Članek
Božanje psa je dobro za vaše srce
Objavljeno Sep 22, 2015

Vsi smo že slišali, da sta rdeče vino in čokolada lahko dobra za naše srce, a enak učinek lahko ima tudi božanje psa.

Študija v Missouriju je dokazala, da lahko ima božanje psa enake pozitivne učinke kot pitje rdečega vina ali čokolada, vendar je pri tem pomembno, ali je pes, ki ga božate, vaš.

Raziskovalci so v raziskavi ugotovili, da po 15 minutah božanja lastnega psa:
- krvni tlak pade za 10 %,
- seratonin in dopamin (hormona sreče) se povišata,
- kortizol (hormon stresa) se zniža,
- anksioznost se zmanjša.

V študiji je sodelovalo 50 lastnikov psov in 50 oseb, ki niso imele psa. Raziskovalci so jih za najmanj 15 minut izmenično zaprli v sobo z njihovim psom, tujim psom in robotskim psom, ki so ga nato božali. Pred in po testu so osebam in psom odvzeli kri, med testiranjem pa so jim na 5 minut merili krvni tlak. Ta je v povprečju padel za 10 %, ko so osebe božale svojega psa, pri božanju tujega ali robotskega sprememb ni bilo.

Zelo zanimiva pa je sprememba količine seratonina v krvi – pri osebah, ki so božale lastnega psa, je ta narasla, ko so božali tujega psa, se ni spremenila, medtem ko je pri božanju robotskega psa padla. Seratonin ali hormon sreče, kot ga nekateri imenujejo, vpliva na razpoloženje, njegovo pomanjkanje pa lahko vodi celo do depresije. Nič čudnega torej, da so lastniki psov običajno videti srečnejši.

Fotografija: Depositphotos