Članek
Domač gosti sok
Objavljeno Oct 07, 2015

Z nekaj kilogrami sadja in zelenjave lahko napravite več litrov odličnega domačega soka, v katerem boste lahko uživali celo zimo.

1 kg očiščenega korenja
2 kg očiščenih jabolk
1 kg očiščenih breskev
80 dag sladkorja (10 dag na l vode)
40 g citronke
voda
12–13 litrskih steklenic

1. Najprej sterilizirajte steklenice tako, da jih segrejte v pečici na 100 °C. Pokrovčke prekuhajte.

2. Korenje olupite in skuhajte v treh litrih vode. V tem času olupite jabolka in odstranite pečke. Narežite jih na četrtine in dodajte korenju 10 minut, preden zaključite s kuhanjem. Breskve olupite (najlažje bo, če jih blanširate), odstranite koščice in dodajte kuhanemu sadju.

3. Sadje odcedite in zmeljite v multipraktiku. Tekočini, ki je ostala od kuhanja, dodajte še toliko vode, da dobite osem litrov. Dodajte ji sladkor, zmleto sadje in kuhajte približno 15 minut, da dobro prevre in se sladkor stopi. Med kuhanjem odstranjujte peno, ki se nabira na površini. Kuhanemu soku na koncu dodajte citronko in premešajte.

4. Vroč sok nalijte v vroče steklenice in dobro zaprite s pokrovčki, ki ste jih sterilizirali z alkoholom. Steklenice vrnite v vročo pečico in jih grejte na 100 °C še približno pol ure. Odstranite, ovijte v odejo in pustite, da se počasi ohladijo (dva dneva). Sok bo v temnem in hladnem prostoru zdržal celo leto.

Fotografija: Depositphotos