Članek
Pravilno negujte vrat in dekolte
Objavljeno Oct 19, 2015

Običajna rutina nege: krema za obraz do čeljusti, losjon za telo do prsi – potem pa se konča. In konča se tam, kjer je koža prav tako željna nege, na vratu.

Vrat je izpostavljen enakim dejavnikom kot obraz. Koža vratu pa je bistveno tanjša, saj nima toliko podkožne maščobe, ki bi zagotavljala napetost. Enako velja za dekolte, ki je sicer pogosto pokrit z oblačili, a ko je izpostavljen soncu, ga pogosto pozabimo zaščititi. Prišel je čas, da ženske prevetrimo svoje dnevne rutine nege kože in se posvetimo prav celemu telesu!

Nujna dnevna opravila

- Pijte več vode, saj ta vlaži kožo od znotraj. Vsako uro spijte manjši kozarec – več vode kot boste spili, prej se bo telo nanjo navadilo in hlepelo po njej.

- Uporabljajte kreme z ZF15 celo leto, ob močnejšem soncu najmanj ZF30. Izdelek radodarno nanesite, in sicer tudi jeseni, da kožo dobro zaščitite.

- Zaljubite se v rute in šale. Pozimi namreč varujejo tanko kožo vratu pred mrazom in vetrom, poleti pa lahkotni svileni kosi ščitijo pred sončnimi žarki.

- Spremenite spalno rutino. Uporabite le en vzglavnik, pa še ta ne predebel. Visoko vzglavje glavo preveč dvigne, kar povzroči, da se brada nasloni na vrat, posledica pa so globlje gube. Enako velja za spanje na boku, pri katerem nastanejo vzdolžne linije na dekolteju. Poskusite se navaditi spanja na hrbtu tako, da uporabljate vzglavnik s spominsko peno, ki bo olajšal ležanje. Če vam je neprijetno, poskusite pod kolena podstaviti manjšo blazino.

- Glejte navzgor. Večino dneva je naš pogled usmerjen navzdol: med delom na računalniku, ob branju, pletenju, gledanju televizije … To povzroči gube, ki potekajo na obeh straneh brade navzdol. Postavite televizor na višje mesto, računalniški ekran podstavite, da bo vaš pogled usmerjen više.

- Razvajajte kožo s preprostimi vajami in kakovostnimi kremami.

Nega za navlaženost

1. Za čiščenje kože vratu in dekolteja uporabite nežen gel ali vlažilni čistilec, ki ga sicer uporabljate za obraz. Kožo najprej navlažite in nanesite bogat odmerek izdelka, ki ga razmažite od čeljusti, po vratu, prsih do ramen. Dobro sperite ali odstranite z vato.

2. Odstranite odmrle celice, da koža zadiha in bolje vpije vlažilne izdelke. Piling za obraz ali nežen piling za telo razporedite po dlaneh, potem pa z nežnimi krožnimi gibi zdrgnite navlaženo kožo vratu in dekolteja, tudi pod prsmi. Vrat zdrgnite z gibi od spodaj navzgor.

3. Nanesite olje na vlažno kožo, potem pa razmažite še bogato vlažilno kremo za dodatno hidracijo. Če nego opravljate zvečer, pod vlažilno kremo nanesite še serum za optimalne rezultate. Takšna nega je priporočljiva vsak dan.

Fotografija: Depositphotos