objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 28. januar 2012 ob 07:40

Jani Soršak ne zapušča Virantove liste. Huda godlja sugestibilnega Viranta!
Za skoraj ministra Soršaka je bila usodna zabava Jankovićeve Electe. Slovenska ljudska stranka toplo priporoča: Gregor Virant naj bo pravosodni minister, Karl Erjavec pa predsednik državnega zbora
2012 Pozareport

Odpri galerijo

Jani Soršak, nesojeni minister za notranje zadeve v bodoči vladi Janeza Janše in član sveta Državljanske liste Gregorja Viranta, nam je včeraj zanikal namige, da zapušča Virantovo listo, kar naj bi posredno napovedal z intervjujem za četrtkovo Delo. Soršak - vsaj zaenkrat - torej ne bo ravnal kot Marko Pavliha, ki je Virantovo listo zapustil tik pred tem, ko je postalo jasno, da Virantova lista ne bo šla v koalicijo s Pozitivno Slovenijo in Zoranom Jankovićem, ampak Janšo. Spomnimo, Soršak je v intervjuju za Delo Gregorja Viranta obtožil, da je ministrstvo za notranje zadeve, z državnim tožilstvom vred, med koalicijskimi pogajanji zakockal za (Virantov!) stolček predsednika državnega zbora. Kasneje pa je Soršak, uradno iz osebnih razlogov, odstopil tudi od kandidature za ministra za pravosodje in javno upravo.
Kdaj točno med pogajanji naj bi Virant zamenjal ministrstvo za notranje zadeve za mesto predsednika državnega zbora, se (še) ne ve, je pa znano, kdaj je Soršak prvič javno sporočil, da ne bo minister za notranje zadeve. To je bilo 27. decembra lani, ko smo objavili novico, da se je Soršak presenetljivo pojavil na prednovoletni zabavi Electe, krovnega podjetja družine Janković. Takrat je Soršak za naš portal dejal, da ne kandidira za notranjega ministra, kar so kasneje povzeli tudi drugi mediji. Soršakov prihod na zabavo neke firme ni sporen sam po sebi, je pa vsaj nenavadno dejstvo, da bodoči notranji minister roma na zabavo firme, ki je tarča predkazenskih postopkov.
To preveč spominja na primer znane državne tožilke Vlaste Nussdorfer, nekaj let nazaj, ko je veselo hodila na zabave Jožeta Mermala in družbe BTC (menda zato, ker je prijateljica Helene Petrin, glavne finančnice BTC-ja), čeprav je bil Mermal takrat tarča tožilske in policijske preiskave zaradi spornega menedžerskega prevzema. Kako se je končal primer BTC, je znano. Državni tožilec Miran Železnik je spis "založil" v omari in primer je zastaral.
Za osvežitev spomina. Odvetnik Jožeta Mermala in BTC je Stojan Zdolšek, Jani Soršak pa je bil pred časom odvetnik v pisarni - Stojana Zdolška.
Po naših informacijah iz krogov Janševe koalicije je Soršak kot kandidat za ministra (notranjega ali pravosodnega) odpadel zato, ker naj bi bil preveč povezan z nekaterimi omrežji, pri čemer se omenjata predvsem Zoran Janković in odvetnik Miro Senica. Če ne drugače, se je Soršak s prihodom na zabavo Electe pokazal vsaj politično nezrelega in si naivno ni mislil, da bo to prišlo v medije (glej članek Zabava Electe). Je pa tudi mogoče, da je bil Soršakov prihod na zabavo Electe strateško preračunan kot njegovo zelo jasno sporočilo, "clear message & statement". Takrat se je namreč še mislilo, da bo Virantova lista šla v koalicijo z Jankovićem.
Vse to pa Gregorja Viranta ne rešuje iz najnovejše kadrovske godlje. Ponujanje mesta pravosodnega ministra nekdanjemu predsedniku ustavnega sodišča Janezu Čebulju, ob vedenju, da je Čebulj "na listi" Slovenske ljudske stranke, je prav tako nezrela politična gesta. Virant bi lahko tudi vedel, da bo ime Janeza Čebulja takoj prišlo v javnost, če ne drugače pa tako, da bo Čebulja izdal Soršak, kar se je tudi zgodilo. Čebuljeva kandidatura je bila "skurjena" v dveh urah (kar smo na našem portalu objavili že v četrtek), zato ne preseneča, da se je Čebulj včeraj celo javno ponorčeval iz Viranta, češ naj Virant sam prevzame ta resor, ker je dovolj kompetenten za sistem javnih plač. SLS tudi sicer pritiska na Viranta (Radovan Žerjav o tem tudi javno govori), naj Virant res prevzame ta resor (Virant naj bi bil po svojem profilu itak idealni minister za pravosodje in javno upravo), potem bi namreč koalicija, ki kadrovsko še ni usklajena, lahko uslišala tudi željo predsednika stranke DeSUS Karla Erjavca, da postane predsednik državnega zbora. Janša pa bi za šefa diplomacije lahko postavil profesorja Andreja Rahtena.
Zadnje govorice, da naj bi Gregor Virant ponoči telefoniral Janiju Soršaku, daj, Jani, postani minister, če ne drugače, se bomo pa odrekli ministrstvu za finance in podpredsedniku (Virantove liste) Janezu Šušteršiču, morda prihajajo iz "političnega podzemlja", morda pa so resnične, saj Virant velja tudi za preveč sugestibilnega. Mimogrede, za Soršaka pa nekateri pravijo, da je dvoličen. Kakorkoli, Gregor Virant se menda kar strese in začne verjeti, če mu kakšna televizijska novinarka dvakrat zapored pove eno in isto stvar ...
 

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Jani Soršak Janeza Janše marko pavliha Zoranom Jankovićem Gregorja Viranta Vlaste Nussdorfer Jožeta Mermala Helene Petrin Miran Železnik Stojan Zdolšek miro senica Zabava Electe Janezu Čebulju Radovan Žerjav Karla Erjavca Andreja Rahtena Janezu Šušteršiču

objavi na pozareport.si

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jani Soršak ne zapušča Virantove liste. Huda godlja sugestibilnega Viranta!