Martinova akcija otrok za varnost v prometu

OddajŽenski Svet, dne 2015-11-10 ob 12:51:07

Ob martinovem 2015 bo NIJZ v vseh slovenskih regijah izvedel ulično akcijo, katere namen akcije je opozoriti voznike na nevarnost alkohola v prometu.

V začetku vsakega šolskega leta Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) s svojimi območnim enotami pripravi natečaj za osnovne šole in vrtce na temo alkohola in prometa. Šole in vrtci, ki se vključijo, obravnavajo problematiko alkohola in prometa na otrokom razumljiv način. Pod vodstvom mentorjev in sodelovanjem s starši izdelajo likovne izdelke s ključnimi sporočili.

Na martinovo (11. november) NIJZ skupaj z eno od sodelujočih šol, območno policijsko postajo in nevladnimi organizacijami organizira ulično akcijo. Ta poteka tako, da policisti v izbrani prometni ulici ustavijo voznika, opravijo kontrolo dokumentov, potem pa pristopita otroka in vozniku podarita svoj izdelek oziroma otroški izdelek iz natečaja (risbico s sporočilom) in zloženko o alkoholu ter mu zaželita srečno vožnjo. Cilj programa, ki je bil razvit in se je pričel v Pomurski regiji leta 2002, je dvig ozaveščenosti o posledicah uživanja alkohola pri udeležencih v prometu.

Dokazano je, da so najpogostejši dejavniki tveganja za prometno nesrečo značilnosti voznika in predvsem njegovo obnašanje. Alkohol (in tudi druge psihoaktivne snovi) vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in slog vožnje, zato prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometne nezgode in tudi teži poškodbe. - mag. Marjetka Hovnik Keršmanc, NIJZ

V programu Otroci za varnost v prometu je v letu 2015 sodelovalo prek 5.100 učencev in otrok ter 348 mentorjev iz 126 slovenskih osnovnih šol in vrtcev.

Program je uresničevanje medsektorskega sodelovanja na regijski ravni in je rezultat sodelovanja območnih enot NIJZ, osnovnih šol in vrtcev v regiji, policijskih postaj ter nevladnih organizacij, pri čemer je vsak  partner prispeval s svojo strokovnostjo. Vsebina programa je usklajena in povezana s primarnim področjem delovanja partnerjev, kar prispeva ustvarjanju sinergističnih učinkov in kost-efektivnosti. Metodologija dela vključuje tudi inovativnost. Poudarek je na izvedbi zaključne ulične akcije. Učinek 'prestrašenosti', ki mu sledi prijetno presenečenje, prispeva k trajnosti spomina pri vozniku. Prav aktivna udeležba otrok daje dodatno težo programu zaradi močnega emocionalnega učinka pri podajanju sporočil voznikom. Otroške izdelke s sporočili, ki se ne razdelijo na ulični akciji, se razdeli ob drugih javnozdravstvenih dogodkih in aktivnostih v lokalnih skupnostih in javnih ustanovah.  

"Pivske navade prebivalcev in odnos do alkohola so v Sloveniji problematični. Vlada toleranten odnos do pitja alkohola in opijanja v javnosti, ki je spremljevalec mnogih osebnih in družbenih dogodkov. Alkohol deluje na številne organe v našem telesu, a primarno zaviralno na možgane. Vpliva na presojo, vodi v precenjevanje lastnih sposobnosti, poveča pripravljenost za tveganje, zmanjša samokritičnost, podaljša odzivni čas in zmanjšuje sposobnost usklajenega gibanja. Vse to pa  pomembno vpliva na posameznikovo psihofizično sposobnost sodelovanja v prometu," je na posledice uživanja alkohola opozorila mag. Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ.

Vir: NIJZ
Fotografija: Depositphotos

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Ženski Svet
Ženski Svet
Objavil/a 2015-11-10 12:51:07 (Nov 10, 2015)
Starejša objava Novejša objava
Martinova akcija otrok za varnost v prometu - Revija Ženski Svet

Ob martinovem 2015 bo NIJZ v vseh slovenskih regijah izvedel ulično akcijo, katere namen akcije je opozoriti voznike na nevarnost alkohola v prometu.

ZADNJE OBJAVE
Mala šola poziranja s Taylor Swift
Privlačne v črni
Posnemajte navade vplivnih ljudi
Ga odvrača vaš nosečniški trebušček?
Pretiravate z vadbo?
Pomladite trepalnice
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj