Članek
Nosite pravo številko čevljev?
Objavljeno Sep 18, 2015

Britanski raziskovalci so ugotovili, da kar polovica žensk nosi napačno številko čevljev. Odkrijte pravo številko čevljev za vaša stopala in se izognite zdravstvenim težavam.

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 2.000 oseb, je tretjina moških in kar polovica žensk priznala nakup premajhnih ali prevelikih čevljev. V trenutku nakupa, še posebej če gre za zadnji par ali resnično ugodno ceno, se ne zdi tako zelo pomembno, so čevlji nekoliko pretesni (zato so ustvarili obliže proti žuljem, mar ne?).

A napačna številka čevljev ima lahko resne posledice za vaše zdravje – deformacije in vnetja prstov na nogah, nenehno bolečino, vpliva pa lahko tudi na pojav glavobolov in bolečin v hrbtu. Kako se lahko temu izognete? Ne kupujte čevljev, ki jih niste poskusili, in seveda poskrbite, da se popolnoma prilegajo. Če jih kupujete preko spleta, bodite pozorni, da naročite pravo številko. Če se vam kljub temu ne prilegajo, jih vrnite ali podarite prijateljici. Zdravje je namreč pomembnejše od čudovitih čevljev.

Katera številka je prava?

Vzemite list papirja in ga položite na tla. Stopite nanj z boso nogo (oz. v nogavicah, odvisno kako boste čevlje najpogosteje nosili) in sedite ali počepnite, nato pa s svinčnikom obrišite stopalo. Na najvišji točki prstov in najnižji točki pete z ravnilom potegnite vodoravno črto in zmerite razdaljo med njima.

Dobljeno razdaljo poiščite v tabelii in našli boste pravo številko. Če je dolžina vašega stopala med številkama, izberite večjo. Pomembno je, da izmerite obe stopali. Če je eno večje, kot drugo, upoštevajte večjo številko.

 

Dolžina   EU    UK     US

21,2 cm   35      2       5

22 cm      36      3       6

22,9 cm   37      4       7

23,7 cm   38      5       8

24,6 cm   39       6      9

25,4 cm   40       7     10

26,2 cm   41       8     11

27 cm      42       9     12

Fotografija: Depositphotos