Članek
Pospravljamo podstrešje: Bodeča žica ni bodeča žica, je neizčrpen navdih
Objavljeno Nov 16, 2015

Dobro je oni dan povedala poslanka Simona Kustec Lipicer, ki nikakor ne bi smela biti razumljena kot poslanka, glede ostalega pa je vprašanje še odprto. Mnogi namreč trdijo, da bi lahko bila razumljena tudi kot No-mona, medtem ko Primorci menijo, da je poimenovanje Si-mona vseeno bolj ustrezno.

A pustimo zdaj to in poglejmo, kaj je pravzaprav rekla. Ko je vlada Mira Cerarja, ki jo zelo težko razumemo kot vlado, začela ob meji s Hrvaško postavljati ograjo iz bodeče žice, je razkrila epohalno odkritje: »Bodeča žica nikakor ne sme biti razumljena kot bodeča žica.«

Seveda, da ne! Bodeča žica bi lahko bila razumljena kot bodeča žica zgolj in edino v primeru, ko bi jo ob slovensko hrvaški meji razpotegnil Janez Janša. Saj veste, tisti Janez Janša, ki v času, ko je bil politični zapornik, nikakor ni smel biti razumljen kot politični zapornik. V vseh ostalih primerih, z izjemo morda Orbanovega, pa je bodeča žica vse prej kot bodeča žica. In vsak pameten človek lahko hitro ugotovi, da je bodeča žica vir neizčrpnega navdiha.

Umetnostni zgodovinarji Simoni že priznavajo, da je s svojo izjavo teoretično odlično nadgradila znamenito Picassovo Glavo bika, ki je ne smemo razumeti kot bikovo glavo, ampak kot balanco od bicikla, če ni morda ravno obratno. Izjemen je tudi Simonin doprinos k literarni teoriji, kjer je končno osmislila Kosovelov Integral: »Gnoj je zlato in zlato je gnoj.«Odkritja se veselijo tudi gospodarstveniki, ki v njem že vidijo poslovno priložnost. Na tviterju tako nekdo hvali uporabnost bodeče žice kot zobne nitke, nek mesar pa jo namerava uporabljati za ovijanje mrežne pečenke.

Za zdaj je sicer to še neuradno, a menda si Simona obeta korist tudi zase. Bodečo žico namreč razume kot modni dodatek, zato ne bo presenečenje, če bo po koncu politične kariere, ki je nikakor ne smemo razumeti kot politično kariero, odprla butik, ki pa ga za vsak primer ne bo imenovala Butik Bodeča žica, ampak Butik Pikejči drot.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek