Članek
Tudi majhni otroci lahko pomagajo
Objavljeno Oct 19, 2015

Že po drugem letu lahko vam otrok lahko pomaga pri hišnih opravilih. Seveda ne zelo, a zagotovo se najde kakšno zabavno opravilo tudi zanj, kajne?

2 do 5 let

V tem obdobju vam res ne morejo veliko pomagati (nekatera dela lahko celo trajajo bistveno dlje), lahko pa jim z vzorom pokažete, kako lepo je nekaj koristnega početi v družbi. Na ta način jih boste v prihodnje tudi lažje prepričali v to, da vam pomagajo in z veseljem opravijo svoje naloge.

Veliko del, ki so vam dolgočasna, bodo malčkom noro zanimiva – ločevanje perila po barvah in polnjenje pralnega stroja, na primer. Dajte jim malo odgovornosti tako, da sami nalijejo tekoči detergent in mehčalec v predalček in da pritisnejo na gumb za začetek pranja. Navdušeni bodo nad tem, kako stroj iznenada začne delovati.

Otroci se lahko sami oblečejo in slečejo prej, kot si morda mislite – to pa bo vam prihranilo ogromno dragocenega časa. Organizirajte igrico oziroma tekmovanje, da ugotovite, kdo se hitreje sleče. Privzgojite jim navado, da sami odložijo umazana oblačila v košaro za perilo zvečer, zjutraj pa pižamo položijo na določeno mesto.

Naučite jih, da novo igračo v roke vzamejo šele takrat, ko staro odložijo v košaro. Tako bo v stanovanju vedno red in se ne boste utapljali v morju igračk.

Tudi najmlajši lahko nesejo svoj krožnik do pomivalnega korita in pospravijo čevlje, ko se sezujejo. A na te majhne opravke se ne bodo spomnili sami, zato jih opomnite in tudi pohvalite za trud.

6 do 9 let

Otroci te starosti se ne morejo osredotočiti za daljši čas, zato jim zadajte naloge, ki ne bodo zahtevale več kot deset minut. Daljša opravila jih bodo začela dolgočasiti in bodo hitro obupali – potem pa lahko pride do prepirov. V tem primeru bodo izgubili voljo za kakršno koli koristno porabo časa.

Oblikujte tablo nagrad, ki jim bodo v spodbudo. Ko bodo nabrali določeno številko plusov (zvezdic, nalepk, štampiljk …), recimo po desetih uspešno opravljenih delih, dobijo kakšen posladek ali pa jih odpeljete na krajši izlet. Dela, ki so primerna za to starost, so polaganje nakupljene hrane v omare, zlaganje posušenega perila, pospravljanje krožnikov po kosilu …

Preprosto opravilo, ki ga otroci te starosti, lahko opravijo, je pospravljanje opranega in posušenega perila. Zlikano perilo naložite na kup na njihovo posteljo in pustite, da ga sami pospravijo v omaro, seveda vsak kos na svoje mesto. Prav tako lahko pripravijo jedilno mizo pred obedom in jo tudi počistijo.

Prosite jih, da imajo svojo sobo vedno pospravljeno. Zagotovite jim dovolj odlagalnih elementov, torej okrasnih košar in plastičnih škatel ter polic.

Ne skoparite s pohvalami! Otroku vedno dajte vedeti, da ste opazili njegov trud in da je delo dobro opravil: 'Odlično si se izkazal!', 'To si pa res dobro opravil!' ali pa 'Tega brez tebe nikoli ne bi mogla dokončati'. Otroci te starosti se namreč radi počutijo pomembne in pohvaljene.

Fotografija: Depositphotos