Članek
Pospravljamo podstrešje: Nabiralništvo – nov model slovenskega gospodarstva
Objavljeno Aug 24, 2015

Po bolj ali manj neuspešnih poskusih, da bi v Slovenijo privabili tuje investitorje in z njihovo pomočjo zagnali upehano gospodarstvo, se zdaj slednjemu povsem nepričakovano odpirajo nove razvojne možnosti. Nov slovenski razvojni model je zasnovan na, med ljudmi ukoreninjenem prepričanju, ki ga lahko na kratko povzamemo s krilatico: »Včas' je blo bol'!«

Ta 'včas' večina sicer povezuje z obdobjem socializma, ko sta Gradec in Trst skrbela za našo oskrbo s kavo, pralnimi praški in bananami; ko je domača avtomobilska industrija zagotavljala dobavo vozila v vsega dveh letih od dneva vplačila; ko smo gorivo tankali na bone in vozili par-nepar … Iz nostalgije po takem 'včas' sta se rodila demokratični socializem in združena levica, kar je seveda neprecenljiva pridobitev. Komaj kdo pa se je zavedal, da oboje še zdaleč ni vse, kar je v tej smeri mogoče doseči.

Oči so se nam zdaj po srečnem naključju odprle. V začetku avgusta so mediji poročali o Angelu Valkenborghu, 31-letnem Belgijcu, ki se je odločil v slovenskih gozdovih oprijeti ekonomije, ki ne zahteva prav nobenega investiranja. V gozdu v bližini eko-vasice Mokri Potok si je zgradil bivališče iz vej in listja. Hrani se z gozdnimi sadeži, jagodičevjem, koprivami in sladkimi koreninicami. Včasih upleni kakšno žabo. Svoje želje, da bi si kdaj pa kdaj privoščil kakega jelena ali divjo svinjo, pa zaradi prepovedi lova (vsaj legalno) ne more uresničiti. Tako o morebitni slastni pečenki ne boste brali na družabnih omrežjih, kjer Angel s pomočjo pametnega telefona, ki ga polni na sončno energijo, objavlja prispevke o sodobni ekonomiji, osvobojeni kapitalističnega izkoriščanja človeka po človeku in neoliberalne brezčutnosti.

V prejšnjem življenju je bil Valkenborgh poročen, imel je službo in kredit. Vsemu temu se je junaško odpovedal (od vsega najbolj boleča je bila menda odpoved kreditu) v dobro nove svetovne gospodarske ureditve imenovane neonabiralništvo. Glede na to, da njemu podobnih vizionarjev po svetu in doma ne manjka, se Sloveniji obeta naval gospodarstvenikov novega kova. Ti nam bodo pod geslom, kako je bilo včasih bolje, gotovo pokazali pot v svetlo prihodnost.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek