Članek
Pospravljamo podstrešje: Bo Karel finančni minister?
Objavljeno Aug 03, 2015

Končno si lahko oddahnemo – skrivnost je razkrita. Nikomur več se ne bo treba spraševati po nedoumljivih razlogih, zaradi katerih nobena slovenska vlada ne more obstajati brez Karla Erjavca. To, da je z njim obstojnost vsakokratne vlade še bolj ogrožena, pustimo tokrat ob strani in poglejmo, kako si je Erjavec pridobil status večnega ministra.

Njegova prednost je v univerzalni nekompetentnosti, ki jo je že doslej uspel dokazati na številnih področjih. Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da jo bo v prihodnosti lahko dokazal tudi na vseh drugih. Vseh, z izjemo enega: Karel Erjavec je nepremagljiv, ko je treba braniti čast, slavo in položaj Karla Erjavca. V zgodovino se bo zato zapisal kot Njegova ekscelenca, Karel Nepogrešljivi ali morda kot Karel Nedotakljivi. Zato se Karel ob kritikah, s katerimi skušajo nekateri po Karlovem mnenju zrušiti Karla, sploh ne vznemirja. Za Karla so to mehurčki …

… milni mehurčki, ki Karlu ne morejo do živega. Kar spomnimo se, kako je obrambni minister Karel v vladi Janeza Janše kot podpisnik pogodbe za nakup oklepnikov Patria igral vlogo brezmadežnega spočetja afere, ki je dodobra pretresla vso slovensko politično sceno (z izjemo Karla seveda). V vladi Boruta Pahorja se Karel kot okoljski minister ni ravno izkazal v ločevanju odpadkov, je pa še pravočasno odstopil. Prav zato ga ni skupaj s preostalimi ministri odneslo na smetišče zgodovine, temveč spet v – enkrat ni nobenkrat –vlado Janeza Janše, kjer je bil Karel kot zunanji minister že od prvega dne z eno nogo zunaj, se pravi v vladi Alenke Bratušek.

Nadaljevanje poznamo. Ko je pred dnevi izbruhnil največji diplomatski škandal v samostojni Sloveniji, je kot zunanji minister v vladi Mira Cerarja užival zasluženi dopust. Ko se je vrnil domov pa je mednarodno šlamastiko proglasil za veliko diplomatsko zmago. Cerar mu je malo zameril, ker dopusta ni prekinil, a vlada je brez pomisleka sprejela Erjavčevo strategijo slovenske zunanje politike. Ta temelji na preseganju pretirane odvisnosti od EU in Nata in jo lahko na kratko povzamemo s krilatico 'uzdaj se u Ruse'.
 
V prihodnji vladi bo Karel Erjavec prevzel finančni resor. Prihranki bodo enormni, saj bodo iz proračuna črtali izdatke regresa za upokojence s pokojninami nižjimi od 750 evrov. Glede na to, kako zlahka upokojence pred volitvami prepriča, da bodo najnižje pokojnine tisoč evrov, če bodo volili zanj, bi Erjavec ne smel imeti težav, da jih po volitvah prepriča, da toliko že imajo.

Zlata Prinašalka

Avtor karikature: Lan Seušek