Članek
Pospravljamo podstrešje: Spolne kvote po Anji Kopač Mrak
Objavljeno Nov 09, 2015

»Enakost spolov, katere pomemben del je uravnotežena zastopanost žensk in moških na vseh področjih javnega in zasebnega življenja, je eno temeljnih načel demokracije. Če pogledamo le populacijski vidik tega, vidimo, da se v Sloveniji v zakonih, ki jih skleneta mož in žena, trenutno rodi kar 100 odstotkov vseh otrok,« je na novinarski konferenci izpostavila ministrica Anja Kopač Mrak.

Upsss! V resnici je rekla malo drugače: »… Če pogledamo le ekonomski vidik tega vidimo, da je trenutno v Sloveniji v gospodarskih družbah, ki kotirajo na borzi, le 10 odstotkov predsednic uprav. V Evropski Uniji jih je še manj – 7 odstotkov. In, kot kažejo številne tuje raziskave, to ni dobro za posel.«

Ja, recite, kar želite – ampak naša ljuba Anja se pravzaprav ukvarja samo še s spolnimi kvotami. Čeprav je že mislila, da ji je uspelo zatreti mračnjaški zakon spolnih kvot v starševskem odnosu, ji zdaj grozi referendum, s katerim hočejo zaplankani nazadnjaki otrokom namesto napredenega para staršev 1 in 2 spet vsiliti mamo in očeta. Anja seveda upa, da jim ne bo uspelo. Se je pa s toliko večjim veseljem lotila uvajanja spolnih kvot za menedžerske položaje, kjer naj bi se delež žensk čim prej dvignil na 40, še raje pa na 50 odstotkov, saj bi to gotovo zagotovilo večjo rodnost borznih donosov, da o fertilnosti političnega odločanja sploh ne govorimo.

Javnost je nad načrtovanimi spremembami navdušena. Publicist Vinko Vasle je že predlagal uvedbo moških kvot v novinarstvo in sodstvo, pravnica Lucija Ušaj pa je sklenila ovaditi vse vulkanizerje, ki med zaposlenimi nimajo vsaj tretjine žensk. Oglašalo se tudi brhka dekleta, ki zahtevajo, da bi bil vsak drugi dimnikar v deželi dimnikarka. Še bolj glasni so pregovorno možati slovenski dedci, ki protestirajo proti spolni diskriminaciji, zaradi katere med Playboyevimi zajčicami ni niti enega zajca.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek