Članek
Pospravljamo podstrešje: Abraham je dvignil roke
Objavljeno Aug 10, 2015

Zvečer so malo pregloboko pogledali v kozarce in zjutraj se Abraham ni prav dobrospomnil, ali je tistim zmešanim Slovencem res obljubil, da jih bo zastopal v arbitražnem postopku. Abrahamu zahtevna posredovanja niso tuja, kajti 'omen est nomen'. Kar spomnimo se, kako vneto je njegov biblijski soimenjak iskal rešitev, da zblojeni prebivalci Sodome ne bi bili pokončani z ognjem in žveplom. Skliceval se je na to, da je morda med prebivalci grešnega mesta petdeset, petinštirideset, trideset … no, ali vsaj deset pravičnih.

»Ampak tile Slovenci, ki naj bi jim zdaj zagotovil izhod v mednarodne vode, so kljub vsemu poglavje zase,« se je jezil Abraham. »Tujega nočejo, svoje zapravijo. Kadar se gredo bratstvo in enotnost, se za meje ne menijo. Ko je igre konec, se med seboj prepirajo. Obljub ne izpolnjujejo. Sankcij ne upoštevajo, z Rusi se bratijo … skratka, verolomni so, da je malo takih.«

In bil je večer prvega dne, ko je ocenil, da slabo kaže. In bil je večer drugega dne, ko je videl, da ne kaže nič bolje. In bil je večer tretjega dne, ko je spoznal, da je v resnici še slabše. In bil je večer četrtega dne, ko je bilo Abrahamu žal, da se je zapletel. In bil je večer petega dne, ko mu ni bilo več vzdržati. In bil je večer šestega dna, ko je Abraham rekel: »Nič ne bo!« Vzel je v roke popotno palico in se vrnil v svoj kraj. Sedmi dan je Abraham počival.

V deželi je zavladala panika. Mediji so iskali odgovorne, odgovorni se niso odzivali. Bili so namreč na dopustih, mobilno gostovanje pa ni poceni. Predsednik države Borut Pahor je bil sicer doma, a zadeve ni komentiral, ker ga zaradi vnovičnega vnetja srednjega ušesa novica še ni dosegla. Oglasil se je edinole predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki ima tudi največ zaslug, da je bil Abraham imenovan za arbitra. Brglez v odstopu ni opazil nič dramatičnega. Človek je pač vajen, da se njegove genialne ideje sfižijo na povsem umirjen način.

O tem, kako se bo zadeva zapletala, bomo še poročali.

Zlata Prinašalka

P.S.: Dodajmo še, da minister Karel Erjavec dopusta ni preživljal nikjer drugje kot na svojem vikendu v Lepi njihovi. Politični analitik Vinko Vasle je prepričan, da bilahko tam tudi ostal. Hrvati bi mu menda z veseljem dali azil. Po našem mnenju pa je to le malo verjetno. Toliko jim pa spet ni do morja. In nekje je meja, do katere so se pripravljeni žrtvovati.

Avtor karikature: Lan Seušek