Članek
Pospravljamo podstrešje: UKC – diagnoza neozdravljivo
Objavljeno Oct 19, 2015

Začnimo tokrat s spodbudno novico: Na odboru za zdravstvo je višji (po grobi oceni 185 cm) medicinski strežnik, Jani Möderndorfer postrojil pred sabo cvet slovenske medicine in osuple udeležence kake pol ure poučeval o osnovah medicinske stroke … Ko je z ekspertizo končal, je bilo vsem jasno, da se slovenskemu zdravstvu obetajo boljši časi. Če ne prej, pa po izteku Möderndorferjevega poslanskega mandata, oziroma najkasneje tisti dan, ko se mu izteče prejemanje poslanskega nadomestila. Takrat bo namreč Jani postal vsaj dekan medicinske fakultete ali pa generalni direktor kliničnega centra – če ne oboje hkrati in prepričani smo lahko, da bo zelo hitro postavil vse kahle na pravo mesto.

Manj spodbudno je, da sedanji v. d. generalnega direktorja UKC, Andrej Baričič skoraj zagotovo ne bo dočakal tega zvezdnega trenutka slovenske medicine. Ko se je oni dan za vsega nekaj minut prikazal na prej omenjeni seji parlamentarnega odbora za zdravstvo, namreč ni pozabil kar dvakrat povedati: »Sprejel sem funkcijo, s katero si uničujem življenje.«

Slišali smo torej, da je Andrej Baričič nesebično sprejel funkcijo, s katero si uničuje življenje, z namenom, da bi slovenske državljane poučil o tem, da morajo za svoje zdravje poskrbeti sami.

Oči vseh prisotnih so se orosile in zgolj dejstvo, da se ministrica za zdravje, Milojka Kolar Celarc seje tudi tokrat ni uspela udeležiti, je razlog, da vlada ni razglasila tridnevnega žalovanja. Da bi bila zadeva še bolj tragična, je Baričič funkcijo, ki ga je pahnila v človeka nevredno životarjenje, prevzel v sila neugodnem trenutku – se pravi potem, ko je najbolj znani strokovnjak za zdravljenje tovrstnih težav, dr. Ivan Radan že vrnil licenco in ni več zaposlen v ustanovi. Resnici na ljubo bi prizadeti Baričič svoje muke lahko prekinil tudi sam, s tem, da se na razpis za direktorja ne bi ponovno prijavil. Vendar je njegova razsodnost očitno že do te mere načeta, da se tega izhoda ni domislil. Zato mu poleg tarnanja v državnem zboru pravzaprav ne preostane nič drugega kot to, da kdaj pa kdaj zavrti številko telefona za klic v stiski. Milojka Kolar Celarc se menda že usposablja za prostovoljko.

Zlata Prinašalka
Avtor karikature: Lan Seušek

Humoreska! :D