Članek
Pismo Borutu Pahorju
Objavljeno Feb 05, 2016

Gospod Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije!
Sem Zoran Šarič iz Maribora, dvainpetdeset let star možakar, Slovenec, poročen, ponosni oče sina in sin krasnih staršev. Več kot polovico svojega življenja sem pustil v organih za notranje zadeve in naslednje leto z veseljem pričakujem odhod v pokoj. Verjetno pričakujete, da se bom v nadaljevanju razpisal o težavah v naši državi, o nizkih plačah in težkem življenju policistov ter ostalih državljanov Slovenije, pa ne bom, kajti o tem več ni potrebno še dodatno pisati, vse to je dejstvo in pisma s takšno ali podobno vsebino vas sigurno več ne ganejo, ker je vse skupaj že tako zlajnano, da ne prizadene, razžalosti in da misliti.
Moj namen je nekoliko drugačen!
Moj prvotni namen je bil, da v trenutku, ko odprete kuverto, v kateri vam pošiljam tole pismo, zagledate majhno prozorno PVC spenjalno vrečko in v njej posebno vsebino. Ampak, ker bi ob vsej moji razlagi in prepričevanju takoj poklicali policijo, forenzike, gasilce ali eksperte za odkrivanje neznanih snovi ter bi kljub dobronamerni vsebini pisma, celotno zadevo sigurno obrnili meni v škodo, sem se odločil, da vam te vsebine ne pošljem. Gre namreč za rdečkasto oranžen prah, pripravljen iz najbolj pekočega čilija na svetu, imenovanega "CAROLINA REAPER", katerega doma sam vzgajam. Vzgoja čilijev je moje dodatno poslanstvo, ki me je zasvojilo in s tem lahko nekoliko odmislim vse težave in stres vsakdanjika in moje službe. Da vzgajam in mi uspeva najbolj pekoč čili na svetu, pa je še poseben adrenalin in ponos.
Ampak sigurno se sprašujete, kakšno zvezo ima ta čili z vami!
Če slučajno niste vedeli, čili je naravni čudež, vsebuje snov kapsaicin, ki po eni strani daje občutek pekočnosti, po drugi strani pa prav ta snov tako močno vpliva na zdravje in delovanje človeškega organizma, da ob redni uporabi dobesedno podaljšuje življenje. Mnogi medicinski strokovnjaki so to dognali s svojimi dolgoletnimi raziskavami. In pred vami je lahko vrečka z nekaj grami te čudežne snovi, prah najbolj pekočega čilija na svetu.
A ga upate poizkusiti? Če se boste slučajno ojunačili, vam za začetek priporočam resnično samo malenkost na konici čajne žličke...pa kar v juho, mineštro ali pa kakšen golaž z njim. Vsebina, ki vam jo lahko posredujem, bi zadoščala za uporabo vsaj pol leta. Pogosteje, kot ga boste uporabljali, bolj se boste navadili na pekočnost, večji užitek bo uživanje le tega in pravijo strokovnjaki, da s časom postaneš od njega odvisen, pa ne v negativnem smislu, kot droga, alkohol ali cigareti, temveč samo v koristi.
Sedaj pa preidimo k bistvu tega pisma! A zaznate kakšno simboliko v tem čiliju? Vražje in neznosno peče, a hkrati zdravi! Bolečina, neuspeh, tragedija, propad, kriminal v simbiozi z zdravjem, pozitivo, srečo, zadovoljstvom, blagostanjem, človeka dostojnim življenjem? A vam ta simbolika čilija ne pove, da prav bolečina prinaša rešitev za boljše in lepše čase? Naš predsednik vlade Miro Cerar se je s svojim sloganom: " Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve!", nekoliko zmotil, kajti pravilno bi bilo: Slovenec sem, močno jamram, kajti boli do solz, ampak brezpogojno bom našel rešitev!" Pravijo, da se narava nikdar ne moti, njene zakonitosti so vodila, ki bi jim morali slediti in simbolika čilija nam kaže na dejstvo, da smo Slovenci in naša država v izredno veliki bolečini, ki močno peče, s pravimi potezami pa lahko...pravzaprav bomo zmagali in ozdraveli. Četudi ta bolečina, ki jo simbolizira čili, pomeni revolucijo v kakršnikoli že obliki, nam ni mar, pomembno je le, da ozdravimo, kajti tako naprej več ne gre. Dovolj je bilo kriminala, mafije, korupcije, tajkunov, bogatenja izključno elite, dovolj je revščine, dovolj je lačnih družin, otrok, dovolj je brezposelnih ljudi, propadanja podjetij, siromašenja okolja in slovenskih naravnih lepot. DOVOLJ JE!
Zakaj sem poslal to pismo s priloženo vsebino prav vam gospod Borut Pahor? Ste oseba, ki je v političnem in družbenem življenju od same osamosvojitve naše države, bili ste na vseh mogočih političnih položajih, vključno kot predsednik vlade in sedaj predsednik republike. Imate ogromno neprecenljivih izkušenj, pozitivnih in negativnih, ki bi jih lahko uspešno uporabili pri reševanju naše države in naše prihodnosti, pa jih ne izkoristite. Novonastalim strankam in novim politikom očitno ne moremo zaupati, vsem starim pa še manj, kajti imeli so možnosti, pa jih niso izkoristili, kvečjemu so povečini padli v povprečje in sivino ter v kroge, ki so danes najbolj osovraženi med ljudstvom. Prepričan sem, da ste v svoji karieri doživeli marsikaj in da poznate tudi tiste najbolj temačne strani tranzicije naše države, pa verjamem, da jih iz lastne varnosti in varnosti celotne države ne upate obelodaniti. Ampak če vam napišem, da smo v vseh pogledih dosegli skoraj dno, vas sigurno nisem razsvetlil. Zato vas v tem trenutku pozivam, da končno naredite odločilni korak in prenehate nam državljanom govoriti o luči na koncu tunela...mi moramo v najkrajšem času priti iz tunela na svetlo, kajti v nasprotnem primeru bo prišla samo "BOLEČINA" brez ozdravitve. Zavedati se morate, da državljani več ne zaupamo politikom, sodstvu, policiji, sedaj nam preti celo eksodus zaradi migrantske krize. A se bo res za nas po 25 letih samostojne Slovenije vse končalo? A smo si zaslužili takšno življenje in prihodnost?
Gospod predsednik, ponosni in veseli bodite, da sem prav vas pozval k temu dejanju in koraku, nikomur ostalemu več ne zaupamo.
In sedaj še tisto odločilno dejanje, pozivam vas, da poskusite čilijev posip, ki vam ga lahko pošljem, kajti vaše iskanje in najdba rešitev bo veliko lažja, če boste izkusili to pekočo bolečino, ki vam jo ponuja najbolj pekoč čili na svetu Carolina Reaper. Ta bolečina vam bo preverjeno dala maksimalnem zagon za pot v boljšo in lepo prihodnost. Dovolj je bilo poigravanja z ljudstvom. Če ste glede poskušanja čilija v dvomih, vas vabim, da me obiščete in bova skupaj naredila ta korak. Sam ga redno, vsakodnevno uživam in če sem jaz preživel, boste tudi vi. Ker ste se v preteklosti izkazali kot kvaliteten mesar, kmetovalec, mizar, čistilec, smetar in podobno, lahko tudi tokrat pokažete vesoljni Sloveniji, da ste pravi človek na tako pomembnem položaju in poskusite ta čili, saj boste s tem odprli pot, ki nam bo vsem dala upanje v lepšo prihodnost vseh nas.
Vljudno vabljeni k dejanju.