ZAKON PRIVLAČNOSTI IN SLOVENSKA KOŠARKA

Oddajzvone krušič, dne 2015-09-21 ob 10:06:49

Slovenski košarkarji  so na izločitveni tekmi z Latvijo ponovno po šolsko demonstrirali,  kot na vseh velikih prvenstvih do sedaj, kako lahko dobra ekipa, ki zna odlično igrati, deluje nemočno in dokaže samim sebi in drugim kako nima potrebne samozavesti takrat ko jo je treba pokazati. Če se ustrašiš uspeha  ko si pred njegovim pragom lahko o medaljah le sanjaš. Matjaž Smodiš je nekoč povedal česa se najbolj boji na tekmah ko je še igral pri CSKA ju. Presentljivo je odgovoril , da je bil njegov največji strah, strah pred uspehom .  Naši neuspeh v bistvu pričakujejo .

Mislim, da se je nekdo od Nizozemcev čudil kako to, da se slovenski trener toliko jezi na igralce kadar naredijo kaj narobe, namesto, da bi jih vzpodbujal ko igrajo dobro in se veselil njihovih drobnih uspehov. Kultura uspeha je namreč povezana s kulturo usmerjenosti na dobro in ne na slabo. In  res vidimo, da Zdovc kaže veliko jeze in nezadovoljstva tudi takrat ko niti ni posebnega razloga zanju,  ko  pa do razloga pride pa postane že kar »penast«, kot da se ukvarja samo s tistim slabim kar pokažejo igralci. Večina drugih trenerjev  je ali mirnih ali pa se po večini jezijo ko gre za korist njihove ekipe. Npr. trener svetovnih viceprvakov, Srbov,  Džordževič, se jezi  ko gre za korist svojih igralcev. Francoski trener tudi mirno sedi in opazuje svoje evropske prvake .  Verjame v njih in jim zaupa. Zdovc po drugi strani zelo redko pokaže veselje in navdušenje nad dobrimi potezami svojih igralcev. Takrat običajno ostane brezizrazen, kot da bilo nekaj narobe s tem, da izraziš pohvalo in kažeš veselje nad uspehom igralcev. Povsem normalno pa je kazati svoje nezadovoljstvo. Gre za napačno a tipično prepričanje, kot posledico škodljive vzgojne tradicije, ki meni, da se bo otrok ali kdorkoli izboljšal,čemu bomo dovolj pogosto govorili kaj počne narobe. To ne drži! Usmerjanje na napake prinese še več napak in usmerjanje na uspehe prinese še več uspeha.

Ob tem mi pride na misel temeljni anksiom vesoljnega zakona privlačnosti, da »enako privlači enako« in da vibracija energije, ki se kaže najbolj v čustvih, pritegne enako vibracijo energije. Veliko nezadovoljstva bi potemtakem pomenilo pritegniti še več tega in s tem neuspeh sam, veliko občutka zadovoljstva pa še več občutka zadovoljstva in uspeha. Z zadovoljstvom si tlakujemo pot do uspeha, z njim smo nagrajeni ko kaj dosežemo, zadovoljstvo je torej vzrok za uspeh in njegova posledica. Slovenski trener pa s svojimi čustvi, ki ga vseskozi prežemajo med tekmami, sebi in igralcem, tlakuje pot do neuspeha, kljub dobremu igranju.  Nenehno namreč oddaja vibracije o odsotnosti želenega in ne o prisotnosti želenega. In? Na koncu se mi je zdelo, da se je Zdovc prav oddahnil: dosegel je tisto v kar je podzavestno verjel. Neuspeh. 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
4
zvone krušič
0
Sep 29, 2015
Sicer Jureta soštujem, njegova igralska pot je bila fantastična za nekoga iz zakotnih Slovenskih Konjic.... Vendar njregovo prepričanje, ki ga je nekje sam izrekel, da "on ne bo hvalil igralcev naj jih hvalijo domači" ni produktivno
#4
zvone krušič
0
Sep 29, 2015
Že v preteklosti so imeli zvezdnike in ko ni šlo za nohte so super igrali...potem so se pa vedno usrali...Ni pravega mentalnega programa, da si zaslužijo in zmorejo doseči velik supeh..
#3
vanjo trentelj
0
Sep 22, 2015
Ali se vam res zdi, da je slovenska reprezentanca dobra ekipa, da zna odlično igrati? Jaz tega občutka nimam in ne podpiram te trditve.
#2
mike 1968
1
Sep 21, 2015
Odlična analiza oziroma ugotovitve. Jure resnično izgleda jezen na celi svet, s tem pa so igralci prestrašeni, bojijo se, da bodo storili napako in s tem so še bolj raztreseni.

#1
zvone krušič
zvone krušič
Objavil/a 2015-09-21 10:06:49 (Sep 21, 2015)
Starejša objava
ZADNJE OBJAVE
ZAKON PRIVLAČNOSTI IN SLOVENSKA KOŠARKA
ZVESTOBA HITLERJU, RESNIČNA ZVESTOBA DO GROBA
ENAKOPRAVNOST JE PRAVICA VSAKEGA IN VSEH
KJE SO MEJE SVOBODE?
KDO ALI KAJ UBIJA USTVARJALNOST OTROK?(2)
UDARI ME IN LJUBI ME
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2021
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj