Članek
Pospravljamo podstrešje: Vlada v časovnem zamiku
Objavljeno Oct 26, 2015

Z velikim olajšanjem lahko ugotovimo, da je vlada Mira Cerarja dobro pripravljena na begunski cunjami. Oskrba s kokicani in osvežilnimi pijačami vsaj za zdaj teče nemoteno. Temperature pa tudi še niso tako nizke, da bilo v vladni palači potrebno kuriti pohištvo. Trojka Cerar – Györkös-Žnidar – Katič (da o večno odsotnem Karlu Erjavcu ne izgubljamo besed) se kljub težkim časom ne more pritoževati nad pomanjkanjem udobja pred tv ekrani.

Nekaj težav povzroča edinole prekratek časovni zamik, ki ga svojim strankam omogočajo domači ponudniki komunikacijskih storitev. Zgolj dvainsedemdeset urni sestop v preteklost je namreč veliko prekratek, da bi Cerarju in njegovi ekipi omogočil sproščeno vrnitev v čas poletja, ko je slovenska vlada počitnicam navkljub pretehtavala, proučevala, analizirala, kombinirala in preračunavala verjetnost, da bi naša država morda morala računati na prihod dvestopetdesetih ali celo tristotih beguncev, med katerimi naj bi bili po pričakovanjih vlade večinoma kirurgi, astrofiziki in nekaj pilotov brezpilotnih letal.

Zdaj pa je napočil čas. ko Cerarjevo ekipo vznemirjajo napovedi, da bo po dvesto do tristo prišlekov prišlo v vsako slovensko vas od Abitantov do Žvirč, kar bo v teh krajih močno preseglo potrebe po kadrih s tovrstno izobrazbo. Zadrega bi bila popolnoma nerešljiva, ko bi ne imeli državnega Telecoma, ki ga na srečo nismo prodali in bo zdaj lahko za vladne potrebe omogočil dvainsedemdeset dnevni zamik. V prihodnosti pa tudi daljšega, če se bo oziroma ko se bo za to izkazala potreba.

Zadeva je urgentna, kajti v javnost je že pricurljala skrbno čuvana skrivnost, da se premier Miro Cerar zanima za morebitni nakup ograje, ki bi jo po madžarskem vzoru postavili na slovenski hrvaško mejo. Zdi se celo, da so časi spotikanja nad ukrepi madžarskega predsednika Viktorja Orbana nepreklicno minili. Res pa je, da ima Cerar glede tega kar nekaj težav z ministrico za notranje zadeva, ki ograji nasprotuje. A brez panike, se bosta že uskladila! Seveda se utegne zgoditi, da bo zaradi časovnega zamika ograja postavljena takrat, ko mejo s Slovenijo zaprla Avstrija. Kar je tudi dobro, saj zagotavlja, da migranti države ne bodo mogli zapustiti, ko bodo ocenili, da jim svetovnonazorsko ne ustreza.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek