Članek
Pospravljamo podstrešje: (U)sodne počitnice Tanje Lombar Jenko
Objavljeno Aug 19, 2015

Na stvarne dokaze o tem, kako živ je pri nas še vedno duh velikega JBT-ja, je onidan (ne po lastni volji) naletel Roman Leljak, ki so ga policisti nameravali zaslišati v zadevi 'svinčnik'. Predsednik državnega zbora Milan Brglez je namreč Leljaka ovadil zaradi ekshibicionizma, ker ga je ob neki priložnosti (svinčnik namreč) kazal poslancem. Zaslišanje se je izjalovilo, ker se je ovadeni upiral pričanju pod sliko Josipa Broza Tita. Prepričan je namreč, da slike omenjenega ne bi smele viseti v uradnih javnih prostorih. Kar pa seveda ni res in tudi Leljak bo moral nekoč dojeti, da so vsi pomisleki, ki bi jih utegnil kdo imeti proti ljubljeni 'ljubićici beli', že zdavnaj zastarali, in da se v deželi znova utrjuje verovanje, kako je bilo v časih Tita, ko ni manjkalo niti šita, vse boljše kot je sedaj.

Čisto drugače pa je z zastaranjem zadeve Patria, glede katere se cvet sodnih oblasti kar ne more odločiti, ali bi bilo za naročnike ugodneje, če bi že zastarala, ali pa bi bilo zanje bolj koristno, če jo ohranjajo pri življenju še kakšno leto ali dve in z njo popestrijo še kakšno predvolilno dogajanje. Celotno breme težke odločitve je to poletje padlo na šibka ramena ljubljanske okrajne sodnice Tanje Lombar Jenko. Ta mora v teh pregretih dneh, ogrnjena v gorko sodniško togo – namesto, da bi poležavala na plaži – iskati odgovor na (u)sodno vprašanje zastaranja. Odločiti se mora med tem, ali je zadeva Patria že zastarala, kakor določa določba kazenskega zakonika iz časa, ko naj bi bilo (ob sicer neugotovljenem času) kaznivo dejanje storjeno; ali pa naj razsodi v skladu z določbo novejšega zakona, ki predvideva, da zadeva zastara šele dve leti po morebitni razveljavitvi.

Tanja Lombar Jenko, ki je po naših zanesljivih informacijah pri odločanju o tej zadevi preigrala že vse možne pristope, se je nazadnje zatekla k metodi 'cifra mož'. Ker je ta metoda hitra in enostavna, bi morala biti odločitev sprejeta v kratkem, Žal pa se je spet zapletlo. Tanja Lombar Jenko namreč ni čisto prepričana ali je za odločitev dovolj, da pade 'mož', ali bi moral pasti točno določen mož. Pa tudi to, kako visoka je cifra, ni nepomembno.
 
Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek