objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Ponedeljek, 30. maj 2016 ob 06:36

Maske padajo. Prek sošolke Mira Cerarja se osvaja Petrol, drugič: vloga Irene Prijović.
Dolgoletno zaupno prijateljstvo med Boštjanom Kraljem, fantomom slovenske tranzicije, in Ireno Prijović, podpredsednico nadzornega sveta Petrola, meče na lastninjenje Petrola popolnoma drugačno luč.
Bojan Požar

Odpri galerijo

Pred dnevi smo poročali, da sta glavna slovenska lobista slovaško-češke finančne skupine J&T, ki osvaja Petrol, ljubljanska odvetnica Barbara Kürner Čad, bivša sošolka predsednika vlade Mira Cerarja, in Boštjan Kralj, nekdanji vodilni uslužbenec Aktive, Telekoma Slovenije, danes pa direktor zasebnega podjetja Kompas Kapital.
Širši javnosti praktično neznani Boštjan Kralj med insajderji poslovno-politične scene sicer velja za enega od najspretnejših, kot pravijo, "fantomov slovenske tranzicije". Kljub življenju na veliki nogi in pogostemu menjavanju zasebnih spremljevalk (kar menda ni tako nepomembno pri poslovanju znotraj Slovenije) mu je uspelo burna obdobja preživeti brez medijske pozornosti. Verjetno zato, ocenjujejo naši viri, ker ga zanima izključno posel in je zato pripravljen sodelovati z vsemi politični akterji. Boštjan Kralj izhaja iz trdega jedra ekipe Darka Horvata, še vedno enega od najbogatejših Slovenec, ki že več let živi v Londonu, kamor so spadali še Aleš Okorn (bivši soprog hčerke nekdanjega "desnega" ljubljanskega župana iz časov Demosa Jožeta Strgarja), Matjaž Sattler (poročen z drugo hčerko Jožeta Strgarja), Aleš Lisac in še nekateri. Spomnimo, šlo je za ambiciozno poslovno ekipo, ki je izrabila model češke privatizacije in prva začela Slovencem ponujati gotovino za certifikate.

PRIJOVIĆ-HORVAT-KRALJ-JAMNIK ... PETROL.

Manj znano pa je, da je bila v tistem času zasebna spremljevalka Darka Horvata gospa Irena Prijović, danes znana predvsem kot dolgoletna generalna sekretarka Združenja nadzornikov Slovenije in podpredsednica nadzornega sveta - Petrola.
Ireno Prijović uvrščajo tudi v najožjo "poslovno in zasebno celico" Boruta Jamnika, vplivnega predsednika uprave Modre zavarovalnice, še prej pa prvega človeka Kapitalske družbe. Prijovićeva, denimo, je sekretarka združenja nadzornikov od leta 2004, ko je predsednik tega združenja postal Jamnik.
Toda pozor. Irena Prijović je tudi potem, ko se je razšla z Darkom Horvatom, ostala tesna osebna prijateljica Boštjana Kralja, zdaj slovenskega lobista finančne skupine J&T. Po navedbah naših virov gre za "dolgoletno in zaupno prijateljsko razmerje", ki pa - zaradi aktualne vloge Irene Prijović na Petrolu - na zgodbo o lastninjenju slovenske naftne družbe, kjer slovaško-češka družba J&T obvladuje že okoli 15 do 18 odstotkov lastniškega deleža Petrola, meče popolnoma drugačno luč.
No, po pripovedovanju virov tudi naveza med Boštjanom Kraljem in odvetnico Barbaro Kürner Čad traja iz tistih časov, ko je bila Kürner Čadova še sodnica. Takrat naj bi bilo v Ljubljani menda kar znano, da se je dalo prek Kralja na registrskem sodišču urediti skoraj vse ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Irena Prijović miro cerar Barbara Krner Čad Boštjan Kralj Aleš Okorn jože strgar Matjaž Sattler Aleš Lisac borut jamnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-09-12 12:17:18


Čebelic ne poznam, a očitno njuno pravno znanje nekoliko šepa, da je potreben zaslužek postrani. Sicer so odvetniki imteligentnejši del pravnikov, ker morajo preživeti na trgu, a takšni kot so Musarjeva in še neke, posvečene odvetniške družbe, živijo le od poslov z državo. Tudi omenjeni iskalki lahkega zaslužka, očitno. Ne predstavljam si med odvetniki tožilcev Ferlinca ali Kozine oziroma kakšne sodnice globoke države. Menim, da ne bi zaslužili za kruh...Privilegiranci režima , svoj vpliv, nedotakljivost in komplekse, zdravijo ravno na način, da počnejo, kar se jim zahoče. Za njih se zdi žaljivo, če bi morali delati po črti zakona. Šerifovanje nekaterih na sodiščih je zelo značilno. Takšen, mafijski ustroj držve, se potem seli v vse državne institucije in pore družbe. Ni pomembno, kako, šteje le, če imaš ali nimaš . Potem te razvrstijo v kategorije in temu primerno si obravnavan, če že potrebuješ storitev ali pomoč. Balkanska mentaliteta oziroma rusko pojmovanje demokracije, se vse bolj bohotita tudi pri nas. Ne hecam se, ko zapišem, da nekatere ljudi v državi lahko le ustreliš, če ti povzročijo nepopravljivo škodo. Najhuje je, ko ti nož v hrbet zarinejo državne institucije, od katerih pričakuješ ravno nasprotno. Tudi sam, največje prevare doživljam v pravosodju, ne s strani migrantov, južnjakov ali tistih, ob katerih se podzavestno primem za denarnico. Organiziran kriminal v Sloveniji poteka od vrha. Gre za nekakšno nadaljevanja povojnega zločina nad narodom, v nekoliko sofisticirani in bolj subtilni obliki. Le žrtev, vedno ostaja žrtev.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Maske padajo. Prek sošolke Mira Cerarja se osvaja Petrol, drugič: vloga Irene Prijović.