Članek
Na pomoč, moja koža izgublja vlago
Objavljeno Nov 04, 2015

Sama izguba vlage ne vpliva na staranje kože, poudari pa gube, zato so ljudje z dehidrirano kožo videti starejši. Preverite, kako se temu izogniti.

Zdaj vse, ki religiozno uporabljate izdelke za nego kože, že kričite: „Saj vsak dan uporabljam vlažilno kremo!“ Žal z leti koža postaja vse manj sposobna zadrževati vlago. Obstaja pa kar nekaj načinov, na katere lahko naši koži privoščimo velik požirek. 

Kako starajoča se koža izgublja vlago?

1. Z leti zmanjšanje delovanja žlez v koži povzroči upad količine naravnih lipidov.

2. Količina ceramida (kemikalije, ki obstaja v vrhnjici) z leti prav tako upada, zato je koža vse manj sposobna vezati vlago. Tudi prepustnost kože se spremeni, zato postane koža bolj dovzetna na vplive kemikalij in manj sposobna obnavljanja, kar lahko povzroči še večjo izgubo vode.

3. Dehidracija moti normalno funkcijo kože, posledica pa so kožne celice, ki se ne luščijo normalno in se nabirajo na površini, zaradi česar je koža videti groba in medla. Vlaga tudi pomaga pri vzdrževanju elastičnosti vrhnjega sloja celic kože (t. i. stratum corneum), ko se ta izsuši, pa koža postane rigidna in se hitro poškoduje. 

„Zunanje staranje je mogoče enostavno preprečiti – jasno določeni zunanji dejavniki, kot so kajenje, neprimerna prehrana in predvsem izpostavljanje soncu, so glavni razlogi zunanjega, prezgodnjega staranja kože.“

Obvladujte težavo

Okolje
Zdaj je čas, da odprete tubo kreme za sončenje. Sevanje UV v sončni svetlobi poškoduje vrhnjico in koži preprečuje normalno proizvodnjo naravnih vlažilnih snovi. Ekstremni temperaturni pogoji, kot so nizka vlažnost, klimatske naprave, vroče prhe in veter, lahko povzročajo izgubo vlage.

Življenjski slog
Potešitev žeje za celo telo se vedno splača, zato poskrbite, da boste dovolj pili, prav tako pa ne uživajte prevelikih količin alkohola, kave in čaja, ki dehidrirajo tako telo kot kožo.

Izdelki
Vlažilna krema je nujen kozmetični izdelek, dobra pa bo imela tri sestavine: zaščitno komponento (na primer lanolin ali mineralno olje), ki ustvari zaščitni film na površini kože; humektant (na primer glicerin ali hialuronska kislina), ki veže vodo iz globljih slojev kože in jo 'zadrži' na površini; in blažilno komponento (na primer izopropil izostearat, olje jojobe), ki zapolni praznine med odluščenimi celicami kože, rezultat pa je gladka, mehka površina.

Tretmaji za kožo
Profesionalni tretmaji so namenjeni odstranjevanju sloja odmrlih celic kože, ki preprečujejo vpijanje vlage v kožo. Alfa hidroksi kislina (AHA) se uporablja za odstranjevanje odmrlih celic, hkrati pa deluje tudi vlažilno.

Filerji
Hialuronska kislina lahko nase veže izjemno veliko vode (večkratnik svoje mase), če se uporablja kot filer v obliki podkožnih injekcij, pa lahko zviša hidratacijo kože.

Ceramidna rešitev
Uporaba krem s kolagenom je sicer nesmiselna, kar nekaj študij, med njimi tudi tista, ki so jo leta 2005 izvedli na oddelku za dermatologijo Univerze v Kaliforniji, pa kažejo, da so vlažilne kreme s ceramidom dobra izbira. „Z dodajanjem lipidov v obliki krem za zunanjo rabo je mogoče nadzorovati pomanjkanje ceramida in izboljšati stanje kože.“

Fotografija: Depositphotos