objavi na
pozareport.si

forum

2007 Pozareport

Sreda, 29. avgust 2007 ob 08:09

Mitja Rotovnik brez Evropejcev
V Cankarjevem domu se čudijo, zakaj se je vlada odločila za Anderličev hotel Mons
2007 Pozareport

Odpri galerijo

V Cankarjevem domu (CD) tudi v sezoni 2007/2008 pripravljajo pester program, ki bo po besedah direktorja slovenskega kulturnega hrama Mitje Rotovnika (na tiskovno konferenco je prišel naravnost iz počitniške hiše v Istri, in se po koncu tiskovne nemudoma odpeljal nazaj, dopusta ima namreč še tri dni; mimogrede, hiša je v lasti njegove življenske sopotnice, igralke Polone Vetrih, čeprav naj bi jo Rotovnik že spremenil v poletno pisarno) odprt, zanimiv in raznolik. Ponujal bo tako tradicionalne kot moderne, izobraževalne in zabavne vsebine ter kongresno dejavnost, nadaljevali bodo sodelovanja z nekaterimi večjimi slovenskimi kulturnimi inštitucijami, kot koproducenti pa se bodo ponovno podpisali pod Drugo godbo in Mesto žensk, je bilo moč zvedeti na današnji novinarski konferenci.
Rotovnik je uvodoma opozoril, da je prišlo v CD letos do nekaterih kadrovskih sprememb. Vodenje programa gledališča in plesa je prevzela Alja Predan, za filmski program bo odslej namesto Jelke Strgel skrbel Simon Popek, za odnose z javnostmi Brigita Lazar Lunder, za trženje glasbe Nataša Cetinski, za gledališče in kulturno vzgojo pa Gašper Troha. Rotovnik je dejal, da je za dober program, uspešen tržni položaj inštitucije in zadovoljno občinstvo poleg dobrih kadrov potreben tudi primeren prostor, tako se bodo v CD v prihodnjih dveh letih posvetili intenzivni prenovi.
Hkrati se v Cankarjevem domu čudijo nad dejstvom, da se prav noben ljubljanski dogodek med slovenskim predsedovanjem EU ne bo dogajal v njihovem kongresnem centru, ampak v hotelu Mons, ki ga vodi razpviti podjetnik Jože Anderlič. Slišati je, da se je vlada tako odločila, ker je Rotovnik politično blizu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Ni pa vse tako črno, pravi Rotovnik, saj jim je avstrijsko veleposlaništvo podarilo koncert Dunajskih filhamonikov.
Pri snovanju programa je Predanova postavila poudarek na sodobno evropsko gledališko ustvarjalnost in predstave, ki obravnavajo aktualne družbene in politične momente. V programu Amelia je posebej omenila radikalno predstavo Babilon po tekstu nobelovke Elfriede Jelinek v režiji Nicolasa Stemanna, na sporedu pa so med drugimi še gostovanje umetniškega cirkusa Eloize in gledališča Sunil z Meglo, "skupinsko branje" romana Led Vladimirja Sorokina v istoimenski predstavi ter sodobna plesna predstava skupine Peeping Tom.
Glasbeni program bo tudi letos ponudil bogato koncertno ponudbo. Vodja programa resne glasbe, opere in baleta Ingrid Gortan je med viški izpostavila uvodni koncert programa Aida z Barbaro Hendricks, veliko operno premiero SNG Opera in balet Ljubljana Carmen, ki jo letos CD sicer ne bo koproduciral, komorno opero Mnemosyne, baletno premiero ansambla ljubljanske operno-baletne hiše Jin in jang ter gostovanje Kraljevega baleta iz Kambodže.
V CD ponujajo nov abonma, ki si ga bo lahko, kot pove ime - Ad hoc - vsak priredil po lastnem okusu. Na voljo so predstave iz programskih sklopov Amelia in Aida ter 28 drugih dogodkov. Med slednjimi je Gortanova posebej omenila koncerte Orkestra Tonskünstler, Madžarske nacionalne filharmonije in Zagrebške filharmonije, vodja rock, jazz, etno in zabavne glasbe Bogdan Benigar pa je poleg Hendricksove izpostavil še bosansko glasbenico Hanko Paldum. Poudaril je, da bodo v prenovljenem klubu CD od februarja do konca maja torkovi večeri rezervirani za jazz.
CD že leta gosti največji slovenski filmski festival Liffe, ki bo letos štel že 18. izdajo. Program je še v povojih, kot zanimivost pa je Popek dejal, da naj bi letos nagrado občinstva preimenovali v "zlati zmaj ali nekaj podobnega". V slovenskem kulturnem hramu bosta gostovala še festival gorniškega ter festival dokumentarnega filma. Oktobra si bo v filmskem ciklu mogoče ogledati Berlin Alexanderplatz Rainerja Wernerja Fassbinderja, Smo imeli revolucijo ali ne? Corneliuja Porumboiuja ter Ti, ki živiš Royja Anderssona. Na sporedu bodo tudi novi romunski filmi, zares neodvisni ameriški filmi ter cikel posvečen Orsonu Wellesu.
Leto bo minilo v znamenju Egipčanov. Rotovnik je povedal, da bo v sklopu Festivala egipčanske kulture v Galeriji CD kar pol leta na ogled razstava Faraonska renesansa, občinstvu pa bodo to starodavno kulturo približali še preko fotografij, literature in glasbe. Tudi letos se v CD obeta pestra kongresna dejavnost z 12 dogodki, obljubljajo pa tudi plesna srečanja. V novo sezono vstopajo s prenovljeno spletno stranjo, ki uporabnikom med drugim omogoča poenostavljen nakup vstopnic, pogled video posnetkov ter virtualni sprehod po prireditvenih prostorih.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Mitje Rotovnika Polone Vetrih Alja Predan Jelke Strgel Simon Popek Brigita Lazar Lunder Nataša Cetinski Gašper Troha Jože Anderlič Zoranu Jankoviću Elfriede Jelinek Nicolasa Stemanna Vladimirja Sorokina Ingrid Gortan Barbaro Hendricks Bogdan Benigar Hanko Paldum Rainerja Wernerja Fassbinderja Corneliuja Porumboiuja Royja Anderssona Orsonu Wellesu

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

jre

2007-05-22 13:43:36


pol pa očitno gledava različna članka.
jaz gledam tega:
http://www.pozareport.si/?Id=kultura&View=novica&novicaID=1730

ki je napisan v pretekliku (primer: v petek se je zgodil.. itn)
Meta

2007-05-20 20:03:06


Kaj pa ti blebetaš?

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Mitja Rotovnik brez Evropejcev