KJE SO MEJE SVOBODE?

Oddajzvone krušič, dne 2015-01-12 ob 10:00:57

Te dni so bila evropska mesta polna transparentov in ogorčenih vzklikov o svobodi in njeni nedotakljivosti. Odzivi so doživeli svetovne razsežnosti saj se je grozljiv terorističen napad, ki so ga Parižani doživeli, kot napad na svobodo izražanja, svobodo govora in tiska zgodiil v samem srcu Evrope, kjer so se dogajale največje revolucije v imenu svobode posameznika in družbe. Pariz je prva evropska prestolnica kjer so se pred stoletji, v takratni buržuaziji, rojevale razsvetljenske ideje o svobodi in enakosti vseh ljudi, ki naj bi bile danes temelj zahodne civilizacije. Takoj po uboju storilcev se je situacija v evorpskih mestih spremenla. Začeli so se protesti proti priseljevanju tujcev, pojavila se je ksenofobija, sploh pred Muslimani, ne le skrajneži. 

Ko sem nedavno, mimogrede poslušal gosta na oddaji Dobro Jutro, dr. Aleksandra Zadela, slovenskega psihologa in strokovnjaka za komunikacijo, sem v tem smislu doživel nekakšen »aha« efekt ob njegovih mislih o (ne)strpnosti. Čeprav seveda poznam temeljno načelo svobode, da »se svoboda posameznika konča tam kjer se začne sovoboda drugega«, je sprva s konkretno situacijo v Parizu nisem samoumevno povezal. Tudi sam sem sprva doživljal sicer vsega obsojanja vreden krvoločen pokol v uredništvu satiričnega časopisa, kot dejanje zla skrajnega Islama nad svobodo izražanja, ki je temeljna vrednota zahodne družbe, v smislu, da smo mi v svobodni in civilizirani Evropi žrtve, nazadnjaški Islam pa naš rabelj.

Če pogledamo natančneje zadeva ni tako črnobela. Seveda je treba obsoditi napad skrajnežev, ki sta delovala resnično skrajno kruto in nečloveško. Najbolj neodpustljiv in krvoločen je prizor, ki ga je videl cel svet, ko terorist ubije na cesti ležečega policista, ko ga ta prosi za milost. Za taka krvoločna dejanja in pomankanje sočutja ni opravičila.

Kljub vsemu se pojavljajo vprašanja čigava svoboda je dejansko omejena v konkretnem primeru? Ali gre res zgolj za teror islamskih skrajnežev nad temeljno vrednoto zahodnega sveta? Najprej se je treba vprašati kako se počutijo velike množice islamskih vernikov, tudi tistih, ki so normalno integrirani v francosko (evropsko) družbo, medtem ko njihovega preroka, torej tisto kar muslimani dojemajo, kot nekaj najbolj svetega, nekaj čemur posvečajo lastna življenja, slikajo in javno prikazujejo, kot grdega starca z velimi nosom na katerem raste bradavica, ga smešijo in ponižujejo? Ali se je kdo v uredništvu Charlija vprašal o čustvih muslimanov, ko se take slike objavljajo v tako znanem in priljubljenem politično staričnem časopisu v samem srcu Evrope, kjer živijo množice Muslimanov? Ali se je kdo vprašal o njihovem smislu za humor, ki je zagotovo drugačen od evropskega? Če človeka žališ tam kjer je najbolj občutljiv, če posegaš v njegova čustva in vrednote, ki so zanj temelj življenjskega obstoja, moraš biti precej neobčutljiv, če misliš, da ga to ne bo prizadelo in se bo sproščeno smejal ob tem. V Franciji očitno marsikdo ne dojame, da se Francozi lahko smejejo nečemu, čemur se Muslimani ne morejo, ker so ob tem globoko prizadeti. Seveda si Francizi lahko misljo: če vam smešenje vašega preroka ni všeč pa se izselite iz naše države.Večina Muslimanov ni javno reagirala na to žalitev, ker jim pač Francija daje kruh in želijo živeti mirno, skrajneži pa so reagirali destruktivno, kot znajo, saj kar čakajo na take napake v zahodni družbi.. Sicer bi se na take pojave lahko reagiralo tudi legalno, z mirnimi protesti, ki so na voljo v demokratčnih evropskih državah.

H temu je treba dodati še dejstvo, da so Muslimani v Evropi marginalizirani, nekako potisnjeni na obrobje, tudi zaradi svojega načina življenja. Muslimani v Evropi niso »center moči«, medtem ko je legitimen namen politične statire smešiti politične centre moči. Čisto nekaj drugega je torej v Evropi smešiti centre moči RKC, kot smešiti simbole islamske vere. Tudi v prvem primeru bodo verniki prizadeti in bodo to javno verjetno izrazili, ne bodo pa tako globoko prizadeti, kot islamski verniki. Tudi pri nas smo imeli primere smešenja verskih simbolov RKC (podgana ob Brezjanski Mariji, itd.), vendar je smešiti zapostavljeno manjšino v srcu Evrope, na področju, ki je za njih sveto, je milo rečeno hudo izzivanje in brezčutno pritiskanje na najbolj občutljiva čustva.

Če pri tem upoštevamo še vse vojaške in politične ukrepe Zahoda proti centrom islamskih skrajnežev (centrom njihove moči), postane precej bolj normalno od kod vse veliko sovraštvo islama do Zahoda in zakaj vedno več državljanov iz zahodnoveropskih držav odhaja na urjenja med skrajneže. Parola » naša svoboda se konča tam kjer se konča svoboda drugih«, se v luči teh dejstev pokaže malo v drugačni luči. Ni znak visoke civilizacijske zavesti, če zahtevaš svobodo le zase, svoboda drugega, ki s tabo sobiva, te pa ne znaima. V tem smislu precej neiskreno zvenijo tudi vrednote francoske revolucije: svoboda, enakost, bratstvo, ki naj bi živele v jedru evropskega kolektivnega nezavednega.

profileimage
Všeč mi je
4
Komentarji
3
Lara Arh
0
Apr 11, 2015
http://www.publishwall.si/lara.arh/post/115586/svoboda

Svoboda

Svoboda. Atraktivna iluzija v kateri se filozofsko ziblje in v praksi utaplja celo človeštvo. Svoboda posameznika se na
#3
zvone krušič
1
Jan 14, 2015
Center moči RKC je v Vatikanu, v srcu Evrope. In kristjani so v Evropi večinska religija. Zato je pozicija ene in druge religije v Evropi bistveno drugačna. Rad bi pa videl kakšno karikaturo Charlja od Kristusa, če so jo sploh kdaj naredili...Lažje je smešiti druge, ki so v manjšini....govorim kot nekdo, ki skuša objektivno misliti ne z verskega stališča....

Večina Muslimanov je prilagojena v evrospko družbo in nima nobenih agresivnih izpadov, če samo pogledmo situacojo v Sloveniji. Nobenih težav. In tako je drugod po Evropi. Nestrpneži, ki trenuno na veliko protestirajo proti islamizaciji Evrope pa tako ali tako mečejo vse v en koš....njim ni mogoče razsvetliti pameti, podobno so zaslepljeni kot islamski skrajneži..
#2
Alojz
1
Jan 13, 2015
Razlika je smešiti kristjane in muslimane. Kristjani reagiramo preveč pohlevno - muslimanov se pa marsikdo ne upa smešiti.

RKC tudi ni več nek center moči, in nima čisto nič večje moči kot kristjani, saj v celi EU niti ne predstavlja večine.

Enako je žaljenje kristjanov in muslimanov.
#1
zvone krušič
zvone krušič
Objavil/a 2015-01-12 10:00:57 (Jan 12, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ZAKON PRIVLAČNOSTI IN SLOVENSKA KOŠARKA
ZVESTOBA HITLERJU, RESNIČNA ZVESTOBA DO GROBA
ENAKOPRAVNOST JE PRAVICA VSAKEGA IN VSEH
KJE SO MEJE SVOBODE?
KDO ALI KAJ UBIJA USTVARJALNOST OTROK?(2)
UDARI ME IN LJUBI ME
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
junij 2021
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj