Članek
Krofi iz pečice
Objavljeno Oct 02, 2015

Krofov ne jemo le za pusta, z njimi se lahko mastimo celo leto! A zakaj bi bili vedno enaki? Tokrat pripravite bolj zdravo, a enako slastno različico.

Ameriška veganska kuharica in slaščičarska mojstrica Chloe Coscarelli, ki je zaslovela z nastopom in zmago v šovu Cupcake Wars, je ustvarila odličen recept za ameriške krofe iz pečice. Tile krofi so nekaj posebnega, ne le, ker jih ni potrebno cvreti, temveč tudi, ker ne vsebujejo popolnoma nobenih sestavin živalskega izvora in so zato primerni tudi za alergike na laktozo ter vegetarijance in vegane.

Za 12 krofov potrebujete:
2 in 2/3 skodelice (320g) moke
2/3 skodelice (80g) sladkorja
2 žlički sode bikarbone (ali pecilnega praška)
2 žlički mletega muškatnega oreščka
1 žlička soli
1 skodelica (240 ml) sojinega, mandljevega ali riževega mleka
¼ skodelice (60 ml) repičnega olja
¼ skodelice (6o ml) belega ali jabolčnega kisa
1 žlička vaniljinega ekstrakta

Čokoladni obliv
¼ skodelice (76 g) koščkov (veganske) čokolade
2 žlici in 1 žličko sojinega, mandljevega ali riževega mleka
½ skodelice (50 g) sladkorja v prahu

Sladkorni obliv
1 skodelica (100 g) sladkorja v prahu
2 žlici sojinega, mandljevega ali riževega mleka

Po želji lahko krofe posujete z barvastimi ali čokoladnimi mrvicami, sesekljanimi praženimi mandlji, koščki kokosa ali majhnimi koščki čokolade.

1. Pečico segrejte na 190°C in z rastlinskim oljem ali kokosovo maščobo namastite pekač za krofe.

2. V veliki posodi zmešajte moko, sladkor, sodo bikarbono, muškatni orešček in sol. V srednje veliki posodi stepite rastlinsko mleko, olje, kis in vaniljo. Mokre sestavine dodajte suhim in hitro stepajte dokler ni masa popolnoma homogena. Ne mešajte preveč!

3. Z vrečko za brizganje ali navadno plastično vrečko z odrezano konico maso nabrizgajte v modelčke pekača in pecite 10 do 12 minut. Krofi naj stojijo 5 minut preden jih vzamete iz pekača.

4. Čokoladni preliv: na pari ali v mikrovalovni pečici stopite čokolado in rastlinsko mleko. Vmešajte sladkor, dokler ne nastane gladka zmes. Pustite stati 5 do 10 minut, da se masa nekoliko strdi in grudice sladkorja raztopijo.

5. Sladkorni preliv: V majhni posodi stepite sladkor z rastlinskim mlekom, da nastane gladka zmes.

6. Vsak krof pomočite v preliv, tako da prekrijete zgornjo polovico. Zavrtite krof, ko ga dvignete iz preliva, saj s tem dosežete lepši videz in preprečite kapljanje. Takoj posujte z izbranimi dodatki in pustite, da se preliv posuši.

Za več odličnih receptov obiščite spletno stran Chef Chloe, njeno Facebook stran ali ji sledite naTwitterju.

Nasvet+Če  želite barven obliv, sladkorni obliv obarvajte z naravnimi barvili - kurkumo, sladko papriko, pšenično travo itd.

Opozorilo: pretvorbe količin so informativne narave

Fotografija: Profimedia