objavi na
pozareport.si
forum
2007 Pozareport

Četrtek, 30. avgust 2007 ob 22:55

Lido že polnijo holivudski zvezdniki
V Benetkah se je začel 64. filmski festival, v žiriji letos izjemoma samo režiserji
2007 Pozareport

Odpri galerijo

S projekcijo britanske psihološke drame "Atonement" Joea Wrighta v temovalnem programu, napovednik za film si lahko ogledate tukaj, se je v Benetkah uradno začel 64. mednarodni filmski festival, na katerem se bo za nagrade do 8. septembra potegovalo 22 filmov. Zlatega leva za življenjsko delo bo prejel ameriški režiser Tim Burton, posebno nagrado pa bodo ob 75-letnici festivala podelili italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju.


Na otvoritev festivala na Lidu so ob režiserju Joeu Wrightu in njegovi igralski ekipi prišli tudi tajvanski režiser Ang Lee, britanski režiser Kenneth Branagh z igralcema svojega filma "Sleuth" Michaelom Caineom in Judeom Lawom. Sprehod nekaterih zvezdnikov po rdeči preprogi si lahko ogledate tukaj.

V tekmovalnem programu med 22 filmi, ki bodo na festivalu vsi doživeli svetovno premiero, prevladujejo anglosaške produkcije - ob omenjenem filmu "Atonement" 35-letnega Britanca Joea Wrighta, posnetem po uspešnici Iana McEwana, v to produkcijo sodijo tudi "Sleuth" Kennetha Branagha z Michaelom Caineom in Judeom Lawom v glavnih vlogah, "The Darjeeling Limited" Wesa Andersona z Adrienom Brodyjem, Anjelico Huston in Billom Murrayjem, "Redacted" Briana De Palme s Kel O'Neill ter "Michael Clayton" Tonyja Gilroya z Georgeom Clooneyjem in Sydneyjem Pollackom.


Ameriški producenti podpisujejo še filme "In the Valley of Elah" Paula Haggisa s Tommyjem Lee Jonesom, Charlize Theron in Susan Sarandon ter "I'm not There" Todda Haynesa z Richardom Gereom, Cate Blanchett, Heathom Ledgerjem in Julianne Moore. Za zlatega leva se bodo potegovali tudi nov film oskarjevca Ang Leeja (Gora Brokeback) z naslovom "Lust, Caution" ter "It's a Free World..." Kena Loacha, "Nightwatching" Petra Greenawayja in "Help Me Eros" Lee Kang Shenga.
V spremljevalnem programu bodo med drugim predvajali "Cassandra's Dream" Woodyja Allena in "Glory to the Filmmaker!" Takešija Kitana. Ob jubileju bodo premierno predstavili prenovljeno različico znamenite znanstvenofantastične klasike Ridleyja Scotta Iztrebljevalec - "Blade Runner: The Final Cut (2007)", s posebnim programom špageti vesternov pa bo gostoval tudi Quentin Tarantino.

Ameriškemu režiserju Timu Burtonu, ki je v več kot 20-letni karieri posnel 12 dolgometražnih filmov, bodo zlatega leva za življenjsko delo podelili 5. septembra v okviru t.i. Dneva Tima Burtona. Ob zaključku festivala, 8. septembra, pa bodo, posebej ob letošnjem 75. jubileju - nekaj vojnih letih namreč festivala ni bilo -, na podelitvi nagrad v beneški filmski palači čast izkazali tudi italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju.
Žiriji predseduje kitajski režiser in beneški nagrajenec Zhang Yimou. V žiriji so sicer ob jubileju izjemoma samo režiserji - Alejandro Gonzalez Inarritu (Mehika), Emanuele Crialese (Italija), Catherine Breillat (Francija) ter Paul Verhoeven (Nizozemska).

Napovednik za film Atonement si lahko ogledate tukaj!
Sprehod nekaterih zvezdnikov po rdeči preprogi si lahko ogledate tukaj!

Galerija slik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

jre

2007-05-22 13:43:36


pol pa očitno gledava različna članka.
jaz gledam tega:
http://www.pozareport.si/?Id=kultura&View=novica&novicaID=1730

ki je napisan v pretekliku (primer: v petek se je zgodil.. itn)
Meta

2007-05-20 20:03:06


Kaj pa ti blebetaš?

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lido že polnijo holivudski zvezdniki
Slovenska sopranistka dvignila Američane na noge
Mitja Rotovnik: Pavarotti je bil prijazen, nič kaj prenapet človek
Švedska bo zaščitila kulturno dediščino Ingmarja Bergmana
Odmevno mednarodno priznanje za ilustratorko Alenko Sottler
Britanska kraljica v spletnem filmu
Za nas je bil založba Atlantic
Američani imajo najraje Super zanič
Lido že polnijo holivudski zvezdniki