Članek
Namesto teles razgalili glasbo
Objavljeno Oct 15, 2015

Ugibali smo, ali bodo Hamo & Tribute 2 Love v ljubljanskem slačiklubu morda res odvrgli kopalne plašče, kot so napovedovali. Glasbo smo dobili, golote pač ne.

"Bi vas prišlo toliko, če vam ne bi obljubili golote?" je po tem, ko je s člani banda v kopalnih plaščih priplesal na oder znanega ljubljanskega slačikluba, vprašal Hamo. "Verjetno ne," si je mrmral v brk in brado. 

Kmalu se je izkazalo, da je bila golota zgolj metafora. "Preden se slečemo, vam moramo povedati, da predstavljamo spot za novi single Gospa Magister," je začel Hamo. "Preden se slečemo, vam povemo, da bo 1. decembra izšla plošča z naslovom Pol S," je ponavljal. "Preden se slečemo, boste izvedeli, da bo promocijski koncert 1. decembra v Siti Teatru v Ljubljani ..." Še poslednjič pa je s "preden se slečemo..." Hamo napovedal resnično atrakcijo večera - fante, ki zvenijo tako super, da oblek na njih sploh ne opazite. V slačiklubu so zaigrali izvrstni Prismojeni profesorji bluesaHamo & Tribute 2 Love pa so prizorišče zapustili in se malo kasneje vrnili – še bolj oblečeni.

"Žal se glasba umika v ozadje. Vse bolj je pomembno pakiranje. Bleščice navzven, mrak navznoter, brskanje po perilu... Glasba postaja zgolj spremljava, celo v političnih kampanjah. Nekoč je Ronald Reagan hotel ukrasti komad Brucu Springsteenu, danes je Donald Trump komade ukradel Neilu Youngu, REM in Aerosmithom naenkrat! Razgalja se prihodnost, kot so jo napovedovali. Mi pa smo tukaj, pred vami, popolnoma razgalili samo eno – dobro staro glasbo."

Hamo & Tribute 2 Love so predstavili čisto svež spot za single Gospa Magister, ki je že preplavil družabna omrežja in internetne portale. "Na trenutke pomanjkljivo oblečena gospodična se v kolažu mučilnih igric, pod pretvezo igranja twisterja, znaša nad mano," je spot opisal Hamo. "Priznam, da je bilo kljub vsemu mučenju to eno 'lepših' snemanj spota v moji karieri."

Utrinek s snemanja spota.

Najprej nas prevzamejo bobni in nekoliko modernejši zvoki kitar, nakar nas Hamo s komičnim, samoironičnim besedilom zapelje v dvoumno zgodbo. Že po drugem refrenu se v ušesa vtisne osrednji verz "za te stvari sva res potrebna dva". Spevno in ne preveč zlajnano, je svojo stvaritev komentiral Hamo. Katere 'stvari' je imel v mislih, žal nismo izvedeli. "Twister ni kamasutra, če ste morda mislili na to," se je le nagajivo nasmehnil.

Kdo je gospodična, ki Hamota muči v spotu? Tudi tega nismo uspeli izvedeti. In kdo je gospa Magister? Morda jo prepoznate na televiziji. Morda bodo pa ta del zgodbe razgalili 1. decembra v Siti Teatru, na promociji albuma Pol (S)

Fotografije: PR/Marko Alpner