, da so ti, ki so neposredno podrejeni glavnimi protagonistom mafijskega ustroja države , še večji jebivetri. Nenavadno , skoraj nenormalno, bi bilo drugačno stanje.. Hočejo nam dopovedati, da oni to lahko. Res je. Dokler jim to pustimo. V tem kontekstu bi bilo zelo priročno uporabiti kakšno učinkovito pravno sredstvo iz Srbije. Vsaj kar se tiče obrambe pred temi prevaranti, da ne zapišem zikovci, kar ta, ki je le utajil davek, zagotovo ni.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Past za Magno: zadeva na sodišču, vse še lahko pade. Okoli pa vznemirjenje zaradi nemških napisov: Einbahn Privat Grundstück!