Članek
Kako zdrav je vaš nasmeh?
Objavljeno Nov 05, 2015

Če želite ohraniti zdravje in lepoto zob, se držite osnovnih pravil nege in higiene – vsa so zelo enostavna, a nanje pogosto pozabljamo.

Ščetka ne sme biti pretrda

Umivanje zob s trdimi ali srednje trdimi ščetkami in močnim pritiskom lahko sčasoma povzroči poškodbe na zobni sklenini. Sodobna dentalna medicina priporoča zobne ščetke, ki imajo v svojem delovnem delu veliko mehkih in pravilno razporejenih vlaken, tapa pri ščetkanju dosežejo tudi najbolj nedostopna mesta v ustih. Pri umivanju s takšnimi ščetkami pritiskanje ni potrebno, temveč z nežnimi krožnimi gibi natančno očistite vsak zob z vseh strani, še posebno pa pazite pri čiščenju stika zob in dlesni, saj se tam rad kopiči zobni kamen in bakterije. Tako boste zmanjšali in preprečili nastanek parodontalnih bolezni.

Ne pozabite medzobnih prostorov

Poleg običajne ščetke za zobe si vsekakor priskrbite tudi tiste, ki omogočajo temeljito čiščenje medzobnih prostorov. To so predvsem interdentalne ščetke, ki so po velikosti prilagojene medzobnim prostorom. Za vzdrževanje higiene ustne votline in zdravje zob pa je dobrodošla še uporaba zobne nitke.

Kako umivati zobe?

Da bi zobe temeljito očistili, postopek traja najmanj dve minuti. Zveni malo, zato je presenetljivo, da večina ljudi tega ne upošteva. Pravilno ščetkanje zajema lahno in nežno kroženje s ščetko po zobeh, natančno in temeljito ščetkanje okoli zalivk, kron in nežno drgnjenje dlesni. Najprej je treba očistiti zunanjo površino zgornjih in potem spodnjih zob, nato pa notranjo stran zgornjih in spodnjih zob. Natančno oščetkajte zalivke in predele zob, na katerih so bile opravljene rekonstrukcije. Da bo vaš dah svež, ne pozabite oščetkati še jezika. Ščetko usmerite pod kotom 45 stopinj proti liniji dlesni in s krožnimi gibi ščetkajte od leve proti desni. S ščetkanjem jezika boste odstraniti bakterije, ki se nabirajo v gubah jezika in za dlje časa ohranili svežino daha. Uporabite lahko tudi posebna strgala za jezik, ki so enostavna za uporabo.

Napačne navade

Tudi prehrana lahko vpliva na zdravje zob. Sladka in kisla živila lahko poškodujejo sklenino in tako pospešijo demineralizacijo površine zob. Živila, kot so limonov in pomarančni sok ter gazirane pijače, delujejo abrazivno na sklenino, še posebno če se jih uživa v večernih urah, pred odhodom v posteljo, zob pa se po pitju ne očisti.

Ko zaboli, takoj k zobozdravniku

Le doktor dentalne medicine lahko postavi natančno diagnozo in potrdi, ali gre za kratkotrajno, začasno težavo ali za kaj resnejšega. On bo tudi potrdil, ali je povečana občutljivost zob posledica skritega mikrokariesa, ki ga ni videti s prostim očesom, gre pa zelo pogost pojav pri odraslih osebah. Karies, tudi le v zelo majhni meri, se lahko odkrije na varen in predvsem neboleč način – z rentgenom. 

Fotografija: Depositphotos