Članek
Je to depresija ali SAD?
Objavljeno Nov 11, 2015

Če se vaše razpoloženje prične slabšati, ko zgodaj nastane tema, torej po jesenskem premiku ure, ste lahko med tistimi, ki trpijo za SAD.

AD je sezonska razpoloženjska motnja (ang. seasonal affective disorder), poznana tudi kot sezonska ali zimska depresija. Sezonska depresija se pojavlja skoraj izključno v zimskih mesecih in se pogosto ponavlja iz leta v leto. Ob klasičnih simptomih depresije so zanjo značilni še razdražljivostutrujenostvisoka občutljivost na zavrnitvetežek občutek v rokah ali nogahdolgo spanje ter zelo povečana potreba po ogljikovih hidratih (sladki hrani). Od klasične depresije se razlikuje predvsem po povečani potrebi po spanju in napadih lakote.

Depresivno razpoloženje naj bi povzročila nižja stopnja sončne svetlobe v zimskih mesecih. Manj izpostavljenosti soncu pomeni upočasnitev (ali celo popolno ustavitev) pošiljanja signalov, ki nadzirajo biološko uro in s tem razpoloženje, spanec in delovanje hormonov, možganom. S pomanjkanjem izpostavljenosti sončni svetlobi se znižajo tudi stopnje serotonina, ki vpliva na razpoloženje, in melatonina, kar lahko vpliva na spremembe vzorcev spanja in razpoloženja.

Zdravljenje poleg antidepresivov vključuje tudi svetlobno terapijo, pri kateri sedite pred posebno lučko in ste izpostavljeni močni svetlobi. Svetlobna terapija posnema naravno sončno svetlobo in povzroči spremembe kemikalij v možganih, ki so povezane z razpoloženjem. Učinkovita naj bi bila pri 85 odstotkih pacientov z zimsko depresijo, a je pri nas še dokaj neuporabljena.

Fotografija: Depositphotos