Članek
Pametno po čokoladi!
Objavljeno Sep 30, 2015

Morda se sliši čudno, vendar lahko prava strategija sladkanja s čokolado pripomore k bolj srečnemu življenju – in pri tem celo ne škodi postavi.

Osnovna težava ljudi je, da sebi ne privoščijo dovolj dobrega. Hitijo skozi življenje in se sploh ne zavedajo, kako čudovit je lahko užitek. Pojesti košček čokolade je enostavno izvedljiva vaja, ki nam omogoča, da se za trenutek ustavimo. Če nam uspe, da v čokoladi resnično uživamo, nam bo to zavedno dojemanje pomagalo tudi na drugih področjih vsakdanjika. Pri tem ni pomembno, ali gre za službo, ljubezensko zvezo ali postavo! Bistveno je le, da sami sebi dovolimo užitek. S čokolado je to relativno preprosto, pri drugih stvareh pa potrebujemo malo več vaje.

Se sprašujete, zakaj potrebujete dovoljenje za užitek? Zato, ker gre za sposobnosti, da sami sprejemamo odločitve. Veliko žensk se pogosto sprašuje, ali neko hrano sploh sme uživati, če želi obdržati oziroma doseči želeno postavo. Pomembno je, da sami pri sebi sprejmemo osnovne odločitve in te oblikujemo v vodilno tezo, ki se lahko glasi: „Dobro skrbim zase.“ Ta stavek je najbolje zapisati na listek in ga prilepiti na hladilnik. Deloval bo kot zaščita proti slabi vesti. Zapisana sporočila imajo posebno moč, saj reprogramirajo naše možgane. In da, s čokologijo lahko pridete tudi do želene telesne teže, saj se v nasprotju s klasično dieto ne postavljate neprestano pod pritisk. Shujšati pod pritiskom je namreč podobno težko kot pod pritiskom zaspati. Bolj kot smo disciplinirani, toliko bolj nam to povzroča stres in toliko bolj nesrečni smo.

Sreča ima veliko pri uspešnem hujšanju. Prepogosto je teža posledica naše naravnanosti do življenja in okolice, v kateri živimo in ki seveda vpliva na nas. Zato je pomembno, da si vsak dan ustvarimo veliko pozitivnih trenutkov, k temu pa sodi tudi zavestno uživanje čokolade. K sreči pripomore tudi to, da o stvareh sprašujemo in si ustvarimo lastno mnenje. Le tako lahko zavestno sprejemamo odločitve. Pri telesni teži se vse vrti okoli prehranskih odločitev. Posvetiti se moramo sebi, najprej doseči stanje dobrega počutja in šele nato začnemo jesti. In ne obratno – da jemo zato, da se dobro počutimo.

Kako doseči dobro počutje?

Z zavestnimi odločitvami razvijemo osebni brezstresni koncept. Kateri konjički me razveseljujejo? Lahko zvečer črtam kruh z jedilnika? Katera športna panoga mi ustreza? To so odločitve, ki se slišijo preprosto, ampak nas dolgoročno gledano vodijo do cilja. Kaj nam bo dieta, pri kateri so, na primer, prepovedane testenine, če pa jih obožujemo? Drugače povedano: v življenju in pri hujšanju smo uspešni le, če svojo postavo ljubimo (skoraj) tako kot priljubljeno čokolado.

Fotografija: Depositphotos