Članek
Pospravljamo podstrešje: Janezek v Cerarjevi šoli državotvornosti
Objavljeno Nov 02, 2015

Saj ni res, pa vendar je! Miro Cerar je Janezu Janši odčital krepko lekcijo državotvornosti!

Prav je tako! Pa tudi skrajni čas je že bil. Poštenega človeka je namreč groza, ko pomisli, kako se je inkriminirani Janez Janša pred petindvajsetimi leti praktično povsem brez ustreznih strokovnih podlag lotil projekta samostojne slovenske države. Največji teoretik slovenske osamosvojitve Miro Cerar tedaj te neumnosti ni mogel preprečiti. Bil je preprosto premlad, povrhu vsega pa mu je mama Zdenka lepo razložila, da je osamosvojitev sicer velika svinjarija, ne pa tudi kaznivo dejanje. Za kazenski pregon storilcev, je pač manjkala ustrezna zakonska podlaga. Na srečo pa ni nujno, da bo vedno tako. Saj kaj pa se Cerar zamudi s pripravo ustrezne zakonodaje, ki bi jo njegova koalicija s podporniki zlahka sprejela po nujnem postopku!

Očitke na račun nedržavotvornosti si je Janša prislužil, ker je Cerarju očital počasnost pri reševanju migrantske krize, kar je bilo seveda neprimerno. Če bi rekel, da se Miro problema loteva kot mrtva riba luščenja kikirikija, bi bila izjava mnogo bliže resnici. Ampak saj vemo – Janšev pristop je pač vse premalo domišljen. S Cerarjem je drugače. On si vzame potrebni čas, da zadeva mine sama od sebe. Če pa ne mine, si vzame še čas za razmislek, zakaj ni minila …

No, tokrat ni minila, zato se je Cerar po temeljitem premisleku odločil, da se mora vlada lotiti poglobljene razprave o celovitih ukrepih za obvladovanje migracijskih tokov. Med ukrepi bi menda lahko bile tudi … No, vsekakor ne ograje, saj Boštjan Šefic zagotavlja, da nismo kupili še nobene. Možnost, da bi jih za naše potrebe nabavil visoki predstavnik zveze NATO, Jelko Kacin, je tudi padla v vodo. Naš najbolj ugledni ograjevarstvenik žal ni grosist. Edina ograja, ki jo je kdaj nabavil, je bila butična, nje cena pa nabavna.

Ker skratka ne bo ograj, se bo treba zadovoljiti, kot še pravi Šefic, z nekakšnimi 'nizkimi preprekami'. Kaj bi to utegnilo biti, je sicer skrbno varovana državna skrivnost, vendar je v javnost pricurljalo poročilo o tem, kako so jih poizkusno vendarle že uporabili: »Med vajo NNNP smo v piranskem vrtcu Mornarček preskakovali nizke ovire, hodili po vrvici, se dričali po toboganu in po štirih lezli skozi tunel ... Ob koncu vaje smo bili vsi zelo ponosni, da smo mogli sodelovati pri tem državotvornem dogajanju,« so v imenu malčkov zapisale vzgojiteljice.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek