objavi na
pozareport.si

forum

Požareport

Nedelja, 23. junij 2019 ob 08:42

Epilog: Erjavec obstal. Toda ni zmagal on, vsi ostali smo izgubili. Resno!
Ker pa je Šarčeva vlada vključno z vsemi ministri podobno kot prejšnja vlada Mira Cerarja odvisna predvsem od političnega zakulisja oziroma globoke države, je (bila) pozicija Karla Erjavca še toliko bolj stabilna ...
Bojan Požar

Odpri galerijo

Politična kariera Karla Erjavca je - kljub vsemu temu - praktično končana. Volivci so mu že na lanskih volitvah odrekli podporo in ga niso izvolili za poslanca, zdaj pa ljudje po raznih anketah javnega mnenja tudi plebiscitarno podpirajo njegov odhod iz politike.

Da bi opozicija lahko z interpelacijo zrušila vladnega ministra, je brez tihega sodelovanja ali vsaj soglasja dela vlade praktično nemogoče (vir). Če bi namreč opozicija imela v državnem zboru 46 glasov, kolikor jih je potrebnih za "uspešno interpelacijo", bi ne bila opozicija, ampak koalicija. Zato ne glede na dejstvo, da slovenska zakonodaja ne daje možnosti predsedniku vlade, da sam postavlja ali odstavlja ministre, lahko minister pade samo takrat, ko ga na koncu k temu tehnično prisili predsednik vlade, če prej seveda ne odstopi sam. Predsednik vlade pa ministra, tudi kadar si sam tega sicer ne želi, zamenja zgolj ob (pre)močnem pritisku medijev in javnosti, kar se je pri Marjana Šarcu zgodilo v primeru padca ministrov Marka Bandellija, Dejana Prešička in Jureta Lebna. Tako "preprosto" je to, opozicija kot takšna tukaj ne more storiti veliko, Levica kot partnerska stranka Šarčeve koalicije pa z obstrukcijo interpelacije dejansko samo še utrjuje položaje ministrov.

Poleg tega naj bi se znotraj opozicije neformalno sporazumeli (dogovorili), da ne sme več "pasti" noben minister. Tako naj bi zahteval tudi Šarec, potem ko so mu v preteklih mesecih odpadli že štirje - ministri. Podpisana koalicijska pogodba pa že sama po sebi predvideva, da poslanci vladnih strank ne smejo podpreti interpelacij zoper ministre, ki jih vlaga opozicija. Pa četudi jim gre Erjavec osebno še tako živce ...

ZAKAJ JE ERJAVEC OBSTAL?

Zato je bilo tudi vsakršno pričakovanje, da bo minister za obrambo Karl Erjavec (DeSUS) padel na petkovi interpelaciji, ki jo je vložila SDS, podprli pa sta jo še Nova Slovenija in SNS, dejansko povsem odveč. Ker pa je Šarčeva vlada vključno z vsemi ministri podobno kot prejšnja vlada Mira Cerarja odvisna predvsem od političnega zakulisja oziroma globoke države, je (bila) pozicija Karla Erjavca še toliko bolj stabilna. Zakaj?

- Ker še ni povsem razdelano, kaj/kam z volilno bazo stranke DeSUS po odhodu Erjavca (da je prišel njegov politični konec, je - kljub neuspešni interpelaciji - vsakomur jasno). Igor Šoltes predsednik Desusa da ali ne ali pač združitev Desusa z LMŠ ...?

- Ker se to jesen začenja združevanje levosredinskih strank (LMŠ, SMC in Stranka Alenke Bratušek) v novo LDS, kar bi lahko pripeljalo do predčasnih parlamentarnih volitev leta 2020, če bi kazalo, da bi ta združena stranka na volitvah tudi relativno premagala Janševo SDS in potem skupaj s stranko SD sestavila novo vlado.

Gre torej za dolgoročno preurejanje slovenskega političnega prostora, pri čemer je tudi že jasno, da večjih sprememb volilne zakonodajo kljub zahtevam ustavnega sodišča ni pričakovati (še vedno namreč velja: nihče od poslancev ne bo glasoval za takšne spremembe, ki bi onemogočile njegovo ponovno izvolitev!!!). Toda pri petkovi interpelaciji zoper Karla Erjavca je opaznih še nekaj, recimo temu kar zelo žalostnih dejstev, značilnih za slovensko demokracijo:

- Večinski mediji so znova dokazali svojo poklicno nedostojnost in neposredno odvisnost od politike. Pod krinko lakoničnega poročanja, češ, saj interpelacija itak ne bo uspešna, so poskušali oprati svoje tiho paktiranje z oblastjo in pokazali težko razumljivo neobčutljivost slovenske sedme sile ali četrte veje oblasti (watch dogov), vključno z mnenjskimi voditelji, do zlorab obveščevalnih in varnostnih služb (v tem primeru OVS), ker to trenutno ustreza njihovim političnim gospodarjem. In ne samo to, del medijev in novinarjev je celo aktivno sodeloval pri reševanju vojaka Erjavca z lažnimi podatki, ki jih je dobival od zlorabljenih obveščevalnih in varnostnih služb!

Ali drugače, spet je bila zlorabljena vojaška obveščevalno-varnostna služba, podobno kot v primeru Janka Vebra in Telekoma Slovenije, i nikome ništa ...

- Toda politična kariera Karla Viktorja Erjavca je - kljub vsemu temu - praktično končana. Volivci so mu že na lanskih volitvah odrekli podporo in ga niso izvolili za poslanca, zdaj pa ljudje po raznih anketah javnega mnenja, kot vidimo, tudi plebiscitarno podpirajo njegov odhod iz politike ...

... Njegova geneza je znana, zelo konsistentno jo je opisal tudi kolega Aljuš Pertinač, voditelj oddaje Faktor na TV3 (preberite tej povezavi), zato ni čudno, da se je Erjavec celo med interpelacijskim nastopom v državnem zboru toliko obregnil ob Pertinača (vir) in mu gre - Erjavcu namreč - izključno samo še za to, kam se bo po koncu mandata te vlade skozi politično trgovino pretihotapil v tujino (diplomacijo ali Bruselj). A njegovo dokazano škodljivo početje (zlasti zlorabe politične moči) bi moralo imeti posledice.

IN JA, OD KOD TA DENAR?

Podobno kot nekatera druga vprašanja, ki se pojavljajo pri politiku Erjavcu, ki je minister že petnajst let!? Na primer: ena od njegovih hčerk Eva Erjavec na instagramu sama razkazuje življenjski slog, ki tedensko stane toliko, kot znaša Erjavčeva mesečna plača, da ne govorimo o seštevku povprečnih slovenskih pokojnin. Od kod ta ("njen") denar? So torej govorice, da naj bi Erjavec dobival denar, odstotke iz poslov, ki sledijo njegovi tako imenovani gospodarski diplomaciji, "odpiranju vrat" določenim poslovnežem ali podjetjem na vzhodu, in ki naj bi ga imel spravljenega v tujini, resnične?! Dokazov nimamo, toda govorice so, nekaj tega pa na spletnih omrežjih posredno dokazuje tudi Eva Erjavec. Mediji, ki jih sicer vročično zanimajo vse službe vseh otrok Janeza Janše (kar je seveda povsem pravilno, da ne bo pomote), pa spet sprenevedavo, kot da se jih to ne tiče?!

Zato je - tudi po tej petkovi interpelaciji - še najprimernejša misel znanega pediatra in kardiologa Sama Vesela, objavljena na twitterju še pred interpelacijo: Karl Erjavec obstal. Toda ni zmagal on, vsi ostali smo izgubili.

Poglejte si tudi zadnjo oddajo #Faktor.com na TV3:

nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
karl erjavec Vlada Marjana Šarca interpelacija desus

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

borut rojc

2019-11-13 09:27:26


Opravilno nesposobnost Slovenije, tako tudi vojske in policije, EU rešuje na način, da sprejema Hrvaško v področje Schengna. Za dom spremni, nikoli niso bili tako močni na zunanjem področju. EU jim zaupa, v tem kontekstu bosta razbremenjeni tudi avstrijski in italijanski vojski ter policiji...Po logiki razmišljanja bedastega predsednika Srbije, Vučiča, ki ob vsaki nepriliki na pomoč kliče Ruse in Kitajce, bi lahko delovali tudi prismojeni Erjavec, aktualna vlada in ne preveč bistri Kličko slovenske politike, Črnčec. Torej, lahko razpustijo še tisto malo slovenske vojske in tam zaposlujejo prijatelje in svoje priležnice. Nemškega okupatorja namreč ne bo v te kraje. Od njega smo danes močno odvisni ; v bistvu nas le Nemčija še drži pri življenju. Kakšen divjak z juga bo sicer še zataval preko Kolpe v te kraje, a to je za politiko poglavnika iz Murgel, kateremu Slovenija kot država, nikoli ni bila intimna opcija, vedno in zgolj le dobrodošel podatek. Tovariš Milan bolj sovraži Slovence kot jaz čefurje. Zločin, ki ga izžarevajo njegove oči, ni potešen in še vedno željan krvi. Od karizme, ki jo oddaja ostareli gospod, so vaški posebneži iz spremstva predsednika vlade padali v trans in potrebovali psihiatrično pomoč. V času, ko je Šarec dobival inštrukcije za mesto, kamor ga je globoka država predvidela...Erjavec ima dva pomembna aduta v smislu obrambe svojega imena; Slovenija ni pravna država in, kar je še pomembneje, zjeban je v glavo in se ga ne da sodno procesuirati. Človek je obtičal na nivoju prerekanja okrog pralnega stroja, za katerega ne ve, da ne sodi na skupni hodnik sostanovalcev v bloku ali odpisa kazni zaradi uporabe mobilnega telefona med vožnjo, s katerim tepka, ministrova hči, ogroža ostale udeležence v prometu...Ker sem iz Šmarce, kot Pečečnik ; morda bo sovaščan oddal ponudbo tudi za nakup slovenske vojske. Bil bi boljši minister kot pilot.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Epilog: Erjavec obstal. Toda ni zmagal on, vsi ostali smo izgubili. Resno!